JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen peti Međunarodni dan joge

Obeležen peti Međunarodni dan joge

16. jun 2019, Beograd

Ambasada Indije u Beogradu u saradnji sa Vladom Srbije i Kancelarijom Ujedinjenih nacija obeležila je peti Međunarodni dan joge (IDY) na platou ispred Narodne skupštine u Begradu, u nedelju 16. juna 2019. godine. U prisustvu prve dame Srbije gospođe Tamare Vučić, ambasadora Indije gospodina Subrat Bhatačardžija, njegove supruge i oko 200 vežbača - ljubitelja joge, održan je javni čas koji je vodila instruktorka Vidya Yoga škole Ivana Lončar u skladu sa jedinstvenim joga Protokolom.

Ambasada Indije u Beogradu organizovala je zajedničku proslavu Međunarodnog dana joge širom Srbije u koordinaciji sa lokalnim vlastima, joga centrima i domaćim ekspertima za jogu, kao i svim ostalim relevantnim učesnicima. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom su u nedelji koja je potom usledila organizovali besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi. Indijski premijer Narendra Modi je sa još 40.000 poklonika ove drevne veštine održao javni čas joge u indijskom gradu Ranči 21. juna 2019. godine. Novosadsko sportsko udruženje FIT LAND i ove godine je aktivno učestvovao u obeležavanju Međunarodnog dana joge časom Hatha joge koji je bio upriličen istog dana.

- Neka naš moto bude joga za mir, harmoniju i napredak  - rekao je Modi publici pre nego što im se pridružio u jednosatnoj vežbi. Prve godine kada je stupio na dužnost, Modi se u Ujedinjenim nacijama uspešno izborio za to da se 21. jun obeležava kao IDY. Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se taj dan proglasi Međunarodnim danom joge. U skladu sa ovom inicijativom, Vlada Indije je širom sveta na prikladan način obeležila kako ovogodišnji, tako i prethodna tri Međunarodna dana joge. Proslava je svake godine započinjala vikend uoči tog dana kako bi svi zainteresovani imali priliku da učestvuju, a zamišljena je kao grupno vežbanje na javnim prostorima. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Ova tradicionalna indijska duhovno-telesna disciplina, koja se sada praktikuje širom sveta, 2016. godine je upisana u nematerijalnu kulturnu baštinu čovečanstva.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ambsada Indije u Beogradu

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Praveći izbor čime se hranimo, šta nosimo i koje proizvode za domaćinstvo kupujemo, pokazujemo koliko smo zaista saosećaji i osvešćeni.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga