JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen šesti Međunarodni dan joge

Obeležen šesti Međunarodni dan joge

27. jun 2020, Beograd

Ambasada Indije u Beogradu u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija obeležila je šesti Međunarodni dan joge (IDY) na platou ispred ispred glavnog ulaza Skupštine grada Begrada, u subotu 27. juna 2020. godine.

Oko 200 joga entuzijasta okupilo se ispred palate Kraljevine Srbije iz 19. veka i vežbalo u skladu s Jedinstvenim joga protokolom na osnovu kojeg je svaki javni čas koji je održan širom sveta tim povodom bio identičan. Čas je vodila instruktorka Vidya Yoga škole Ivana Lončar uz striktno poštovanje mere fizičkog distanciranja, a među učesnicima su bili, osim instruktora joge i drugih joga praktičara, visoki državni zvaničnici.

Nakon dobrodošlice koju je uputio ambasador Indije u Srbiji gospodin Subrat Batačardži, skupu se obratila dr Gordana Marković Petrović, specijalista socijalne medicine i lekar Mahariši ajurvede, koja je tom prilikom održala kratko predavanje o zdravstvenim dobrobitima primene ajurvede i joge. Ambasador Indije tom prilikom je naveo da, u kontekstu pandemije izazvane koronavirusom, "joga može pomoći da ostanemo zdravi, smireni i povezani, a da pri tom držimo fizičku distancu", nakon čega se pridružio grupnom vežbanju joge.

Kao i do sada, Ambasada je učesnicma manifestacije poklonila majice s logom IDY, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila vegansku zakusku.

Ambasada Indije u Beogradu organizovala je zajedničku proslavu Međunarodnog dana joge širom Srbije u koordinaciji sa lokalnim vlastima, joga centrima i domaćim ekspertima za jogu, kao i svim ostalim relevantnim učesnicima. Osim u prestonici, Međunarodni dan joge Srbija je proslavila u 17 različitih gradova uz učešće oko 800 praktikanata joge u sedmici između 21. i 28. juna.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom su organizovali besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Prošle godine, indijski premijer Narendra Modi je sa još 40.000 poklonika ove drevne veštine održao javni čas joge u indijskom gradu Ranči. Zbog aktuelne pandemije, ove godine vežbanje joge u Indiji bilo je onlajn, tako da po prvi put otkako se Međunardoni dan joge proslavlja tamo nije bilo javnih grupnih časova. Premijer Modi je u obraćanju javnosti kazao da joga jača imunitet i da puno "koronavirusnih pacijenata širom sveta ima koristi od joge".

- To nam daje samopoudanje da se borimo tokom teških vremena i da izađemo pobednički. Joga nam daje fizičku snagu i duševni mir - zaključio je on.    

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu
  3.  

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Gledajući na ljude kao na superiorne drugim životinjama, specisti daju veću težinu ljudskim interesima nego jednako vitalnim ili vitalnijim interesima ne-ljudi.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.