JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Uvod u Aštanga jogu

Uvod u Aštanga jogu

U nedelju, 24. septembra 2017. godine od 11 do 17.30 učitelj aštanga joge Vairagya Ranko, KPJAYI autorizovani učitelj Level 2, održao je radionicu "Uvod u Aštanga jogu" u velikoj sali Joga Studija Hipokrat u Novom Sadu, na adresi Stratimirovićeva 6, Novi Sad. Tom prilikom su prisutni, dugogodišnji vežbači i instruktori joge imali priliku da zajedno vežbaju takozvanu Primarnu seriju (Yoga Chikitsa) Aštanga joge. 

Radionica se odvijala prema sledećem rasporedu:

  1. 11:00-13:00 Pozdravi Suncu i stojeće asane
  2. 13:00-13:30 Pauza za lagani obrok i piće
  3. 13:30-15:00 Predavanje “Ashtanga Yoga u tradiciji Sri K. Pattabhi Jois-a i Sri R. Sharath Jois-a”
  4. 15:00-17:00 Uvod u Prvu seriju Aštanga joge
  5. 17:00-17:30 Kirtan
  6.  

Aštanga joga je duhovna, filozofska i praktična disciplina koja nam je dostupna zahvaljujući mudracu Vamana Rišiju i originalnom učenju koje potiče iz drevnog spisa Yoga Korunta. Danas se Aštanga joga praktikuje širom sveta na način na koji je tokom života podučavao Patabi Džojs (S. K. Pattabhi Jois), i kako to danas čini njegov unuk (Sharath Jois).

Doslovno, aštanga joga znači znači osmostruka ili osmokraka joga – kako je zapisano u Patanđalijevim "Joga sutrama". To je put unutrašnjeg pročišćenja koji se sastoji od osam nivoa duhovne prakse: Yama (lični moralni kodeks), Niyama (socijalni kodeks), Asana (postavljanje tela u određeni položaj), Pranayama (kontrola daha i vitalne energije), Pratyahara (kontrola čula), Dharana (koncentracija), Dyana (meditacija), Samathi (konteplacija ili prosvetljeno stanje svesti).

Metod vežbanja u Aštanga sistemu sastoji se od asana koje su grupisane u šest serija. Ključni princip osnovne serije Aštanga joge iskazuje se kroz niz položaja koji se sukcesivno smenjuju i postepeno i paralelno grade fleksibilnost i snagu. Svaki položaj nas priprema za sladeći, počev od Pozdrava Suncu, koji za cilj ima umirivanje uma i distanciranje od spoljnog sveta, te buđenje unutrašnje, digestivne vatre, u cilju pročišćenja i okrepljenja čitavog tela.

Primarna serija (Yoga Chikitsa) podrazumeva sekvencijalni redosled položaja koji se gradi postepenim dodavanjem pozicija tek nakon što je učenik korektno savladao predhodni. Tek nakon što se uspostvi neophodni nivo gipkosti, snage, izdržljivosti i razumevanja određenog položaja, učitelj dodaje novu poziciju predhodno konsolidovanoj praksi.

Više informacija o učitelju Aštanga joge Vairagya Ranku i njegovojh školi joge možete pronaći na zvaničnoj stranici Ashtanga Yoga Belgrade OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Ashtanga Yoga Belgrade

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Potrebno bi bilo više od deset miliona godina života na Zemlji kako bi se povratio isti onaj broj vrsta koji je postojao pre izumiranja koje je uzrokovao čovek.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.