LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

10th Jubilee Congress "Nutrition of the Future"

10th Jubilee Congress "Nutrition of the Future"

SPENS, Novi Sad

"Tamo gde se stvara budućnost" naziv je 10. multidisciplinarnog kongresa sa međunarodnim učešćem "Ishrana budućnosti" koji je održan 9. i 10. oktobra 2021. godine u Amfiteatru Sportskog i poslovnog centra Vojvodina (SPENS) u organizaciji Društva za populacionu politiku "Breg".

Prisutnima su se na otvaranju obratili glavna organizatorka Ivana Vujasin i počasni član Kongresa za 2021. godinu dr Lazar Trifunović. Otvaranju je prisustvovao i član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić koji je ocenio da zdrav način života podrazumeva i kulturu, te da je veoma važno celovito sagledavanje čoveka i njegovog stila življenja.

Prema rečima organizatora, iz godine u godinu, sve je veći broj posetilaca Kongresa koji zajedno prolaze kroz procese pozitivnih promena, doprinoseći na taj način kvalitetnijem i boljem životu i društvu u celini. Kako je rečeno, "Ishrana budućnosti" nije zasnovana samo na zdravom obroku čoveka, već se odnosi na svaki segment koji je neophodan za kvalitetan život, što podrazumeva zdrave misli, emocije i navike.

– Svima nama želim da nikada ne dopustimo da se podrazumevamo. Da ne živimo u uverenjima i šablonima. Da istinski spoznamo ko smo i da dođemo do odgovora na pitanje šta nas čini srećnima – kazala je Vujasin.

Za ovaj kongres je do sada bila najveća zainteresovanost. Pristigao je 171 rad, a odobreno je 77 od strane upravnog i naučnog odbora. Kongres je bio podeljen na dva segmenta: Nauka budućnosti i Tendencije/Svedočenja, a u njemu je učestvovalo više od sto predavača različitog akademskog obrazovanja.

Tokom dva dana trajanja, učesnici i organizatori pokušali su da, kao i prethodnih godina, istaknu značaj holističkog pristupa životu i zdravlju, odnosno načine učestvovanja u sveobuhvatnoj aktivnosti sticanja, očuvanja i poboljšanja sopstvenog zdravlja, kao i zdravlja zajednice u kojoj živimo. Osim predavanja, održali su se paneli, diskusije i radionice o zdravom načinu života i pozitivnom razmišljanju.

Za razliku od prethodnih ovakvih skupova, na kojima sam iz bioetičkog ugla izlagala teme koje su u vezi s veganstvom i pravima životinja, ovom prilikom sam govorila iz perspektive instruktorke joge, ali takođe uz osvrt na filozofsku problematiku odabrane teme. Održala sam kratko predavanje pod nazivom "Očuvanje zdravlja i prevencija bolesti putem jogičke meditacije" koje je upriličeno u IV sesiji drugog dana Kongresa. U vidu naučnog rada, isti naslov je publikovan u pratećem Zborniku kongresa koji je štampan u tiražu od 10.000 primeraka.

Kongres "Ishrana budućnosti" tretira i obrađuje sva praktična i teoretska saznanja od sveopšteg interesa za zdrav i srećan život, ukazujući na, kako kažu organizatori, put prihvatanja i primene ogromne snage prirode. Oni navode da su principi "Ishrane budućnosti": istina, nauka, zdravlje, iskrenost, jednostavnost i mudrost.

Do ovog kogresa, u svetu nije postojao sličan, kongres koji tretira sveobuhvatne teme o zdravijem i srećnijem načinu življenja, a da ima multidisciplinarni karakter. Učesnici su različitog akademskog obrazovanja, pritom vrsni praktičari prirodnog stila življenja, što kongres čini aktuelnim i zanimljivim svim starosnim grupama, bez obzira na profesiju i obrazovanje. Ovakvi skupovi, na kojima se neposredno susreću nauka i svakodnevni život, značajni su ne samo zato što ukazuju na zdravstvene rizike savremenog stila života, nego svakom čoveku ujedno nude konkretne mogućnosti i načine da unapredi sopstveno zdravlje.

Jubilarni Kongres je svečano zatvoren podelom sertifikata, nakon čega je upriličen koktel za učesnike i goste na kojem se nastavilo sa diskusijama o temama koje su se mogle čuti. Do naredne godine, kada nas očekuje jedanaesto izdanje kongresa "Ishrana budućnosti", ostaje nam da promišljamo o brojnim stavovima i uverenjima koji idu u prilog tome da je drugačiji, zdraviji i srećniji život i te kako moguć.

Više informacija o Kongresu možete dobiti na zvaničnoj internet prezentaciji Kongresa OVDE ili na Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto i video : Ishrana budućnosti

 

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

If we look at the diet of today's man, we will find out how much it is unnatural, destructive and violent, far more than ever before.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga