JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

PROMENA DOLAZI IZNUTRA

PROMENA DOLAZI IZNUTRA

Kako Ahimsa joga može promeniti život

Svoj život možete obnoviti iz temelja i učiniti da se svaki životni izazov savlada snagom koja dolazi iznutra.

Ovo je moja priča o tome.

Kao dete često sam bila bolesna. Pored čestih prehlada kojima sam bila sklona, imala sam i hronični ekcem koji sam dobila u šestom mesecu života, a koji je u tinejdžerskom dobu zadobio ekstremne razmere, do te mere da sam bila sputana u obavljanju rutinskih svakodnevnih aktivnosti, neraspoložena i osetljiva. Moja koža je pucala i krvarila, imala sam rane na licu i telu, i gotovo da nisam mogla bilo šta da dotaknem ili konzumiram a da ne napravim dodatne iritacije. Medikamenti su samo ublažavali stanje, ali me nisu lečili. Moja sećanja na detinjstvo često su vezana za bolnice i brojne smetnje koje sam imala sa zdravljem, a fotografije obeležene gestovima koji to potvrđuju. Takođe sam imala želudačne probleme, česte mučnine i upale grla, a potom sve učestalije bolove u kolenima zbog kojih sam u srednjoj školi bila oslobođena časova fizičkog vaspitanja. Oni su tokom studija rezultirali preoperativnom dijagnozom i velikom količinom lekova za ublažavanje bolova. Nezadovoljstvo sobom je raslo, kao i ljutnja na takvo stanje stvari. Imala sam utisak da mojoj agoniji nema kraja i da će vremenom moje zdravstveno stanje da se pogoršava.

Tokom jedne posete dermatologu doživela sam veoma neprijatno iskustvo koje me je umnogome osvestilo. Iako mi je doktorka na veoma grub način saopštila poziciju u kojoj sam se našla i zavisnost od kortikosteroida, te mogućnost fatalnih ishoda, zahvalna sam joj što je to učinila upravo na taj način. Po izlasku iz ordinacije sam odlučila da napravim zaokret i da prekinem sa dotadašnjom praksom, odnosno da pređem na čišćenje organizma. Prekidanje takvih tretmana bilo je veoma bolno u svakom pogledu i možda ne toliko mudro, budući da je bilo naglo, ali za mene u tom trenutku neminovno.

U to vreme počinju moji eksperimenti ishranom, prelazak na vegetarijanstvo, a potom i upoznavanjem sa indijskom filozofijom i jogom. Sve više vežbam i trudim se da vodim koliko-toliko zdrav život. Vrlo brzo sam počela da primećujem promene. Pre svega psihičke, pozitivnije misli koje su mi davale snagu da istrajem i napredujem, a onda i fizčke, manje tegoba. Ali one nisu iščezle. Potom krećem na svoj prvi kurs joge i tamo doživljam potpuni preokret. Nakon svega nekoliko meseci vežbanja bolovi u kolenima su u potpunosti nestali i do danas se nisu vratili. Tuđa slična iskustva su mi dala dodatni polet.

Eksperimenti se nastavljaju i kulminiraju prelaskom na veganstvo kada ekcem gotovo iščezava. On je još uvek tu i u stanjima uzdrmane psihe ili nezdravog okruženja se ponovo pojavi, ali su simptomi daleko slabiji, najčešće neprimetni. Moje telo je danas snažno i izdržljivo, i na tome sam mu neizmerno zahvalna, a um bistar, svakog trenutka svestan neiscrpnih mogućnosti transformacija. Od devojčice i devojke koja se stidela i sakrivala zbog izgleda i navika, postala sam osoba sasvim sigurna u sebe, odlučna i željna daljih promena. Takav uvid skopčan je sa usvajanjem etike nenasilja, kojom sam se vremenom sve više priklanjala, te praktikovanjem iskonskih jogičkih načela, sa kojima konačno nastupa dugo očekivana sloboda te želja da svoja iskustva podelim sa drugima.

Nikada ne sumnjajte u moć samoisceljenja! Svi odgovori i sva rešenja su u vama, potrebno je samo da budite strpljivi i istrajni.        

Budite promena koju želite da vidite u svetu”, govorio je Gandi. “Naša veličanstvenost nije tolika u tome da popravimo svet, kolika je u našoj sposobnosti da promenimo sebe”.  

Više o mom stilu vežbanja i Ahimsa jogi možete saznati OVDE.

Maja Vučković

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Kada čovek zbog jela ili bilo koje druge sebične pobude ubija životinju, on zanemaruje svoju sopstvnu žudnju za pravdom.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.