LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Celebrated Fourth International Day of Yoga

Celebrated Fourth International Day of Yoga

16th June 2019, Belgrade

Ambasada Indije u Beogradu u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija obeležila je peti Međunarodni dan joge (IDY) na platou ispred Narodne skupštine u Begradu, u nedelju 16. juna 2019. godine. U prisustvu prve dame Srbije gospođe Tamare Vučić, ambasadora Indije gospodina Subrat Bhatačardžija, njegove supruge i oko 200 vežbača - ljubitelja joge, održan je javni čas koji je vodila instruktorka Vidya Yoga škole Ivana Lončar u skladu sa jedinstvenim joga Protokolom.

Ambasada Indije u Beogradu organizovala je zajedničku proslavu Međunarodnog dana joge širom Srbije u koordinaciji sa lokalnim vlastima, joga centrima i domaćim ekspertima za jogu, kao i svim ostalim relevantnim učesnicima. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom su u nedelji koja je potom usledila organizovali besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi. Indijski premijer Narendra Modi je sa još 40.000 poklonika ove drevne veštine održao javni čas joge u indijskom gradu Ranči 21. juna 2019. godine. Novosadsko sportsko udruženje FIT LAND i ove godine je aktivno učestvovao u obeležavanju Međunarodnog dana joge časom Hatha joge koji je bio upriličen istog dana.

- Neka naš moto bude joga za mir, harmoniju i napredak  - rekao je Modi publici pre nego što im se pridružio u jednosatnoj vežbi. Prve godine kada je stupio na dužnost, Modi se u Ujedinjenim nacijama uspešno izborio za to da se 21. jun obeležava kao IDY. Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se taj dan proglasi Međunarodnim danom joge. U skladu sa ovom inicijativom, Vlada Indije je širom sveta na prikladan način obeležila kako ovogodišnji, tako i prethodna tri Međunarodna dana joge. Proslava je svake godine započinjala vikend uoči tog dana kako bi svi zainteresovani imali priliku da učestvuju, a zamišljena je kao grupno vežbanje na javnim prostorima. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Ova tradicionalna indijska duhovno-telesna disciplina, koja se sada praktikuje širom sveta, 2016. godine je upisana u nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Essential ingredient of ahimsa is compassion: through compassion we begin to see ourselves in others.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga