LanguageSearchContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

First CUBE OF TRUTH held in Novi Sad

First CUBE OF TRUTH held in Novi Sad

Anonymous for the Voiceless on the Treatment of Animals

U subotu, 24. marta 2018. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) na početku Zmaj Jovine ulice u Novom Sadu održan je dvosatni performans pod nazivom "Kocka istine".

Nakon Beograda, ova poznata akcija koja se održava u više od 450 gradova sveta, upriličena je i u vojvođanskoj prestonici u kojoj je učestvovalo desetak boraca za prava i oslobođenje životinja. Formirajući kocku svojim telima i držeći laptopove u rukama, maskirani aktivisti su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Pitajući "Da li znate zašto smo ovde?", "Šta mislite o ovim snimcima?" i "Smatrate li da je ovakav tretman životinja dobar?" navodili su prolaznike na preispitivanje odnosa prema životinjama te proizvodima životinjskog porekla koje koriste i ujedno ih upućivali u načine prelaska na veganski stil života koji ne uključuje okrutnost prema drugima (informacije o tome možete dobiti putem Fejsbuk grupe "Balkan Challenge 22").

Akcija je izazvala različite i oprečne reakcije Novosađana, kao i brojnih turista koji su se u trom trenutku zadesili na novosadskim ulicama, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode. Do danas je u performansima "Kocka istine" u svetu učestvovalo oko 40.000 osoba, od kojih su mnoge ozbiljno razmislile o prelasku na veganstvo, a kod nekih je primećena trenutna konverzija.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Animals are not pets, laboratory or labor animals by birth, but they are grown by man, cultivated and sold for that purpose; they are free beings who become all that by the captivity.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

Poll

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.