LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Mudras - Yoga in the hands

Mudras - Yoga in the hands

Mudra (sanskr.mudra – pečat, znak; mud - radost i ra – poklon) predstavlja poseban strogo određen položaj prstiju i ruku, koji se u drevnom indijskom sistemu medicine (Ajurvede) koristi za uspostavljanje unutrašnje ravnoteže i iscjeljivanje, odnosno za slobodan protok energije nužan za unutrašnju ravnotežu i zdravlje. 

U svim kulturama postoji određeni “jezik ruku” koji svi koristimo i danas. Znamo da stisak ruku dveju osoba znači prijateljstvo, mir i pozdrav, da je pljesak ruku znak odobravanja i podrške, a upereni kažiprst pokazuje na nešto i upozorava.

Iako nije razjašnjeno gde je tačno nastao sistem stilizovanih gestova, utvrđeno je da su se njime na ovaj ili onaj način služile gotovo sve drvene kulture. U skladu s tim nalazimo ga u različitim verskim praksama poput budizma i hinduizma, te zemljama s bogatom kulturnom tradicijom, poput Indije, Japana, Kine, Tibeta i Indonezije, kao i u egipatskoj kulturi i u hrišćanstvu (gestovne poruke svetaca na ikonama[1]).

Govoreći o mudrama u indiskom sistemu medicine, zapravo govorimo o nizu simbola ili položaja koji služe za obnavljanje telesne energije, te postizanje optimalnog zdravlja, a koji se vekovima koriste i u jogičkoj praksi. U Hatha jogi ima 25 mudri koje se praktikuju zajedno sa položajima tela (asanama) i “katancima” (bandama). U Kundalini jogi, mudre se koriste tokom položaja tela da bi intenzivrale svoje dejstvo. 

Saglasno ovom sistemu, svakom prstu ruke odgovara jedan element, što se podudara sa predstavama starih Kineza koji su simbolizovali svaki prst životinjom: palac odgovara leopardu, kažiprst tigru, srednji prst zmaju, domali zmiji, a mali rodi. U odnosu na izraženost jedne ili druge “životinje” na ruci, odlučialo sekakvom je ponašanmju čovek sklon.

ISCELJUJUĆA MOĆ MUDRI

Mudre predstavljaju komplikovanije položaje prstiju tj. vežbe u kojima se na psoeban način ukrštaj elementi. Princip balansiranja energije može se izraziti na sledeći način: ako se vrhom nekog prsta dodirne vrh palca, tada će, u međusobnom dodiru, element koji odgovara npr. malom prstu u organizmu, oslabiti.

Tokom izvođenja određene mudre, mozak preko nervnih  završetaka u prstima prima jedinstvenu poruku i zatim deluje u skladu s njom. Na taj način telo komunicira s umom u cilju uspostave prirodne ravnoteže. Iz tog razloga, mudrama se pripisuju brojna terapeutska i isceljujuća svojstva. Jedno od istraživanja vezano uz rad mozga, čiji su rezultati 2009. objavljeni u Američkoj akademiji nauka, pokazalo je da se tokom izvođenja mudri aktiviraju određeni centri u mozgu.

Mudraci –iscelitelji i lekari starog Istoka smatraju da šaka (kao i stopalo) predstavlja mesto koncentracije životne energije (prane). Znači, ako na određeni način delujemo na dlan, tu energiju možemo da stimulišemo, da je preraspodelimo u organizmu da bi ga pročistili i čak vratili zdravlje. Stoga su mudre praktikovali stari jogini Indije. Nameštajući i preplićući prste na određen način, oni su kreirali, modelovali različite položajej tela i godinama sačuvali krepko zdravlje, nbe samo ono fizičko, već i duhovmno.

Uz pomoć ove metode možemo ojačati imunitet, poboljšati raspoloženje, osigurati kvalitetan san, nadoknaditi izgubljenu energiju, pojačati koncentraciju, rešiti se fizičke ili psihičke boli itd.

SIMBOLIKA

Svaki prst odgovara energiji različitog dela tela i energiji sunčevog sistema. Na desnu ruku utiče Sunce i označava mušku stranu prirode.Ta je ruka primatelj pozitivnih moći, a leva je davalac tih moći. Leva ruka je pod Mečevom upravom i predstavlja ženski deo prirode. Ovo se odražava i na položaj ruku u mudrama.

Palac simbolizuje boga. Povezan je sa Marsom i označava snagu volje, logiku, ljubav, ego. Ugao pod kojim se nalazi u opuštenom položaju u odnosu na ostali deo ruke pokazuje karakter. Ugao od 90 stepeni označava velikodušnu osobu, koja ima dobro srce i spremna na davanje, ugao od 60 stepeni daje logičan i racionalan karakter, a onaj od 30 stepeni upućuje na osetljivu i sumnjičavu osobu. Osoba sa dugim i jakim palcem ima jaku ličnost, snagu volje i mogućnost da menja vlastitu sudbinu.

Kažiprstom upravlja Jupiter i predstavlja znanje, mudrost, osećaj moći i poverenja u sebe.

Srednji prst je pod uticajem Saturna. Tu je strpljenje i kontrola emocija. Ovaj prst ima uravnotežujući uticaj u životu.

Domali prst je upućen na uticaj Sunca i oznčava vitalnost, energiju i zdravlje. Odnosi se na osećaj povezanosti s porodicom i osećaje u vezi sa srcem.

Mali prst je Merkurov predstavnik koji vlada komunikacijama, kreacijom, vrednovanjem lepote i postizanjem unutarnjeg mira.

Vrhovi prstiju mogu pokazati različite osobine. Zašiljeni vrhovi su česti kod samostalnih i aktivnih osoba, ovalni vrh prsta naći će se kod impulsivne osobe kojoj treba motivacija, a kvadratni vrhovi prstiju pokazuju praktičnu i logičnu osobu.


KAKO IZVODITI MUDRE


Mudre se mogu raditi sedeći, stojeći ili ležeći, bilo gde i bilo kada. Ležeći položaj posebno je podoban za one koji zbog bolesti ili nakon operativnih zahvata ne mogu ustati iz postelje. 

Zavisno od tegobe ili oboljenja, bira se mudra i način njenog izvođenja, pa se u tom položaju ostaje  od 3 do 45 minuta. Prsti se ne pritiskaju već se praktikuje lagani dodir, a praksa uključuje  obe ruke istovremeno. Preporučuje se oslanjanje na unutrašnji osećaj.

Nekad  će biti dovoljno samo nekoliko minuta da bi se osetilo poboljšanje, a nekad trebamo biti istrajniji. Zavisno od tegoba, poboljšanje ili izlečenje će nastupiti u roku od nedelju do mesec dana.

Najbolji rezultati postižu se jednokratnim izvođenjem od 45 minuta, ali ako za to nemate vremena ili strpljenja, mudre možete raditi i po 5, 10 ili 15 minuta, više puta na dan, do ukupnog trajanja od 45 minuta. Po želji ili potrebi, može se tokom dana izvoditi i nekoliko različitih mudri.

VRSTE MUDRI


Apana mudra

Izuzetno je korisna za čišćenje  organizma od nagomilanih otrova.

Takođe čisti mokraćne kanale, uklanja zatvor i nadutost, a delotvorna je i kod svih infekcija.

Apana Vayu mudra

Takozvana “spasiteljka života”, ova mudra uvelike pomaže kod bolesti srca i može doslovce spasiti život ili uvelike umanjiti posledice srčanog udara.

Uopšteno, povećava vitalnost, opušta mišiće, te efektno uklanja bol.

Vata Karak mudra

Na glasu je kao mudra koja brzo vraća izgubljenu energiju, pomlađuje, jača imunitet, pomaže kod smirivanja stresa i nervoze, nedostatka entuzijazma, kod poremećaja spavanja i zaboravnosti.

Korisna je u tretmanu visokog krvnog tlaka i ateroskleroze, problema s cirkulacijom, te upalnih procesa, pretilosti, oboljenja želuca i crijeva, također i kod bolnih menstruacija, otežanog mokrenja ili peckanja pri mokrenju. 

Prithvi mudra

Osim što otklanja hronični umor, ova mudra ubrzava zarastanje kostiju, te pomaže kod osteoporoze, artritisa i atrofije mišića, naročito u tretmanu pareze ili paralize.

Delotvorna je i kod alergija, problema sa suvom i ispucanom kosom, lomljivim noktima, smirivanju groznice, u tretmanu ulkusa, te kod neplodnosti i impotencije.

Gyan mudra

Ova mudra jača um, izaziva pozitivne emocije i dovodi do prosvetljenja.

Efektna je u tretmanu brojnih poremećaja nervnog sistema.

Pomaže kod cerebralne paralize, neuritisa, neuropatija, Alchajmerove bolesti, multipla skleroze i svih vrsta paraliza, a pokazala se korisnom i u tretmanu dijabetesa.

Mrit sanjivini mudraU slučaju teškog srčanog udara, ova mudra pruža trenutno olakšanje u roku od nekoliko sekundi. Ona uz to reguliše mnoge srčane tegobe.

Linga mudraRešava probleme s prehladom, začepljenim nosom, kašljem te upalama i infekcijama disajnih puteva. Takođe uklanja sluz prikupljenu u plućima. Veoma je korisna onima koji pate od respiratornih problema prilikom promene vremena.

  • Autor: Master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni učitelj joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.
  1.  
  2.  

Predavanja i radionice na temu različitih jogičkih tehnika održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne časove joga mudri, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

 Literatura:

  • 1.Hirschi, Gertrud: Mudras: Yoga in Yourt Hands. York Beach, Maine: SAMUEL WEISER, INC., 2000.
  • 2. Ubiparip, Miodrag: Mudre: Drevne metode za isceljenje. Beograd: Zuhra, 2002.

 


[1] Ako pogledate ikone, videćete da Hrist drži svoju desnu ruku tako da su kažiprst i srednji prst podignuti na gore, a domali prst i palac obrazuju prsten. To je takav položaj ruku pri kome energija čovekovog tela maksimalno može da isijava.

Welcome to My Site!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

There is too much suffering in the world because there is too much violence, and our job is, by practicing yoga, to change it.

Next
http://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga