JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Kako se koristi đapa mala brojanica?

Kako se koristi đapa mala brojanica?

Đapa mala (japa mala) brojanica ili samo mala je niska molitvenih kuglica. Kada se razloži, ima sledeće značenje: ja – rođenje; pap – loša dela, grehovi; japa – oslobađanje kruga rođenja i smrti, oslobađanje od grehova koristeći mantru (man – svest, tra – životna sila); mala – venac, niska molitvenih zrna koju najčešće koriste hindusi, budisti, đaini i neki siki za duhovnu praksu poznatu pod imenom đapa (sanskr. जप).

Molitva pomoću brojanica jedan je od najstarijih načina tihovanja, korišćena u raznim religijskim i drugim praksama.

Takođe se koristi u praksi joge. Za duhovnu sadhanu ili mantra jogu najčešće se koristi đapa mala brojanica od 108 zrna ili ona manjeg broja koja se, u tom slučaju, okreće nekoliko puta (do željenog broja). Ove brojanice se takođe mogu koristiti za ponavljanje vlastitih afirmacija i reprogramiranje sopstvene podsvesti. Nema strogih pravila za pevanje i mantranje, što je kod meditacije na mantru zapravo i najlepše – možemo meditirati bilo gde i bilo kada.

Ova niska može vam biti utočište kada postanete preopterećeni tokom dana ili kada odlutate daleko od svojih duhovnih stremljenja. Redovniim korišćenjem đapa male ona postaje prožeta jedinstvenom energijom; svaka izgovorena mantra, molitva ili afirmacija, svaka vaša spoznaja ili realizacija ostaje zapisana u đapa mali i ona postaje svedok vaših doživljaja.

Materijali od kojih su izrađene đapa male već sadrže dobre vibracije i imaju posebno značenje i energiju: kristali, drvo, semenke rudrakše, lotos itd. Pri odabiru, najbolje je slediti vlastiti osećaj i intuiciju.

Držite malu u desnoj ruci, na srednjem prstu. Kažiprst ne bi trebao da dira perle. Početak brojanja je kod meru perle (glavne velike perle koja se takođe zove guru i bindu) gde se, nako izgovaranja mantre, perle provlače prema sebi, jedna po jedna, između palca i srednjeg prsta.

Kada se dolazi do kraja i broja 108 tada je važno okrenuti malu na drugu stranu i to tako da se ne prelazi preko glavnog zrna, meru perle, već se okreće cela brojanica. Dakle, kažiprst je odmaknut (vidi sliku) i ne dotiče malu. Velika glavna kuglica ne bi trebalo da se dotiče  palcem, jer se koristi  kao početna tačka i završavanje recitovanja. Ako imate malu od 27 perli ili manje, tada ovo ponavljate 4 puta, kako biste došli do broja 108.  
 
Na suptilnom planu, energiju koju proizvodite, uključujući telesnu toplotu, mala upije. Telesno magnetsno polje daje magnetno polje mali, i time počinje međudelovanje. Ako ste energetski slabi, mala vas opskrbljuje energijom i obratno. Zrna đapa male se pune energijom da bi formirala 108 naizmenično pozitivnih i negativnih formi energije, koja se poklapaju sa energijom tela. Energija koju stvara telo kroz duhovno i fizičko srce prenosi se na malu i natrag. I tako se neutralizuje, da bi formirala samo energetski krug, a energija se prenosi u telo da bi bila neutralizovana. 

Đapa mala je namena određenoj svrsi, i stoga ne bi trebalo istu brojanicu koristiti sa istom mantrom ili namerom. Ukoliko imamo samo jednu malu, onda nakon završene prakse možemo „očistiti malu“ pod mlazom hladne vode i recitovati novu mantru.  

Autor: Maja Vučković

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Životinje nisu po rođenju kućni ljubimci, laboratorijske, radne i druge životinje, već ih čovek uzgaja, razmnožava i prodaje u te svrhe; one su slobodna bića koja tek zarobljavanjem od strane čoveka postaju to imenovano.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga