LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

The first March for Animals in Serbia was held

The first March for Animals in Serbia was held

Belgrade, October 1st

Pokret za prava životinja sve je jači i sve je više onih koji smatraju da životinje nisu vlasništvo koje možemo koristiti za hranu, odeću, zabavu ili eksperimentisanje.

Upravo taj stav okuplja milione aktivista na marševima za životinje širom sveta, a okupio je i mnoge aktiviste iz Srbije i regiona u subotu, 1. oktobra na prvom "Maršu za životinje" u Srbiji.

Uz pomoć organizatora skupa, Vege zajednice, borci za prava životinja marširali su središnjim ulicama Beograda s transparentima, banerima, pištaljkama i veganskim zastavama uz poruke protiv napuštanja i zanemarivanja životinja te njihovog iskorišćavanja i zlostavljanja.

Glasna povorka krenula je iz Pionirskog parka, prošla kroz ulicu Kneza Miloša, Kralja Milana i Resavsku da bi stigla do parka Manjež, gde je skup finalizovan. Učesnici su istakli da su se okupili kako bi pokazali koliko im je stalo do životinja i digli glas za one koje ne mogu da govore za sebe. Uz bubnjanje i zviždanje, iskazali su svoje nezadovoljstvo zbog mučenja životinja te njihove ekspoatacije u industrijama mesa, mleka, jaja, kože, krzna, zabave i na drugim mestima gde se one lišavaju osnovnog prava na život.

Ni vremenske prilike u vidu jake kiše nisu sprečile aktiviste da pokažu koliko im je stalo do najslabijih i stanu u odbranu prava životinja, da javno iskažu ono za šta se zalažu, a to je život bez bola i patnje, ali i bez kaveza. Poručili su da žele životinjama jednako što svi zajedno želimo jedni drugima - poštovanje, saosećanje i dobrotu, imajući u vidu da i ne-ljudske životinje zaslužuju isto što i ljudi - slobodu i dostojan život.

Na brojnim transparentima je pisalo, između ostalog: "Marš za životinje - zajedno za pravedniji i saosećajniji svet", "Prijatelji, ne hrana", "Mir počinje na tvom tanjiru", "Veganstvo - saosećanje, a ne ubijanje", "Jednako pravo na život za sve", "Veganstvo = prvi korak za spas planete", "Stop ropstvu i mučenju", "Sve životinje imaju pravo na život i slobodu" itd. Među glasnim sloganima mogle su se čuti poruke: "Hoćemo prava za životinje", "Meso je ubistvo", "Njihovo krzno nije naše", "Njihova koža nije naša", "Njihovo mleko nije naše" i tome slično.

Tom prilikom sam se obratila skupu aktivista i kazala nešto više o važnosti ujedinjenja naizgled suprotstavljenih pokreta za zaštitu životinja (pokreta za dobrobit i pokreta za prava životinja) te fokusu na oslobođenju svih.

- Cilj je da životinjama obezbedimo, kao neki prelazni trenutak, bolje uslove za život, ali zapravo da one budu oslobođene od ljudske eksploatacije i okrutnosti. Jer ako podržavamo vlasnički sistem, a ne želimo robovlasništvo, kako možemo da očekujemo da će se to uopšte završiti? Dakel, treba da stanemo svi zajedno i da jasno kažemo koji su nam ciljevi i, naravno, da te ciljeve tražimo. I to ne samo putem ovog Marša, nego treba da se zalažemo za to da životinje jednog dana zakonski dobiju ono što dobijaju rođenjem, a to su pravo na život, na slobodu i na reprodukciju - kazala sam tom prilikom.


Marš za životinje su podržala brojna udruženja i organizacije iz Srbije i regiona, a pratio ga je edukativno-zabavni program "Nedelja za životinje" koji se održao na više lokacija u Beogradu. U pitanju su bili paneli i projekcije filmova koji su se bavili temama napuštenih životinja, farmskih i divljih životinja, životinja u industriji lepote, ali i temom veganstva i aktivizma.

Beograd je, kako su organizatori primetili, ovog prvog oktobra bio borbeni grad, a upravo tako kako je izgledao Marš trebalo bi da izgleda nenasilna borba, u ovom slučaju za prava životinja, u vidu bojkota i otpora uz jasno iskazivanje stavova i ciljeva.

- Beograd je 1. oktobra bio borbeni grad! Hvala vam što ste bili glas za one koji ga nemaju - napisali su organizatori na svojoj Fesbuk stranici koju možete videti OVDE.

Putem svoje stranice oglasili su se i aktivisti udruženja Prijatelji životinja iz Hrtvatske: "Proveli smo juče prekrasan dan i marširali za životinje u Beogradu. Hvala Vege zajednici na gostoprimstvu i savršenom danu koji ćemo još dugo pamtiti."

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Konstantin Malaev

 • Welcome to My Website!

  Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
  I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
  Namaste, Maja
   

  Basket

  Cart is empty
  Cart is empty
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

  Newsletter

  Register now!
  Un-subscribe

  If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...
  Invalid e-mail address

  Gallery

  Quotes

  I believe that the exploitation of animals will disappear in the future and that our descendants will wonder why their ancestors did not understand the simple fact that animals are free beings, not property.

  Next
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...

  The most popular article

  ESSAY: OM - Music of the Spheres

  Vibration that connects with the Universe

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

  Partners and Accreditations

         

        

         

  vidza zoga