JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Proslavljen osmi Međunarodni dan joge

Proslavljen osmi Međunarodni dan joge

18. jun, Kalemegdanska tvrđava

- Joga je zlatni ključ koji otvara vrata smirenosti, uživanja i sreće - kazao je ambasador Indije u Srbiji gospodin Sandživ Kohli na centralnoj proslavi povodom obeležavanja osmog Međunarodnog dana joge (IDY), koja je održana na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu, u subotu 18. juna 2022. godine.

On je pozvao sve zainteresovane da se pridruže času joge na 17 lokacija u 16 gradova širom Srbije, u kojima se ove godine obeležava IDY, uz poruku "da jedni drugima daju snagu", i podsetio da je joga indijska tradicija nastala pre pet hiljada godina, veoma važna za dušu i telo čoveka, uz pomoć koje treba da nađemo balans.

Grupni čas u kojem je učestvovalo više od 400 instruktora joge i drugih joga entuzijasta, održan je u skladu s Jedinstvenim joga protokolom, na osnovu kojeg je svaki javni čas održan tim povodom bio identičan. Vežbanje asana vodila je, kao i prethodnih godina, Ivana Lončar, instruktorka Vidya Yoga škole, a među praktikantima su bili i visoki državni zvaničnici.

Ove godine su u proslavi učestvovale i fondacije Mohanđi i IŠA, čiji su predstavnici bili zaduženi za vođenu pranajamu (Devi Mohan) i meditaciju. Joga Nidra, tradicionalnu vežba za dubinsko opuštanje, praktikovala se uz verbalne instrukcije Maše Kakariđi i gong zvučnu kupku koju je upriličila Anika Petrović.

- Život je samo iskustvo. Ako želimo da imamo iskustvo, moramo da imamo balans. Joga je balans društvu da nikada ne vodi rat, nikada ne podržava krv - rekao je guru Mohađi iz istoimene fondacije i podsetio na to da nam joga pomaže da se snađemo u svim situacijama u životu i da je ona mnogo više od lekcije, budući da poboljšava kvalitet života.

Kao i do sada, Ambasada je posetiocima manifestacije poklonila majice s logom Međunarodnog dana joge, koje su bile uniforme učesnika, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila vegansku zakusku. U pitanju su bili sokovi i voće sa padina Fruške gore proizvođača Agrounija iz Krčedina, koja je bila generalni sponzor događaja, zajedno s Coca Cola Hellenic i kompanijom Bechtel. Zanimljivo je da ova kompanija izvozi jabuke u Indiju pa nije neobično što se pridružila obeležavanju IDY i aktivnostima Ambasade.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica, čak 175, među kojima je i Srbija. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom organizuju besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu

Video: Magazin CorD

 

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Borba za prava životinja je ujedno borba za prava ljudi, a veganstvo doprinosi ne samo našem ličnom, nego i takozvanom javnom zdavlju i boljitku.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga