LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Change Comes From Within

Change Comes From Within

How Ahimsa Yoga Can Change The Fact

Verujem da svoj život možemo da obnovimo iz temelja i učinimo da se svaki životni izazov savlada snagom koja dolazi iznutra.

Ovo je moja priča o tome.

Kao dete često sam bila bolesna. Pored čestih prehlada i alergija kojima sam bila sklona, imala sam hronični ekcem koji sam dobila u šestom mesecu života, a koji je u tinejdžerskom dobu zadobio ekstremne razmere, do te mere da sam bila sputana u obavljanju rutinskih svakodnevnih aktivnosti, neraspoložena i osetljiva. Moja koža je pucala i krvarila, imala sam rane na licu i po telu, i gotovo da nisam mogla bilo šta da dotaknem ili konzumiram a da ne napravim dodatne iritacije. Medikamenti su samo ublažavali stanje, ali me nisu lečili.

Moja sećanja na detinjstvo često su vezana za bolnice i brojne smetnje koje sam imala sa zdravljem, a fotografije obeležene gestovima koji to potvrđuju. Takođe sam imala želudačne probleme, česte mučnine i upale grla, a potom sve učestalije bolove u kolenima zbog kojih sam u srednjoj školi bila oslobođena časova fizičkog vaspitanja. Oni su tokom studija rezultirali preoperativnom dijagnozom i velikom količinom lekova za ublažavanje bolova. Nezadovoljstvo sobom je raslo, kao i ljutnja na takvo stanje stvari. Imala sam utisak da mojoj agoniji nema kraja i da će vremenom moje zdravstveno stanje da se pogoršava.

Tokom jedne posete dermatologu doživela sam veoma neprijatno iskustvo koje me je umnogome osvestilo. Iako mi je doktorka na veoma grub način saopštila poziciju u kojoj sam se našla i zavisnost od kortikosteroida, koje sam koristila gotovo ceo svoj dotadašnji život, te mogućnost fatalnih ishoda, zahvalna sam joj što je to učinila upravo na taj način. Po izlasku iz ordinacije sam odlučila da napravim zaokret i da prekinem sa dotadašnjom praksom, odnosno da pređem na čišćenje organizma, odbacivanje lekova, pre svega. Prekidanje takvih tretmana bilo je veoma bolno u svakom pogledu (fizičkom, psihičklom i emotivnom) i možda ne toliko mudro, budući da je bilo naglo, ali za mene u tom trenutku neminovno.

U to vreme počinju moji eksperimenti ishranom, prelazak na vegetarijanstvo, a potom i upoznavanjem sa indijskom filozofijom i jogom. Sve više vežbam i trudim se da vodim koliko-toliko zdrav život. Vrlo brzo sam počela da primećujem promene. Pre svega psihičke, pozitivnije misli koje su mi davale snagu da istrajem i napredujem, a onda i fizičke, manje tegoba. Ali one nisu iščezavale. Potom krećem na svoj prvi kurs joge i tamo doživljam potpuni preokret. Smatrala sam da većinu položaja neću moći da izvedem jer su mi do tada čašice zglobova na kolenima prečesto "iskakale" iz ležišta već pri blagom skoku (luksacija patele), a telo bilo kruto i veoma osetljivo. Međutim, nakon svega nekoliko meseci vežbanja, iščašenja su se sanirala bez operativnog zahvata, a bolovi u kolenima u potpunosti nestali i do danas se nisu vratili. Tuđa slična iskustva u vidu samodiscipline, pre svega svojih instruktora joge, dala su mi dodatni polet.

Eksperimenti vežbanjem i drugačijim stilom života se intenziviraju i kulminiraju prelaskom na biljnu ishranu, čime se ekcem i alergije ublažavaju, kao i brojne druge tegobe. Takve prehrambene navike isprva sam usvojila zbog saveta doktora, koji me je upozoravao na to da je mleko alergeno te da bi bilo dobro da pokušam da ga izbacim iz ishrane, kao i mlečne proizvode. Kako su dotadašnje navike nadvladavale moj naum, tako sam se vraćala prethodnoj, lakto-vegetarijanskoj ishrani, čime se ekcem iznova vraćao, čak intenzivirao, kao i alergije.

Kada sam se jednom prilikom susrela sa bilbordom na kojem se nalazio čovek koji sisa kravu i uvidela do koje mere je praksa pijenja mleka druge vrste (i to u odraslom dobu) neprirodna, svojstvena samo čoveku i nijednoj drugoj životinji, odlučila sam da pređem na veganski stil života i izbacim životinjske produkte, ne samo iz ishrane. Osvešćivanje tretmana životinja i industrijama mleka, koji se desio na počecima mog aktivizma za prava životinja, dodatno je učvrstio razloge mog etičkog veganstva, a zdravstvene dobrobiti bile su samo dodatna motivacija. Tada je ekcem gotovo iščezao. Medicinski gledano, on je još uvek prisutan i u stanjima uzdrmane psihe ili nezdravog okruženja se ponovo manifestuje, ali su simptomi daleko slabiji, najčešće jedva primetni, kao i alergije. Moje telo je danas snažno i izdržljivo, i na tome sam mu neizmerno zahvalna, a um bistar, svakog trenutka svestan neiscrpnih mogućnosti transformacija. Od povučene devojčice/devojke koja se stidela i sakrivala zbog svog izgleda i svojih navika, jer je često bila zadirkivana, postala sam osoba sasvim sigurna u sebe, odlučna i željna daljih promena i integracija.

Takav uvid je, u mom slučaju, skopčan s usvajanjem etike nenasilja, kojom sam se vremenom sve više priklanjala, te praktikovanjem iskonskih jogičkih načela, s kojima konačno nastupa dugo očekivana sloboda te želja da svoja iskustva podelim sa drugima. To su glavni razlozi zbog kojih sam odlučila da se profesionalno bavim filozofijim i jogom, čije su mi teorije dodatno potvrđivale dotad usvojene prakse, a zbog kojih sebe deklarišem kao filozofa praktičara. Jedna od njih je teza čuvenog profesora, indologa Čedomila Veljačića po kojoj "Postoji filosofija koja se ne da ni misliti, ako se sa njom u skladu ne živi".

Smatram da nikada ne bi trebalo da sumnjamo u moć samoisceljenja. Svi odgovori i sva rešenja su u nama, potrebno je samo da budemo strpljivi i istrajni.        

Budite promena koju želite da vidite u svetu”, govorio je Mahatma Gandi. “Naša veličanstvenost nije tolika u tome da popravimo svet, kolika je u našoj sposobnosti da promenimo sebe”.  

Više o mom stilu vežbanja i Ahimsa jogi možete saznati OVDE.

Tekst: Maja Vučković
Foto: Sandra Šok
 

Therapeutic effects of Yoga
Previous article
Therapeutic effects of Yoga

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Peace in the world will prevail when the ethics of nonviolence are fully accepted. Not in the theory, but in practice.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga