JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Moj joga stil

Moj joga stil

Ahimsa joga

Vežbanje Hatha joge zvanično sam započela kursom koji sam 2003. godine pohađala kod Olge Krstić Šešelje, jedne od prvih novosadskih instruktora joge. U avanturu zvanu joga krenula sam daleko ranije, tokom srednjoškolskih dana, kada sam se upoznala sa indijskom filozofijom, kojoj sam se ozbiljnije posvetila na studijama, te izučavanjem knjiga Jasmine Puljo, pionira jogičke discipline u nas. Već pri prvom susretu, zaljubila sam se u ovu drevnu veštinu i osetila brojne duhovne i psihofizičke dobrobiti, a postavši profesorka filozofije moja strast za usvajanjem i deljenjem znanja kulminirala je željom da drugima pokažem koliko joga pomaže u ličnom razvoju i ostvarenju sopstvenih ciljeva.

Tokom ovih godina prošla sam sve nivoe i stilove vežbanja joge, zahvaljujući svojiim učiteljima koji su bezrezervno delili znanje i hrabrili me da idem korak dalje. Iskustvo u vežbanju Aštanga i Bikram joge, fizički zahtevnih stilova, kao i Vinjasa, Kundalini i Jin joge, prema kojima isprva nisam imala naklonost, smatrajući da im nedostaje onoga što se smatra drevnom jogom, dovelo je do kasnijeg prihvatanja različitosti ne samo u jogičkim izrazima već i drugačijeg u svakodnevnom životu, što predstavlja i smisao joge (sama reč „joga“ na sanskritu znači jedinstvo). Time sam ove, kao i druge stilove počela ne samo da razumevam, već i da iz njih usvajam sve ono što je za mene u datom trenutku najbolje, a što je vremenom rezultiralo jedinstvenim stilom vežbanja.

Budući da sam sve vreme praktikovanja joge, podjednako na teorijskom, kao i na prakičnom planu, pokušavala da što više ispoštujem autentičnost samog nauka, te da sam bila etički opredeljena veg(etarij)anka, razumevanje jogičkih smernica i pravila ponašanja (jama i nijama), kao i njihovo integrisanje u sopstveni joga stil, došao je spontano. Kasnije bavljenje zaštitom i pravima životinja, te upoznavanje sa Đivamukti jogom, koja naglasak stavlja na starinski istočnjački stil vežbanja, prepoznavajući duhovni napredak u saosećanju sa svim živim bićima, samo je bilo potvrda mojih neprestanih stremljenja i pokazatelj sopstvenog puta koji sam gradila i prepoznala kao Ahimsa jogu (sanskrit: ahimsa - nepovređivanje, nenasilje), vežbanje nenasilja. Ona uključuje tradicionalno praktikovanje asana (položaja za istezanje i jačanje), pranajamu (tehnike disanja za harmonizovanje i energizovanje) i meditaciju (duboku relaksaciju), kombinovane sa indijskom filozofijom nenasilja. Takva praksa u sebe uključuje saosećanje, toleranciju, prihvatanje, strpljenje i svest o povezanosti svih bića. 

Zvanje i sertifikat instruktora joge po međunarodnim standardima, koji predviđa 200 sati treninga, stekla sam 2016. godine u „Vidya Yoga“ školi, koju vodi dugogodišnji učitelj joge Dragan Lončar, sledbenik Biharske joga tradicije, i na taj način stekla pravo podučavanja asana (joga položaja), pranajame (tehnika disanja) i joga nidre (jogičke relaksacije). Iste godine na Fakultetu za sport i turizam – TIMS, Univerziteta Educons iz Novog Sada, stičem zvanje Sportski instruktor specijalista joge, prema Zakonu o sportu Republike Srbije, čime sam se kvalifikovala za dobijanje profesionalne licence i dozvole za rad koju dobijam od strane Komisije Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije. Kao stipendista Vlade Indije u okviru Indijskog programa bilateralne tehničke i ekonomske saradnje (ITEC) 2018. godine završavam Specijalni program obuke joga instruktora na S-VYASA joga univerzitetu u Bengaloru (Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana). Trening jogija prema najčistijoj vedskoj tradiciji joge, a po međunarodnim standardima koji predviđa 500 sati treninga, stekla sam 2022. godine u školi Tradicionalne joge, koju vodi nagrađivani naučnik i poznati indijski učitelj joge dr ALV Kumar, čiju školu karakterišu kursevi zasnovani na naučnim osnovama i fokusirani na holističko zdravlje. Na Fakultetu za sport i psihologiju – TIMS 2024. godine stekla sam zvanje Sportski oper trener – sportski učitelj čime sam se kvalifikovala za trenažni rad sa decom. Registrovana sam instruktorka joge kod Joga alijanse, najeminentnije asocijacije joga instruktora i škola joge u svetu, akreditovana nominacijama: E-RYT 500 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije). Završila sam seminare za pranajamu, kundalini i usavršavanje duhovnog tela italijanske škole Pramiti koje je vodio Valter Tirak Ruta, direktan učenik i sledbenik čuvenog „Utihlog Jogija“ Šri Šri Šri Satčidanande, kao i majstorski kurs joge za decu „Simha-Virya Yoge“ iz Amsterdama namenjen učiteljima joge. Stipendistkinja sam Fondacije američke joga alijanse (YAF) za program „Podučavanje za pravičnost“ (TFE) realizovan 2023. godine u saradnji s „Ivy Child International“ i „Synergy Yoga“.

Pohađala sam dodatne časove Hatha, Aštanga, Vinjasa i Šedou joge u različitim joga centrima i usavršavala se na časovima Pauer joge kod učitelja Zorana Zrnića, Jin joge instruktorke Ane Plisnić i Kundalini joge Danice Cvetković. Prisustvovala sam brojnim radionicama joge, među kojima su radionice Aštanga joge Ranka Stojiljkovića, autorizovanog učitelja Drugog nivoa, joga za dijabetes indijskog dobrotvornog društva VYASA, kao i onlajn radionice Joga Alijanse namenjene instruktorima joge. Osim kurseva za podučavanje izvođenja fizičkih položaja (asana), upravljanje životnom energijom – pranom (pranajame) i relaksaciono-meditativnih vežbi (pratjahare), takođe sam se usavršavala na časovima meditacije vodećih stilova (dhjana), na predavanjima ajurvedskih metoda prirodnog lečenja (ayurveda) i radionicama čišćenja (kriya) – tehnikama koje čine jogičku metodu samorealizacije (samadhi).

Redovno nastupam na kulturnim manifestacijama koje promovišu ovu drevnu veštinu, a otkako se naša zemlja priključila proslavi Međunarodnog dana joge, učestvujem u performansima koji ga obeležavaju. Među njima su: „Joga dani dobrih dela“ i „Vežbajte jogu sa nama“ Joga saveza Srbije, pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije, „Međunarodni dani joge“ u organizaciji Ambasade Indije, promotivni časovi različitih stilova joge i meditacije itd.

Na mojim časovima se vežba Hatha joga s elementima Aštanga joge što podrazumeva joga položaje, odnosno fizičko vežbanje, jogičko disanje i vežbe relaksacije uz kratke teorijske osvrte na filozofske i anatomsko-medicinske aspekte kontinuirane prakse. Vežbe su dizajnirane tako da doprinose ravnoteži i zdravlju na fizičkoj, mentalnoj, emotivnoj i duhovnoj dimenziji pojedinca. Stil vežbanja je mešavina tri najuticajnije škole joge u svetu: Ajengar (Iyengar), Aštanga (Ashtanga) i Đivamukti joga (Jivamukti). Časovi su tematski koncipirani i stepenovani, odnosno prilagođeni širem krugu ljudi, ali i onima koji imaju specifican cilj vežbanja.

Ukoliko ste zainteresovani za časove joge (grupni, individualni ili Skajp), slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Joga se vežba svuda i uvek, parola je kojom se neprestano vodim.

Integralna joga

Integralna joga je sistem joge koji sintetiše šest grana klasične joga prakse: Hatha, Radža, Bhakti, Karma, Gjana i Đapa jogu. Na Zapad je došla iz Indije zahvaljujući učitelju joge Šri Svami Satćidananda Sarasvatiju (Sri Swami Satchidananda Saraswati). Njen cilj je da integriše telo, um i duh kombinacijom fizičke prakse i filozofskih pristupa životu u cilju razvoja fizičkih, emocionalnih, intelektualnih i duhovnih aspekata pojedinca. Sistem se sastoji iz prakse asana, pranajame i meditacije kao načina postizanja unutrašnjeg mira i radosti, koji se smatraju pravom prirodom čoveka.

Šire značenje integralne joga obuhvata čitav spektar fizičkih, mentalnih i meditativnih tehnika koje se izvode u određenom okruženju na određen način, kako bi se bolje upoznali sa sobom, integrisali u okolinu i ostvarili svoj pun potencijal. Integracijom joge u ambijente svakodnevnog života nastale su posebni joga stilovi, među kojima su joga grada, takozvana urbana joga koja se vežba na javnim prostorima, korporativna joga ili joga za zaposlene – u kancelariji ili na drugom radnom mestu, akro joga kao spoj akrobatike i joge itd. Prema jogičkim tekstovima, ovakve prostore ne treba posmatrati kao nešto što remeti našu harmoniju, već kao elemente koji mogu doprineti njenom postizanju. 

Rečju, to je praktična primena joge u svakodnevnom životu, nezavisno od mesta na kom se nalazimo ili situacije u kojoj smo se zadesili. Iako stari tekstovi ne pridaju previše pažnje mestu vežbanja joge (važno je da je ono mirno, čisto i pogodno za vežbanje), moderan stil života sve više obraća pažnju na to jer zbog brzog života nismo uvek i prilici da vežbamo na istom i idealnom mestu. Prevod reči joga kao "jedinstvo" daje najbolji opis integralne joge – sintetisanje različitih grana joge u sveobuhvatan sistem.

Cilj integralne joge je promovisanje harmoničnog razvoja svakog aspekta pojedinca. Osim zdravstvenih dobrobiti, integralna joga doprinosi unapređenju komunikacije i sprečavanju konflikta, utiče na poboljšanje organizacionih sposobnosti, podstiče timski rad i motivisanost, umanjuje stres i psihičku napetost, poboljšava raspoloženje, koncentraciju i pamćenje, povećava kreativnost i samopoštovanje i pomaže u donošenju ispravnih odluka.

I sama veoma često vežbam ovakve stilove joge, odnosno vežbam jogu u svakoj prilici: tokom odmora na poslu – školskom odmoru, na letovanju – u vodi ili na plaži, ispred monitora – na pauzi rada na računaru, u kuhinji – tokom obavljanja kućnih poslova, na planini ili u šumi – tokom šetnje ili izleta, na krovu zgrade – kako bih se povukla iz gradske vreve itd.  

Integralna joga, bila ona shvatana u klasičnom istočnjačkom ili savremenom zapadnjačkom smislu, usmerena je na to da nas vrati u prirodno stanje, što podrazumeva zdravlje i snagu, bistar i miran um, srce puno ljubavi, jaku, a opet savitljivu volju i život ispunjen vrhunskom radošću.

Kako Ahimsa joga može da promeni datost pročitajte u tekstu "Promena dolazi iznutra" koji se nalazi OVDE.

Autor: Maja Vučković

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Gledajući na ljude kao na superiorne drugim životinjama, specisti daju veću težinu ljudskim interesima nego jednako vitalnim ili vitalnijim interesima ne-ljudi.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga