JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Jantre i drevna Vastu nauka

Jantre i drevna Vastu nauka

Da li ste ikad zakoračili u neki prostor i pomislili, "Ovde je predivna atmosfera, oduzima mi dah!" Ili suprotno, "Ne sviđa mi se kako ovo mesto zrači, ne mogu ovde da ostanem."

Svako od nas je imao ovakva iskustva u vezi sa određenim prostorijama, kućama, stanovima ili drugim objektimaa, pa čak i u javnim prostorima tipa u parku, na ulici, u šumi itd.

Šta su zapravo ta “račenja”, “vibracije”, “energije” koje osećamo oko nas, a koje emaniraju kako iz ljudi tako i iz građevina? Šta je to što nas nekada uznemirava, pa nam od toga nije dobro, dok nas nešto drugo umiruje i leči?

Suptilni i moćni uticaji prirode su sastavni deo našeg neposrednog okruženja. Pozitivne i negativne energije dolaze iz osam pravaca i utiču na nas i naš dom. Prema drevnoj vastu nauci nastaloj na tlu današnje Indije pre oko 5000 godina[1], suptilni i moćni uticaji prirode su sastavni deo našeg neposrednog okruženja. Pozitivne i negativne energije dolaze iz osam pravaca i utiču na nas i naš dom.

Suština vastua se svodi na usklađivanje prostornih kvaliteta pomoću energetsko harmonijskih zakona prirode i univerzuma. Svaka građevina i stambeni prostor imaju “ličnost” pa se u nekima osećamo dobro, a u drugima ne. Forma i energija stambenog prostora znatno utiču na čoveka i njegovu sudbinu. Skladno načinjen i uređen prostor prenosi na ukućane vibracije mira, sreće i ljubavi, dok prostor sa lošim energijama prouzrokuje siromaštvo, bolest, pa čak i smrt.

Priroda ima konačnu reč u svakom dualističkom aspektu našeg života: uspeh i neuspeh,bogatstvo i siromaštvo, gubitak i dobitak, prijateljstvo i neprijateljstvo itd. Dobar vastu pomažeda se uskladimo sa prirodom tako što uravnotežujemo suprotnosti što vodi boljem zdravlju, većem bogatstvu i prosperitetu, duhovnosti, ugledu, postizanju boljih rezultata, većem uticaju, većoj učenosti i boljoj komunikaciji.

ŠTA JE VASTU?

Vastu na sanskritu znači “Priroda i okruženje”. Vaastu (sa dugim a) znači “umetnost podizanja objekta u skladu sa prirodom”. Vastua nauka i umetnost zaštite i ozdravljenja pomaže nam da ublažimo i neutrališemo negativne uticaje prirode i pospešimo one pozitivne, na mestu gde živimo ili radimo.

Drevni gradovi Indije podizani su prema pravilima vastua, kao i drevni spomenici kulture. Ako bilo gde na svetu posetite spomenik građevinu, osetićete posebnu energiju i harmoniju. Uđite u drevne arhitektonske građevine poput čuvene Florentinske vile, Andrea Paladia, osetićete izuzetne energije koje ne postoje unutar zidova savremenih građevina na Zapadu. Tajna je u tome što su veliki majstori znali kako da podignu građevine koje su u harmoniji sa univerzalnim zakonima Prirode. Iste ove zakone uvažavali su arhitektonski stilovi kineskog Feng Šuija[2], evropska geomantija i drevni mezoamerički narodi zvani Maje.

Građevine koje su se održale tokom milenijuma, odolevajući prirodnim katastrofama, uglavnom su bazirane na principima vastua kao što je slučaj sa spomenicima drevne Indije. Teško da neka druga arhitektonska tradicija ima spomenike stare 5.000 godina a da su i danas upotrebljivi. Današnja opšta arhitektonska kultura praktično ne zastupa suptilne koncepte kompatibilnog življenja.

ČEMU NAS VASTU NAUČAVA

Najvažnija spoznaja koju nam daje vasati sastoji se u potrebi da promenimo svoju percepciju. Dok smo mi kao zapadnjaci navikli najpre da usmerimo svoje poglede i pažnju na predmete, vasati od nas zahteva da prvo pogledamo prostor. čujemo li reč kuhinja, odmah pomislimo na šporet, sudoperu, radne površine, ormare, stoove itd. i pritom zaboravljamo da je kuhinja pre svega prostorija koja se po svojoj osobini razlikuje od ostalih prostorija. Prostor kuhinje poseduje drugačiju energiju od prostora dnevne ili spavaće sobe. Ta energija je identična s prostorom jer ga ispunjava. U Indiji je takav stav prirodniji jer je nameštaj uglavnom zaista jednostavan. Budući da Indijci često žive bez stoica i stolova te svoje delatnosti obavljaju uglavnom na podu, prostor snažnije prodire do svesti, a njegova se energija jasnije opaža.

Prema filozofiji vastua postoji uska povezanost između prostora i svesti. Prostor odražava svest osobe te je u isto vreme odraz kosmičkih energija. U prostoru dolazi do spajanja duha i kosmosa. To posebno važi za prostor koji čovek sam arhitektonski oblikuje. Taj prostor je kreativno oblikovan prostor u kojem čovek potvrđuje svoju individualnost pred prirodom, a da se pritom ne odvaja od nje.

Cilj vastua je da izađe u susret različitim životnim potrebama ukućana, da im omogući prirodno i trajno blagostanje i da olakša i pokrene sve aktivnosti koje se događaju unutar prostora. Prostor koji je sačinjen prema Vastu principima skladno povezuje ukućane s prirodnim okruženjem, Majkom prirodom i univerzumom. Vastu polazi od činjenice da je prostor živo biće i da snažno deluje na stanare koji u njemu borave. Glavno pravilo Vastua nalaže da se prema prostoru ophodimo kao prema živom biću. To živo biće smešteno je u prostoru, glava mu počiva na severoistoku, a noge na jugozapadu i zove se Vastu Puruša. Kada uređujemo prostor prema vastuu uzimaju se u obzir strane sveta - od kojih svaka ima svoj kvalitet, podelu po elementima (voda, vatra, zemlja, vazduh, etar), bojama, astrološkim znakovima tih područja i slično.

Najvažniji smer u vastu uređenju je severoistok koji treba da bude najotvoreniji i najlakši, dok je nasuprot njega jugozapad, koji je najzatvoreniji i gde se nalaze najteže stvari. Prozore i ulazna vrata je tako najpovoljnije stavljati na severoistok, sever i istok, dok je najnepovoljniji smer jug i jugozapad, gde ih treba izbegavati.

Posebnu pažnju treba ukazati i rasporedu elemenata u prostoru, npr. u područje vode ne stavlja se vatra (električni uređaji, sveće i slično). Ako nije moguće promeniti raspored prostorija i nameštaja, u vastuu se koriste mere korekcije - jantre (geometrijske matrice mikro-makro kosmosa, znakova planeta i božanstva) čija energija štiti prostor, mantre (zvukovi), boje, ogledala, slike i skulpture. Svaku prostoriju u domu takođe možete urediti u skladu s ovim principima.

Jantre su u vastuu koriste hiljadama godina kako bi se na opisani način uspostavila ravnoteža nedostataka na energetskom i karmičkom nivou. One se primenjuju prema jednostavnom principu. Ako pronađemo vastu “defekt” u kući ili na parceli, najpre treba da odredimo koja planeta na to utiče, a potom postavljamo jantru na mesto koje je time pogođeno. To činimo tako što jantu stavljamo na odgovarajući zid, odnosno stranu sveta

Više o jantrama možete saznati OVDE, a o jantrama koje najčešće izrađujem OVDE.

Literatura:

  1. 1. Das, Gadadara: Vastu: Preteča Feng Šuija. Beograd: Esotheria, 2005.
  2. 2. Schmieke, Marcus : The most powerful Vasati tools to balance spatial energies, elektronsko izdanje.
  3.  

* NAPOMENA: Jantre nisu amuleti i nemaju navedena delovanja same po sebi već samo potenciju toga, "seme", poput biđa mantri. Da bi se određeno dejstvo ispoljilo, potrebno je odabrati pogodnu jantru i postaviti je prema određenim zakonitostima, ali pre svega raditi na sebi i realizaciji uz pomoć nje kao instrumenta i drugih jogičkih tehnika samorazvoja kako bi se željeni cilj dostigao.   

 Autor: Maja Vučković


[1] Velika nauka vastua ili umetnosti podizanja doma u skladu sa prirodnim zakonima, potiče iz Indije. Vastu je deo Stapatya Vede koja se nalazi u Atharva Vedi, jednoj od četiri Vede. Vede su najstariji spisi indijske drevne istorije, nauke, filozofije i kulture Reč “Veda” u prevodu znači potpuno znanje. Veliki mudrac Šrila Vyasadeva je pre 5.000 godina sastavio četiri Vede koje sadrže na milione stihova.

[2] Za razliku od Feng Šuija, za koji se veruje da je star 3.000 godina, pisana istorija vastua je stara najmanje 5.000 godina. “Živi svedok” su 5.500 godina stari gradovi Indus-Sarasvati oblasti u Indiji otkriveni 1921. godine. Prvi pronađeni grad nalazio se u blizini sela Harappa po čemu je ova kultura postala poznata kao Harappa civilizacija.

Kompozicija jantre
Sledeći članak
Kompozicija jantre

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga