JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Proslavljen sedmi Međunarodni dan joge

Proslavljen sedmi Međunarodni dan joge

19. jun 2021, Kalemegdanska tvrđava

– Ovo mesto nas podseća na potrebu da pronađemo balans, da pronadjemo sebe, društvo, ljude i prirodu – kazao je ambasador Indije u Srbiji gospodin Subrat Batačardži na centralnoj proslavi povodom obeležavanja sedmog Međunarodnog dana joge (IDY), koja je održana na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu, u subotu 19. juna 2021. godine.

Nekoliko stotina joga entuzijasta okupilo se ispred mesta koje je, prema njegovim rečima, "spojilo dve civilizacije, dva kraljevstava, dva carstva" i vežbalo u skladu s Jedinstvenim joga protokolom na osnovu kojeg je svaki javni čas koji je održan širom sveta tim povodom bio identičan. Vežbanje je vodila Ivana Lončar, instruktorka Vidya Yoga škole Dragana Lončara, a među učesnicima su bili, osim instruktora joge i drugih joga praktičara, visoki državni zvaničnici.

Kao i do sada, Ambasada je posetiocima manifestacije poklonila majice s logom Međunarodnog dana joge, koje su bile uniforme učesnika, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila vegansku zakusku. Ovog puta, u pitanju su bili sokovi i voće sa padina Fruške gore proizvođača "Agrounija" iz Krčedina, koja je bila generalni sponzor događaja. Zanimljivo je da ova kompanija izvozi jabuke u Indiju pa nije neobično što se pridružila obeležavanju IDY i aktivnostima Ambasade.

Nakon dobrodošlice koju je uputio ambasador Indije, skupu se obratila dr Gordana Marković Petrović, specijalista socijalne medicine i lekar Mahariši ajurvede, koja je tom prilikom održala kratko predavanje o zdravstvenim dobrobitima primene ajurvede i joge te načinima lakog povezivanja s prirodom. Ajurveda i joga se smatraju "sestrama" vedske nauke pa je, u skladu s tim, državna ustanova koja licencira instruktore joge i koja organizuje IDY, Ministrastvo za jogu i ajurvedu Indije (AYUSH).  

 – Ponosna sam što su ajurveda i joga priznate u našoj državi i legalno se primenjuju. To nemaju sve države u okruženju. Nema boljeg načina da unapredimo svoje zdravlje jer nam ajurveda omogućava da se upoznamo sa sobom – rekla je ona i napomenula da te drevne metode isceljenja ljudima omogućavaju da, uz individualni pristup, na prirodan i jednostavan način teže savršenom zdravlju.

Ova poznata i priznata doktorka alternativne medicine, podjednako kao i zapadne, skrenula je pažnju na to da srpsko zakonodavstvo jogu i ajurvedu prepoznaje kao metode za očuvanje i poboljšanje zdravlja, koje se koriste širom sveta kao discipline komplementarne savremenoj medicini. Svetska zdravstvena organizacija zvanično ih je priznala i preporučila 1978. godine, a Srbija legalizovala 2007. godine kao metod dijagnostike i lečenja tradicionalne medicine.

– U poslednjih godinu i po dana smo videli da nije dovoljno da se borimo protiv bolesti, sama borba protiv bolesti nema nikakvog smisla. Ima smisla da podržimo svoj imuni sistem i ceo svoj organizam, da bismo ostali imuni na sve štetne agense sa kojima se suočavamo tokom dana i upravo su joga i ajurveda najbolji način da to i postignemo – zaključila je dr Marković Petrović.

Ambasada Indije je organizovala zajedničku proslavu Međunarodnog dana joge širom Srbije, u koordinaciji sa Vladom Srbije i lokalnim vlastima, joga centrima i domaćim ekspertima za jogu, kao i svim ostalim relevantnim učesnicima. Osim u prestonici, ovogodišnji IDY Srbija je proslavila u 18 gradova i na 23 lokacije uz učešće oko nekoliko hiljada praktikanata joge.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica, čak 175, među kojima je i Srbija. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom organizuju besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu i Art Utopia Studio

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga