JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Pozdrav Suncu – energizovanje tela i uma

Pozdrav Suncu – energizovanje tela i uma

U petak, 25. oktobra 2019. godine od 21 sat u sportskom udruženju Fit Land koji se nalazi u tržnom centru "Bistrica" u Novom Sadu (Bulevar Slobodana Jovanovića 15) održali smo radionicu "Pozdrav Suncu – energizovanje tela i uma".

Drevna jogička praksa pod imenom Pozdrav Suncu izvornog naziva Surja Namaskar (sanskrit: surya – Sunce, namaskar – pozdrav) jedna je od najpoznatijih osnovnih vežbi joge koju su nam preneli mudraci iz vedskih vremena. Njena mnogostranost i praktičnost čine je jednom od najkorisnijih metoda za formiranje zdravog života, aktivnog i punog energije, koja nas istovremeno priprema za duhovno buđenje i širenje svesti.

Usled poboljšane tehnologije i korišćenja priručnih sprava, savremen način života dovodi do pogoršanja mentalnog i fizičkog zdravlja, a uz to stvara napetost, brige i naizgled nerešive probleme na više nivoa. Upražnjavanje joge je odličan lek za regulisanje stresa i moćna terapija za mentalne i fizičke bolesti. Pozdrav Suncu kao integralni deo ovakvog pristupa posebno je pogodan za današnjeg čoveka jer može lako da se uklopi u naš svakodnevni ritam, s obzirom da zahteva svega pet do 15 minuta vežbanja dnevno, a da se njim postižu veoma brzi i blagotvorni rezultati. Ova vežba je stoga idealna čak i za najaktivnije osobe: zaposlene, studente, domaćice i one koji veći deo dana provode u intelektualnom ili fizičkom radu.

Na ovoj radionici smo se upoznali sa različitim načinima izvođenja Pozdrava Suncu (klasičan biharske škole, Aštanga Pozdrav Suncu A i B, Šivanandin stil itd.) i naučili serije položaja svakog od njih kako bismo mogli da ih vežbamo samostalno. Proučićemo kako se asane, koje su sastavni deo ovog seta vežbi, praktikuju uz pranajamu (vežbe disanja), koncentraciju (drišti) i energetske katance (bande), kao i druge tehnike joge, da bi se što bolje ovladalo kako telom tako i umom.

Zanimljivost ove radionice predstavljaju posebni vidovi Pozdrava Suncu prilagođeni osobama sa bolovima u leđima, zategnutom zadnjom ložom i tegobama zbog kojih im je onemogućeno intenzivno savijanje napred-nazad. Kuriozitet radionice bilo je praktikovanje Surja Namaskara uz pomoć stolice, jedinstvenog stila vežbanja za osobe s dijabetesom, vrtoglavicom i viškom kilograma. Ovakav Surja Namaskar je usavršen na S-VYASA joga Univerzitetu u Bengaloru (Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana) unutar Programa za zaustavljanje dijabetesa, gde sam kao stipendistkinja Vlade Indije završila Specijalni program obuke joga instruktora. Više od 100 naučnih studija publikovanih u prestižnim međunarodnim časopisima je pokazalo da joga pomaže u prevenciji i lečenju dijabetesa, kao i mnogih drugih bolesti, što su potvrdila i tridesetogodišnja istraživanja na ovom univerzitetu.

Svaki set vežbi Pozdrav Suncu, bez obzira na stil, na efikisan način masira, stimuliše, isteže i omekšavaja zglobove, mišiće i unutrašnje organe u telu. Ova slojevita, kompletna praksa ima širok spektar dobrobiti i isceljujuću primenu. Stimuliše i balansira sve sisteme tela, uključujući digestivni, respiratorni, cirkulatorni, endokrini i reproduktivni sistem. Uklanja fizičke blokade iz tela, ukočenost i umor, poboljšava varenje, oblikuje telo i uspostavlja pozitivno stanje uma. Poznata je po tome što zagreva organizam, podstiče izdržljivost i na specifičan način energizuje telo i um pa ne čudi što je toliko omiljena kod mnogih vežbača.

Radionica je namenjena kako početnicima, tako i onima koj imaju isklustvo vežbanja joge, a koji žele da prošire svoju praksi i razviju sistematičnije iskustvo joge.

Predavanja i radionice na temu Pozdrava Suncu održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne radionice Pozdrava Suncu, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

  1. Program vodi master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni učitelj joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.
  2.  

Radionica Ciklične meditacije
Prethodni članak
Radionica Ciklične meditacije
Joga za prezaposlene
Sledeći članak
Joga za prezaposlene

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Svako od nas je odgovoran kako za svoj život tako i za opstanak svih ostalih; naš izbor ima duboke posledice na sve što se dešava.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga