JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Osobine poludragog kamenja

Osobine poludragog kamenja

Minerali - Kristali - Poludrago kamenje


Minerali su produkti prirodnih procesa koji se odlikuju određenom, ali  ne nužno i fiksnim hemijskim sastavom, stabilnošću u određenim fizičkim svojstvima te pravilnom unutrašnjom strukturom. Mineral je prirodni homogeni sastojak Zemljine kore. Čestice (atomi, joni, molekuli) u kristalnim krutinama (kristalima) pravilno su raspoređene u prostoru. Možemo ih prepoznati kako po njihovoj strukturi, tako i po spoljašnjem obliku.

Prema đotišu (vedskoj astrologiji), kristali, kao i mantre (koje su zvučni predstavnici) i jantre (grafički predstavnici), predstavljaju energije planeta, odnosno energije koje deluju prirodom. Ako u natalnoj karti postoji neravnoteža ili slabost određenih planetarnih energija, ta se nestabilnost može popraviti upotrebom kristala, jantri i/ili mantri koji odgovaraju planetarnim energijama.

Smatra se da kristali deluju na telo svojom vibracijom i informacijom, i da je to posebno izraženo kod osetljivijih i nežnijih osoba.

Izbor kristala je jednostavan. Prvi koji vam se svidi je vaš. Pokušajte da ga osetite i nosite s ljubavlju.

AFRIČKI TIRKIZ

Afrički tirkiz predstavlja varijaciju jaspisa afričkog porekla pa stoga ima glavne osobine ovog minerala. Osim njih, ovaj mističan dragulj s mnoštvom lekovitih i duhovnih svojstava, otvara um ka novim idejama i beskrajnim mogućnostima te podstiče rast i razvoj kako bi se podstakle pozitivne promene iznutra.

Afrički tirkiz je kamen koji nadahnjuje i uravnotežuje pa stoga utiče na pronalaženje sopstvene svrhe. S jedne strane ima učinak na kvalitetno korišćenje znanja koja posedujemo, ali u isti mah daje uvid u mudrost drugih koja pomaže individui da postane bolja osoba u korist čovečanstva.

Ovaj kamen ublažava promena raspoloženja, podstiče prihvatanje i umiruje negativne emocije što rezultira optimističnom odnosu prema životu.  

Pomaže uzdizanju iz "crnih rupa" istovremeno omogućavajući otvaranje novih perspektiva i koraka koje treba preduzeti da bi se razvio bolji i pozitivniji pogled na život. Upravo zbog ovih karakteristika često se upotrebljava za lečenje depresije.

AHAT

Ahat je simbol zdravlja, blagostanja i dugovečnosti. Postoji više od 150 vrsta ahata. Ovaj kamen je nazvan po reci Ahates. Korišćen je u talismanima i amajlijama, kao moćna zaštita od "zlih očiju" i vračanja. Astrolozi smatraju ahat kamenom Merkura, Venere, Meseca i Saturna.

Kao amajlija, ahat se koristi za pojačanje hrabrosti i samopouzdanja, takođe, on podstiče dugovečnost. Služi za zaštitu od vračanja, daje zaštitu od bolesti zavisnosti, jača pamćenje, odgoni negativne misli i štiti od noćnih mora. Ukoliko se stavi ispod jastuka na kome se spava, on će dati mirne snove. Veruje se da je crni ahat najbolji kao talisman. Prsten sa crnim ahatom daće neodoljivost muškim osobama i povećaće seksualnu energiju. Svetli ahat se od davnina smatra zaštitnikom trudnica.



U srednjem veku iscelitelji su preporučivali nošenje perli od ahata svim osobama koje boluju od hroničnog kašlja, bolesti grla i zuba. Ahat jača vid, poboljšava varenje, štiti od bolesti bubrega, poboljšava sluh i stražari protiv dehidracije i kožnih oboljenja. Crni ahat ima pozitivan uticaj na creva, posebno na debelo crevo. On takođe poboljšava stanje krvi i limfni sistem.

Drevni Grci su verovali da amulet ahata daje svom nosiocu razboritost i da ga čuva od mračnih misli i neuzvraćene ljubavi. U starom Rimu ahat je bio posvećen boginji plodnosti i smatrao se kamenom baštovana. Verovalo se da ahat pomaže sportistima kod pobede, jer im daje im vedrinu, hrabrost i snagu, a takođe smanjuje preteranu ljutnju. Takođe se verovalo da ahat ima sposobnost da onome ko ga nosi da elokventnost, rečitost, privlačnost, uverljivost i samopouzdanje. Crni ahat štiti od opasnosti, daje moć nad silama mraka i donosi ravnotežu u emocijama.

AKVAMARIN

Akvamarin je kamen mistika i traženja čistote srca, hrabrosti i odvažnosti. Zbog svojih boja donosi radost, svetlo i nadu. Po starim verovanjima akvamarin je kamen vizionara, lekara, zaštitnik je mornara i putnika na moru. Smatra se da nosilac ovog kamena zadržava mladost, partnersku vernost i blaženost ljubavi i sreće. Umiruje i ublažava agresivnost, daje ravnotežu te štiti auru.

Akvamarin je kamen meditacije i naš duhovni vodič. U čakri grla pročišćava blokade stvorene nečistim mislima i izrazima, pročišćava glas i poboljšava rečitost.

Koristi se u lečenju bolesti disajnih puteva, sluzokože, pluća. Ublažava kašalj, asmu, napetost u vratu, čuva od zakrčenja aterija i senilnosti. Smanjuje depresiju i jača samosvest. Komadić akvamarina položen na grlo ublažava bolesti vilice, desni i zuba. jača i stimuliše štitnu žlezdu pomažući njenom optimalnom funkcionisanju. Ovaj kamen pojačava vid kada na treće oko položimo veći komad kristala, a manje komadiće na očne kapke. Kod želudačanih i problema s jetrom akvamarin se stavlja za čakru pleksusa solarisa ili pupčanu čakru.

AMAZONIT

Amazonit je kamen vitalnosti i ravnoteže. Veruje se da pojačava životnu snagu i elan, donosi osećaj istine i časti, povećava snagu komunikacije (utiče na grlenu čakru) i vrednost poštovanja. Pojačava sampoverenje, intuiciju, psihičke sposobnosti, kreativnost i intelekt. Položen na čakru čela pomaže koncentraciji, smanjuje stres i relaksira, pojačava životnost i pruža dublji san. Iscijeljuje emotivne nemire i traume. Zajedno s dimnim kvarcom otklanja duševne blokade.

Za lečenje, amazonit je najdjelotvorniji u predelu srca jer preventivno smanjuje srčane probleme. Koristan je za masaže mišića, grčeva u ramenima i leđima, za nervni sistem, zube zahvaćene propadanjem i osteoporozu. U predelu potiljka snažno deluje na bolesti glave ublažavajući migrene. Kod dece poboljšava rečitost i izgovaranje. Ovaj kamen reguliše promenu tkiva i harmonizuje delovanje hipofize i autonomnog nervnog sistema. Ženama pomaže kod tegobama uzrokovanim porođajem.

AMETIST

Zbog svoje ljubičaste boje jedan je od najpopularnijih minerala, često nošen kao amulet. Aristotel ga je koristio kao sredstvo za lečenje od alkoholizma. U srednjem veku bio je omiljen kod crkvenih zvaničnika. Na biskupskom prstenu odražavao je duhovno pročišćenje.

Ametist je u prvom redu kamen duhovne čistoće, mudrosti i meditacije. Simbol je promene jer otvara mnoge tajne života, pomažući nam da shvatimo značenje snova i vizija i obogaćujući naš pogled u budućnost. U hrišćanskom svetu simbol je unutarnje čistote, nevinosti, pokore i okretanja od materijalnog ka duhovnom.

Smatra se da je ametist most između Zemlje i Neba, duha i duše. On je kamen pročišćenja, koji probuđuje odlučnost odbacivanja starih navika, onih koje nas koče u duhovnom i duševnom razvoju. Podržava stvaranje novih ideja i daje im motivaciju za razvoj. Ublažava strah i razjarenost, ujedinjuje različite energije, te harmonizuje. Veruje se da razvija telepatiju. Odličan je kristal za meditaciju. Otklanja strahove i nemire te nam dodaje miran i bezbrižan san. Razvija osećaj sreće i tako olakšava bol žalosti. Koristi se i kao zaštita prilikom putovanja.

Takođe se koristi i za lečenje. Deluje kod svih fizičkih, emotivnih i duševnih bolesti. Na čakri srca donosi ljubav i ublažava strah od budućnosti i smrti. Preporučuje se za suzbijanje neuroza, histerije i halucinacija. Položen na sakralnu čakru leči zavisnost i ublažava napadaje nasilnog ponašanja. Prilikom migrena ili glavobolja treba ga položiti na treće oko i masirati čelo, slepočnicu i potiljak. Podiže niski krvni pritisak, pomaže kod šećerne bolesti kao i kod poremećaja koordinacije pokreta. Deci pomaže pri savladavanju lošeg ponašanja i napada besa.

AMETRIN

Ametrin, poznat pod imenom tristin, predstavlja prirodnu vrstu kvarca koji uspešno kombinuje ametist i citrin. Brz je i efikasan u svom delovanju, posebno je koristan kod dugotrajnih bolesti jer donosi uvide u uzroke nezdravosti. Ovaj kamen povezuje fizički domen sa visokom svešću. Olakšava i štiti tokom astralnog putovanja i slabi psihičke napade. Oslobađa stres i napetost, smiruje um i donosi bolju koncentraciju u meditaciji. Otvara treće oko, podstiče isceljenje i proricanje. Ujedinjuje mušku i žensku energiju.

Psihološki, ametrin povećava kompatibilnost i prihvatanje drugih. Pokazuje da su svi povezani, prevazilazeći predrasude. Stimuliše kreativnost i podržava preuzimanje kontrole nad sopstvenim životom. Izvlači duboko ukorenjene probleme na površinu da bi se sa njima komuniciralo i da bi se oni razrešili.

Mentalno, ova varijacija kvarca donosi bistrinu, usklađuje percepciju i delovanje. Pojačava koncentraciju i pomaže pri razmatranju, podstiče istraživanje svih mogućnosti, donoseći kreativna rešenja. Uzdiže intelekt iznad svakodnevne stvarnosti da bi ga povezao sa višom svešću.

Emotivno, oslobađa blokade, uključujući negativne emotivne programe i očekivanja; olakšava preobražavanje, donoseći uvid u uzroke emotivnog bola koji su ispod površine. U prvi plan stavlja optimizam i blagostanje koje se ne remeti spoljašnjim uticajima.

Takođe se koristi i za lečenje. Njegova moćna pročišcavajuća svojstva otklanjaju negativnost iz aure i toksine iz tela. Ametrin pročišćava krv i puni organizam energijom, regeneriše fizičko telo i jača imuni sistem, pomaže autonomnom nervnom sistemu i fizičkom sazrevanju, stabiliše DNK/RNK i obogaćuje telo kiseonikom. Ovaj kamen leči sindrom hronicnog umora, osećaj žarenja, depresiju, želudačne smetnje i čireve, umor i letargiju, glavobolje od napetosti i bolesti izazvane stresom. Oslobađa blokade u fizičkom, emotivnom i mentalnom suptilnom telu.

APATIT

Apatit je kamen ravnoteže koji pomaže da se fizičko telo integriše s emocionalnim, mentalnim i duhovnim. Može se koristiti za pročišćavanje blokiranih energija u energetskim centrima, čakrama, za otvaranje ”trećeg oka” i lakše postizanje meditativnih stanja. Olakšava suočavanje s istinom i pomaže da se, u skladu s njom, preduzimu odgovarajuće akcije.

Ovo je kamen ispoljenja koji razvija izražavanje humanitarnog stava pria socijalnim delovanjima. Usmerava ka budućnosti, ali istovremeno povezuje s prošlošću. Razvija dar predviđanja i duhovnu usklađenost, pojačava Kundalini energiju, pomaže komunikaciju i izražavanje na svim nivoima.

Na psihološkoj ravni pojačava motivaciju i inspiraciju. Izaziva otvorenost i osećaj lagodnosti u društvu, podržava ekstrovertnost, otklanja rezerviranost i distanciranost. Uklanja negativan stav prema sebi i drugima. Stimulišući kreativnost i intelekt, apatit uklanja konfuziju i pomaže da se dođe do informacija koje se mogu upotrebiti za lično i opšte dobro. Ovaj kamen podstiče širenje znanja i istine, olakšava tugu, apatiju i bes. Smanjuje razdražljivost i doprinosi savladavanju emotivne iscrpljenosti. Oslobađajući energiju u donjoj, zemaljskoj čakri, oslobađa frustracija i podstiče strast bez osećaja krivice.

Dobar je za kosti, hrskavice, zube i produkciju novih ćelija. Pomaže apsorpciji kalcijuma i regulisanju povišenog krvnog pritiska. Olakšava artritis, kao i probleme sa zglobovima i rahitisom. Ovaj kamen potiskuje glad i ubrzava metabolizam. Smatra se da zdravstvena korisnost apatita uključuje smanjenje potrebe za prekomernim unošenjem hrane. Kod dece umiruje hiperaktivnost te pomaže kod bolesti autizma. Dovodi u ravnotežu fizičko, emotivno, mentalno i duhovno telo. Otklanja energetske blokade među čakrama i povećanje kreativnost.

Pored opštih svojstava, sledeće boje imaju dodatna svojstva. Plavi apatit se povezuje s visokim ravnima duhovnog. Olakšava javni govor, poboljšava grupnu komunikaciju, otvara grlenu čakru i leči srce te emotivnu nezdravost. Smatra se da je žuti apatit eliminator otrova. Aktivira solarni pleksus i izvlači statičnu energiju. Pomaže kod lečenja sindroma hroničnog umora, letargije i depresije. Nadoknađuje nedostatak koncentracije, uklanja poteškoća s učenjem i lošu probavu. Otklanja celulit i leči jetru, pankreas, žučnu kesu i slezinu. Na emotivnom planu, neutralizuje taloženje besa.

AVENTURIN

Aventurin je kamen prosperiteta. Absorbuje elektromagnetni smog i štiti od zagađenosti okruženja. Ovaj  kristal rasipa negativne situacije i preokreće ih u pozitivne.

Psiholoski, aventurin pojačava liderske kvalitete i odlučnost. Podstiče saosećanje i empatiju i podržava upornost. Oslobadja mucanja i ozbiljnih nervoza, donosi razumevanju za ono što leži iza ovh stanja. Aventurin stabilizuje stanje uma pojedinca, stimuliše opažanje i pojačava kreativnost. Ovaj kamen spaja intelektualno telo sa emotivnim. Smiruje bes i izritiranost. Stimulise emotivni oporavak i omogućava da pojedinac živi unutar svog srca.

Fizički, aventurin pojačava osecaj blagostanja. Dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju i potpomže regeneraciju srca.

Duhovno, aventurin štiti srčanu čakru.

Koristi se i za lečenje. Pomaze žlezdi timus, vezivnom tkivu i nervnom sistemu, dovodi krvni pritisak u ravnotežu. Podstiče metabolizam, smanjuje holesterol i doprinosi sprecavanju arterioskleroze i srčanog udara. Ima protivupalno dejstvo i smanjuje iritacije kože i alergije, oslobađa migrenskih glavobolja i smiruje oči. Aventurin leči nadbubrežne žlezde, pluća, sinuse, srce  i mišićni i urogenitalni sistem.

AZURIT

Azurit je zbog svoje boje simbol znanja, mudrosti i meditacije. Razvija duhovne potrebe, intuiciju i vidovitost. Podstiče koncentraciju, razumevanje i pozitivno razmišljanje pa na taj način upućuje ka prosvetljenju. Širi svest i saosećanje prema bližnjima. Čisti i stimulise "treće oko" i otvara ka duhovnom vođstvu. Olakšava ulazak u meditativno stanje. To je snažan isceljujući kamen koji pomaže razumevanje psihosomatike, uticaja uma i osećanja na telo.

Mentalno, azurit donosi čisto razumevanje i novu perspektivu. Oslobadja dugotrajne blokade u komunikaciji i stimuliše memoriju. Omogućava nove poglede na realnost i otpušta programirane sisteme ubeđenja da bi se upustilo u nepoznato bez straha. Olakšava dolazak do novih uvida i nove starnosti. Uz pomoć njega, stara ubeđenja polako dopiru do svesnog uma.

Emotivno, azurit oslobadja stresa, brige, žalosti i tuge, dozvoljava svetlosti da prodre u osećanja. Transformiše strahove i fobije te donosi razumevanje zbog čega su se oni pojavili. Smiruje one koji previše pričaju na nervnoj bazi, a ohrabruje one koji se suzdržavaju od izražavanja sopstvenog mišljenja.

Pomaže prilikom ozdravljenja oštećenih organa, naročito posle operacije. Otklanja blokade koje usporavaju brže ozdravljenje. Sanira probleme sa grlom i zglobovima. Stimuliše rad štitne žlezde i aktivira krvotok. Saveznbik je u lečenju bubrega, žučne kese, jetre, slezine, kostiju, zuba i kože. Takođe je dobar saradnik pri detoksikaciji. Ima poseban uticaj na umne i mentalne procese, kao i na oslobađanje od stresa. Može da uskladi suptilna tela sa fizičkim, čisteci čakre.

BERIL – MORGANIT

Beril je kamen koji se koristi za prevazilaženje stresnog života i oslobađanje od nepotrebnog prtljaga. Pomaže pri usmeravanju ka onome što treba da činimo te ostvarivanju potencijala. Otvara i aktivira krunsku čakru i čakru solarnog pleksusa.

Psiholoski, ovaj mineral pojačava hrabrost, oslobađa tenzija i smiruje um. Mentalno, svojom sposobnošću da filtrira smetnje i smanjuje preteranu stimulaciju, potpomaže pozitivno sagledavanje stvari. Umanjuje preterano analiziranje i anksioznost. Emotivno, iznova budi ljubav u onima koji su večani, ali su otupeli u partnerskom odnosu.

Pomaže probavnim organima, jača plućni i vaskularni sistem, pojačava otpornost na toksine i zagadjivače. Utiče na jetru, srce, želudac i kičmu.

Morganit (roze beril) pored pomenutih svojstava ima i dodatne. Privlači ljubav i održava je. Podstiče razmišljanje i valjano postupanje s ljubavlju, stvarajući prostor da se uživa u životu i življenju. Ativira i čisti srčanu čakru. Pomaže pri spoznavanju nezadovoljenih potreba i neizrazenih osećanja. Smiruje i pomaže nervnom sistemu. Ovaj kamen je koristan za prepoznavanje zatvorenosti uma i egoizma koji blokiraju duhovni napredak.

Moćan je za razgrađivanje svesnog i nesvesnog otpora prema isceljivanju i transformaciji, pročišćavajući osobu mentalno i otvarajući njeno srce da primi bezuslovnu ljubav. Dok se odvijaju psihosmatske promene, održava emotivno telo stabilnim. Pri lečenju, ovaj mineral se najviše koristi za ublažavanje stresa i bolesti povezanih sa stresom. Dobar je kod tuberkuloze, astme, srčanih problema, vrtoglavice, impotencije i blokade pluća.

CITRIN

Citrin je oduvek cenjen kao dar Sunca. U staroj Grčkoj nošen je protiv zmijskih otrova i loših misli. Rimljani su od citrina počeli da prave prekrasan nakit. Naglo je postao popularan u doba romantizma. Na njega se gledalo kao na kamen trgovaca jer se smatralo da poboljšava poslovnu komunikaciju, povećava prodaju, privlači novac i posao. Stoga se kristal citrina stavljao u kasu, novčanik, torbe ili na račune radi povećavanja imovine. Takođe spada u kamen velikodušnosti  i nesebičnosti jer podstiče deljene i darivanje.

Citrin je kamen sunčeve energije. Ima element vatre i projektivnu energiju. U duhovnim praksama se koristi za prelazak s nižeg na viši nivo svesti i upoznavanje našeg sopstva. Prozračni i zlatni tonovi u citrinu oživljavaju žar kreativnosti i volju za novim spoznajama. Topla energija podstiče optimizam i duhovno bogatstvo. Deluje kao filter i regenerator energije i svom nosiocu predaje toplinu. Pomaže nam da prebrodimo nemire, strahove i nazadovoljstvo koji vremenom mogu prerasti u teške depresije. Daruje nam mir, uravnoteženost i unutarnju harmoniju koja utiče na naš imunitet. Podstiče dobro raspolaženje. Položen na srčanu čakru, ublažava nemirno srce i daje osećaj sigurnosti.

Zabeležena su brojna lekovita svojstva citrina. Osim što pojačava imunitet, podstiče rad žlezda i bubrega, te obnavljanje tkiva, dobro utiče na lečenje šećerne bolesti jer reguliše proizvodnju insulina, jača pankreas i pomaže kod problema probave uzrokovanih psihosomatskim stanjem i stresom. Pročišćava krv i creva od toksina koji uzrokuju bolesti kože pa je pokazao dobre rezultate u lečenju ekcema, alergijskihm, infektivnih, autoimunih i drugih bolesti kože. Podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u slučaju nedostatka istih. Položen na grkljan, leči disajne puteve i bronhitis.

Najjači uticaj citrin ima na čakri solarnog pleksusa (pupčanoj) koja se nalazi u predelu stomaka. Zajedno sa ostalim kristalima žute boje, citrin otvara ovu čakru i na taj način na fizičkom nivou reguliše rad trbušnih organa.

ČAROIT

Čaroit odiše toplinom koju sa sobom nose ljubičasta, boja lavande i bela boja. Ima svileni sjaj i šarenu strukturu. To je kamen mudrosti i razboritosti. Simbol bračne skladnosti, čistote i šarma. Svom nosiocu daje lepo i veselo raspoloženje. Istovremeno, pojačava jasnoću uma i sposobnost rasuđivanja. To je kamen filozofa i naučnika.

U emotivni i psihički život donosi pozitivan pogled na okolnosti. Prilikom nepreglednih i problematičnih situacija, čaroit razvija celovit pogled i korak po korak vodi ka rešavanju problema. Razvija osećaj strpljenja, vrednosti i marljivosti. Predstavlja kamen meditacije i duhovnosti jer pojačava intuiciju, podstiče duhovni razvoj i bezuslovnu ljubav.

Položen na srčanu čakru zagreva hladne osećaje i otvara prema nesebičnoj ljubavi. Na čeonoj čakri razvija osećaj inutuicije, a na temenoj čakri razvija volju za otkrivanjem našeg pravog Ja, kojeg možemo upoznati tek kada prevladamo svoj ego.

Čaroit eliminiše intelektualni pritisak, daje smirenost i izdržljivost. Ovaj mineral se tradicionalno koristio za lečenje glavobolje. Pozititivno utiče na imunitet, centralni i vegetativni nervni sistem. Poboljšava rad srca i jetre, jača organizam i reguliše probavni trakt. Preventivno deluje protiv stvaranja zločudnih tumora. Ublažava grčeve. Položen na Muladhara čakru pomaže tegobama koje su u vezi s prostatom. Umiruje strahove i ublažava snove. Takođe pojačava pamćenje.

ĆILIBAR

Ćilibar (jantar, amber) je okamenjena smola. Nastao je kao čudesna mešavina različitih biljnih smola sa drveća koja su rasla i pre 50 miliona godina, pre svega u Skandinaviji i okolini Baltičkog mora. Stručnjaci razlikuju do 350 vrsta ćilibara. Baltički ćilibar, koji se naziva još i "zlato severa", je skoro sav od smole drveta pinnus sussinifera i kažu da je star oko 35 miliona godina. Postoje i stariji koji su nastali pre oko 100 miliona godina.

O lečenju ćilibarom govore jos Plinije i Galen. Drevni Grci su ćilibar poistovećivali sa Suncem, dok je na Istoku jantar predstavljao silu, veru i optimizam. Mnogi narodi veruju da je jantar kamen čišćenja, da budi životnu radost, privlači ljubav i toplinu, stimuliše sreću i zadovoljstvo. Amber daruje vladaocu fizičku snagu, bodrost duha i pojačava mu zdravlje. Smatra se da je i sama reč jantar natstala od reči "gintaris", što znači zaštitnik od bolesti. Glavni aktivni i lekoviti sastojak ćilibara je sukcinatna kiselina, moćan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, a naučna istraživanja potrvdila su da ova supstanca ima izuzetan uticaj na ljudski organizam. Pozitivno dejstvo sukcinatne kiseline je dokazano od strane nemačkog mikrobiologa dr. Roberta Koha, dobitnika Nobelove nagrade. Baltički ćilibar ima najveći procenat sukcinatne kiseline u sebi (3-8%).

Ćilibar je odličan za rad mišića i kostiju pa je u prošlosti često korišćen za tretman reumatičnih bolova i smanjenje bolova nakon preloma kostiju. Ublažava tegobe kod osoba obolelih od proremećaja rada štitne žlezde, jača imunitet, smiruje organizam, regulišu nesanicu. Preporučuju se osobama koje imaju česte bolove u predelima grla i ušiju ili kostobolju. Smanjuje upale i ubrzava zarastanje rana, smanjuje krvni pritisak i bol u grudima. Jantar oslobađa telo od stresa, čisti creva i odličan je za detoksikaciju organizma. Bebama se stavlja ćilibarska ogrlica kako ih ne bi bolelo grlo i da bi se ublažili bolovi zbog rasta zuba.

Spiritualisti veruju da ćilibar povezuje nebo i zemlju, da transformiše sunčevu energiju u mineral. Kao takav reguliše protok duhovne energije, usmeravajući je prema stvaralaštvu i čistoti. Povezuje individualnu energiju sa kosmičkom, dušu sa duhom, prirodu individue s univerzumom. Zbog svega navededenog mnogi veruju da je ćilibar izuzetan saputnik u borbi protiv depresije jer pomaže uspostavljanju ravnoteže duha i tela. Pojačava kreativnost, pomaže da se prihvate promene i da se prate svoji snovi.

DIMNI KVARC (ČAĐAVAC)

Kristal dimnog kvarca (zvanog čađavac) donosi duhovnu svetlost i životnu radost. Predstavlja jedno od najefikasnijih uzemljujućih i usidravajućih kamenja, a istovremeno podiže vibracije tokom meditacije. Ovaj minerala je izvrstan za stres. Pomaže da se teški periodi podnesu mirne duše, pojačavajući odlučnost. Čađavac uzemljuje duhovnu energiju i pažljivo neutralizuje negativne vibracije, blokira geopatogeno zračenje, apsorbuje elektromagnetno zračenje i pomaže eliminaciji i detoksikaciji na svim nivoima. Takođe pomaže u rešavanju materijalne zavisnosti tako što uravnotežava želje i stvarnost. Podučava kako da ostavite iza sebe sve od čega više nemate koristi.

Psihološki, dimni kvarc otpušta strahove, otklanja depresiju i donosi emotivni mir. Doprinosi prihvatanju fizičkog tela i vlastite prirode. Ovaj kristal umiruje noćne more i manifesuje snove. Kreira pozitivne misli i može se koristiti za otkrivanje i neutralizovanje straha od neuspeha. Takođe podstiče apstraktnu misao i koncentraciju, a ublažava teškoće u komunikaciji. Dimni kvarc olakšava kretanje između alfa i beta stanja uma i pomaže pročišćavanju uma za meditaciju.

Delovanje dimnog kvarca najviše se iskazuje kod teskobe i depresije. Naročito je efikasan za bolesti abdomena, kukova i nogu. Otklanja bol, uključujući i glavobolje, pomaže reproduktivnom sistemu, mišićima, nervnom tkivu i srcu. Oslobađa od grčeva, jača leđa i ojačava nervni sistem. Ovaj kamen potpomaže apsorpciju minerala i reguliše tečnosti u organizmu.

FOSFOR (ZELENI KALCIT)

Zeleni kamen sa fluorescentnim pigmentom je misteriozan mineral koji će doneti magiju u vaš život. Ovaj neobičan kamen koji svetli u mraku zahvaljujući fluorescentnom pigmentu, fosforu, u stanju je da emituje sjaj koji će vas očarati i uvući u svoj svet, naročito noću ili pri smanjenom osvetljenju.

Ova svojstva fosfora bila su atrakcija za vreme njegovog otkrića 1669. godine, ali mehanizam kojim je sijao nije opisan do polovine dvadesetog veka. Iako je termin fosforescentnost potekao od fosfora, reakcija koja daje fosforu sjaj zove se luminescencija (sija na osnovu sopstvene reakcije), a ne fosforescencija (ponovno emitovanje svetla koje je prethodno palo na njega). Fosforni kamen kao komercijalizovan izvor ovog elementa se delimično sadrži od kalcita pa tako sadrži svojstva ovog minerala, ali i neka druga.

Ovaj "filozofski kamen" je mentalni iscelitelj, razgrađuje krute stavove i stare programe, vraćajući ravnotezu uma. Balansira emocije, pojačava saosećanje, čisti kognitivne krhotine i pomaže da, sagledavajući širu sliku okolnosti, oprostimo sebi i drugima. Privlači prosperitet, izobilje, uspeh i energiju ljubavi. Uz pomoć njega lakše prihvatamo pomoć drugih i zakoračujemo dublje u empatiju. Povezuje s prirodom, ali i sa srčanom čakrom omogućavajući nam da prođemo kroz emocionalne traume uskladištene u srcu, ramenima, grudima, plućima i donjem delu vrata.

Dobro ga je koristiti u vremenima tranzicije ili transformacije kao podsetnik da su ljubav i saosećanje sami po sebi svakodnevna čuda. Ukazuje nam rešenja i nudi osvežavajuće mentalno čišćenje pomažući uklanjanje negativnosti, starih misli i obrazaca verovanja koji više ne služe najvećem i najvišem dobru. Moćan je stimulator imunog sistema. Ovaj kamen revitalizuje vitalne organe, jača mišiće, kosti i zglobove. Smanjuje stres i teskobu. Posebno je pogodan za tinejdžere dok prolaze kroz pubertet, pomažući im iskazivanje ljubavi prema sebi i drugima.

FLUORIT

Fluorit je kamen genijalnosti. Ima snažno delovanje kroz donju energiju koja je zemaljska i gornju energiju koja je duhovna. To se pogotovo oseti u ađni, čakri trećeg oka. Pozitivno deluje na moždane ćelije i otvara našoj duhovnoj volji kontakt s višim nivoom svesti. Kažu da njegovim delovanjem možemo čak videti i osetiti vlastitu auru. Ovaj kamen podstiče duhovnu i psihičku celovitost, razvoj, istinu, zaštitu i donosi mir. Ljubičasti fluorit jača našu sposobnost prepoznavanja, koja nam omogućava povezivanje spoljašnjih informacija s unutarnjom vizijom. Ovaj poludragi kamen nam poručuje da mudrost proizlazi iz ljubavi i harmonije. Blagosilja svim našim duhovnim željama i delima i pomaže da ispunimo našu ovozemaljsku ulogu. Pojačava pažnju i koncentraciju, otklanja strah, te povećava mentalne sposobnosti.

Svaka boja ima svoje delovanje u pojedinoj čakri, koje nam pružaju podršku kod duhovnog razvoja. Kad nas savlada nemir onda nam pomaže da povratimo izgubljenu duhovnu ravnotežu. Plavi fluorit ublažava i pojašnjava naš smisao primećivanja. Položen na bilo koju čakru, izjednačava naš emotivni i duhovni život i ublažava napetost. Donosi smirenje i duševni mir. Ako želimo umirujuće da utičemo na nervni sistem, onda treba  zajedno i istovremeno na čakre položiti sledeće boje: plavi fluorit na čakre čela ili grla, zeleni i ružičasti na čakru srčanu i žuti fluorit na pupčanu čakru. Kad se koriste istovremeno, onda delotvorno otklanjaju sve organske blokade.

On ima i svoja lekovita svojstva. Ljubičasti fluorit pozitivno utiče na ublažavanje glavobolje i migrene. Eliksir od fluorita čisti ceo organizam od toksina. Preventivno utieče na zaustavljanje i stvaranje dobroćudnih tumora. Ispiranjem čisti usnu šupljinu i štiti zube od karijesa. Pomaže kod crevnih bolesti, regeneriše kožu i sluzokožu, podržava rast kostiju, rad žlezda i probave, pomaže kod komplikovanih trudnoća. Štiti od loših elektromagnetnkih zračenja (kompjutera, mobilnog telefona i sl.) U starosti pomaže da se zadrži zdravi razum, pa je u staroj kineskoj medicini poznat kao lek protiv staračke senilnosti.

GORSKI KRISTAL

Gorski kristal (kvarc) je "kamen svih kamena". Pojačava energiju i isceljenje, zbog svoje jedinstvene spiralne kristalne forme. Ovaj kristal apsorbuje, čuva, otpušta i reguliše energiju i odlično uklanja blokade.

Gorski kristal je univerzalan isceljitelj i "pojačivač" energije. Uravnotežuje emocije. Raspršuje negativnosti u energetskom polju (auri) i u prostoru.

Kada su akupunkturne igle presvučene kvarcom, efekat se pojačava za deset posto.

Kako je pokazano Kirilianovom kamerom (fotografijom), držanje kvarca u rukama udvostručava biomagnetno polje.

Dovodi energiju do najsavršenijeg mogućeg stanja, vraćajući se unatrag do vremena pre nastanka bolesti. Pročišćava i jača organe i duboko pročišćava dušu, povezujući fizičku dimenziju s umom. Na duhovnom planu, ovaj kristal podiže energiju do najvišeg mogućeg nivoa. Pošto sadrži sve boje, prozirni kvarc deluje na svim nivoima postojanja.

Nošenjem gorskog kristala pojačava se imunitet, jača snaga organizma. Može se koristiti sa mnogim drugim kristalima, jer dozira njihove energije.

Na mentalnom nivou, potpomaže koncentraciju i pamćenje. Kvarc je odličan za štednju energije.

Dobar je za sve čakre i sve astrološke znakove.

GRANAT

Naziv ovog minerala potiče od latinskog granum što znači zrno šipka. Uz njega su vezani brojni mitovi. U srednjem veku granat je korićen u izradi nakita, kao i u crkvama i na prozorima hramova. Na Istoku je granat najrasprostranjeniji i najstariji talisman. U indijskoj mitologiji ovaj se kamen poistovećuje s tzv. Kundalini vatrom, vatrom večnih promena. Budisti ga smatraju svetim, kamenom koji daje znanje i okrepljuje dušu. Smatran je sredstvom protiv najezda insekata, zaraznih bolesti i kao zaštita od udara groma. U prošlosti je tamnocrveni granat bio jedan od najpopularnijih minerala jer se verovalo da nakit izrađen od njega štiti od svakog zla.

Granat je kristal koji simboliše vatru, strast, promene i čistoću srca. Pojačava vlastitu izdržljivost, vodi završetku započetog i ne dozvoljava da se predajemo. Budi radost i zahvalnost, čarobrobnost svemu što živi i što nas okružuje. Razvija fantaziju i želju za isprobavanjem nepoznatog. Njegova bordo boja označava magičnu moć ljubavi i strasti, čiste i nevine ljubavi. Granat simboliše vernost, a onog ko ga nosi ispunjava ljubavlju, neranjivošću i dobrim raspoloženjem. Poučava nas kako da slušamo glas svoje duše a ne stereotipe i predrasude. U slučaju krize među partnerima, granat može da promeni boju i pocrni, a ona se vraća u prvobitnu boju tek kad nestanu problemi.

Ovaj kamen pojačava i aktivira ceo naš organizam. Prvenstveno deluje na rad srca, reguliše krvni pritisak i podržava stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Deluje kao afrodizijak. Ima pozitivan uticaj na neplodnost i impotenciju uzrokovanu psihičkim problemima. Granat možemo koristit za masažu, protiv reume i artritisa. Takođe se može koristiti kod površinskih kožnih bolesti.

HALKOPIRIT

Halkorpirit je moćan kamen koji aktivira i uravnotežava sve čakre. Nudi transformativnu energiju koja pomaže u promeni navika, rutine i načina života. Smatra se kamenom mistika jer ima sposobnost da otvori krunsku čakru i kanale za protok informacija. Poznat je kao ”paunova ruda” zbog fascinantnih prelivajućih boja koje podsećaju na punov rep. Odličan je za meditaciju, uklanjanje blokada i dostizanje viših stanja svesti. Smatra se da ima sposobnost da pomogne u pronalaženju nestalih i izgubljenih predmeta, a takođe pomaže pronalaženje sopstvenog puta i smisla života.

To je kamen kreativnosti, fleksibilnosti i inovativnosti. Idealan je za sve koji se osećaju ”zaglavljenni” u svakodnevicu, tražeći promenu. Ovaj kamen je oduvek povezivan s novim prilikama i novim počecima. Razvija unutarnji vid i pomaže pri razumevanju svih aspekata postojanja. Istovremeno uzemljuje i stabilizuje i na taj način pomaže balansiranje duhovnog i materijalnog.



Halkopirit je očaravajući kristal. U njemu tinja dečija energija tako da budi u ljudima unutrašnje dete pa ne čudi što omogućava stvaranje novih prijateljstava. Njegova energija smiruje decu i smanjuje uznemirenost kod odraslih. Naziva se i bakreni pirit jer sadrži energiju pirita i bakra, stoga simbolizuje vatru, lepotu i ljubav. Zbog toga se preporučuje onima u modnoj i medijskoj industriji, kao i trgovcima, ali i osobama koje stupaju u novi režim (ishrane, fitnesa, program borilačkih veština i slično). Pomaže savladavanju komunikacijskih veština, prevazilaženju straha od neuspeha i niskog samopoštovanja. Jača oslabljenu energiju.

Dobar je za koncentraciju i za um. Vraća u kontakt sa korenima, stvarima koje su zaboravljene, a nisu trebale da budu. Na fizičkom nivou je dobar za krv, žuč, rad žlezda, probavu i disanje. Može se koristiti kod tegoba u vezi s respiratornim sistemom. Dobar je u borbi protiv zaraznih bolesti, kao i protiv upala pluća, grla, bronhija. Ima pozitivno dejstvo na upalne procese u telu, poboljšava metabolizam i aktivira probavni sistem. Oslobađa nas blokada i straha. Detoksikuje. Takođe pomaže emocionalnom blagostanju i mentalnom zdravlju.

HAULIT

Izuzetno umiruje i uči strpljenju. Umanjuje bes i smiruje um pa je veoma pogodan kako za lečenje tako i za meditaciju.

Haulit oblikuje ambicije, duhovne i materjalne, i pomaže da ih ostvarite. Jača pamćenje i stimulise žeđ za znanjem.

Psiholoski, haulit podučava strpljenju i pomaže pri eliminaciji besa i kontrolisanju ljutnje. Komadić stavljen u džep kažu da upija naš sopstveni bes, ali i tuđ bes usmeren na nas. Dozvoljava da se odvija smirena i razumna komunikacija.

Takođe pomaže da se prevaziđe sklonost preteranom kritikovanju i sebičnost, pritom jačajuci pozitivne osobine karaktera.

Ovaj kamen može da smiri uzburkane emocije, posebno karmičke, one koje imaju uzroke u pređašnjim postupcima. Oslobađa spone koje vezuju stare emocije za sadašnje okidače.

Haulit je odličan lek za nesanicu, posebno ako je izazvana hiperaktivnim umom.

Balansira nivo kalcijuma u telu, pomaže zubima, kostima i mekom tkivu pa se zato koristi i za lečenje.

HELIOTROP

Heliotrop je mineral čije ime potiče iz grčkog jezika, od reči „helios“ (sunce) i „tropai“ (okrenuti). Njegova zelena boja simboliše život na Zemlji, a crvene pege pulsirajuću energiju krvi, zbog čega je poznat pod imenom „krvavi kamen“.

Heliotrop je snažan isceliteljski kamen koji donosi mir i zaštitu. Pomaže život u jedinstvu i suživot sa svetom koji nas okružuje. Doprinosi integrisanju prirodnih suprotnosti. Razvija samopoštovanje, samopouzdanje i emocionalnu harmoniju. Pojačava intuiciju i razvija kreativnost. Veruje se da privlači novac.

Osnažuje intelektualne sposobnosti, donosi ravnotežu i čuva od loših snova. Pomaže pri održavanju kontrole u svakoj situaciji i pronaženju odvažnosti, pokazujući kako da se izbegnu opasne situacije. Čuva od loših okolnih uticaja u kojima je neminovno boraviti. Smiruje um, otklanja konfuzije i pomaže donošenju pravih odluka. S njim se lakše savladava umor i dugotrajni stres, a takođe ublažava nervoza, agresivnost, netrpeljivost i razdražljivost.

Heliotrop je jedan od najdelotvornijih kristala-čistača krvi, koji na prirodan način pojačava i stimuliše ceo organizam. Preporučuje se kod malokrvnosti, krvarenja, hemeroida i hepatitisa. Koristan je za organe bogate krvlju jer pomaže cirkulaciju i stabilizuje krvotok. Detoksikuje, pojačava imunitet i obrambene reakcije, vraća snagu iscrpljenom organizmu. Pomaže kod akutnih infekcija i upalnih oboljenja. Stimuliše protok energije i utiče na metaboličke procese. Pripisuju mu se svojstva „ženskog kamena“ jer ublažava menstrualne poteškoće i simptome menopauze. Ženama je koristan u situacijama kad su izložene mobingu, emocionalnim ili fizičkim poteškoćama.

HEMATIT

Hematit je kamen metalnog sjaja koji se koristi za poboljšanje logičkog razmišljanja, racionalnosti i produbljivanje tehničkog znanja. Njegova uglačana površina je nalik ogledalu pa se veruje da odbija negativnu energiju i vraća osobi koja je širi.

Hematit štiti zaljubljeno srce od povredjivanja. Odbija negativnost i umanjuje napetost. Učvršćuje ljubav. Ovaj kamen oslobađa prostor i drugo kamenje od magnetnkih blokada i loših uticaja, a korisnika čuva od bolesti krvotoka i limfnog sistema. Fizički, hematit ima jaku vezu s krvlju. Obnavlja, jača i reguliše snabdjevanje krvlju.

Hematit je oksid gvoždja, neproziran, tamno siv, metalnog odsjaja. Može pokazati crvenu nijansu ako se iseče na tanke pločice. Ukoliko se izdrobi i stavi u vodu, boji je u crveno. Zbog te osobine je i dobio ime hematit, što u prevodu znači "krvavik", ali je taj naziv potisnut jer postoji kamen koji nosi to ime (bloodstone).

Ovaj kamen se povezuje sa Marsom. Stari Egipćani su od hematita pravili amajlije, Rimljani takođe. U novije doba se njegova zaštitna uloga izmešta na duhovni nivo, ali ostaje verovanej da zbog svog visokog sjaja može da odbije negativnu energiju ili zle misli. Takođe se veruje da stabilizuje emocije, smiruje um i oslobađa stresa. Donosi čvrst, miran san.

HEMIMORFIT

Hemimorfit je kamen koji dovodi do transformacije, razumevanja i saosećanja. Njegova energija vodi do otvaranja sopstvene svesti i usklađivanja s energijama iz viših sfera. Podržava vraćanje zdravlja na svim nivoima, a posebno se preporučuje za emocionalno isceljenje. Koristi se za balansiranje srčane i grlene čakre.

Ovaj kamen koji se koristi za detoksikaciju, odnosno za čišćenje jetre i krvi. Poboljšava zaceljivanje i smanjuje dermatološke probleme. To je kamen unutrašnjeg mira. Otvara nas za komunikaciju s našim unutarnjim Ja, ali i ka drugima.

To je kristal koji pomaže uklanjanje osećaja straha, sumnje, anksioznosti i brige. Smatra se da eliminiše sve ono zbog čeka se stvaraju problemi. Aktivira samoizlečenje i širi svest. Zbog toga olakšava čiste misli, komunikaciju i bolje izražavanje emocija. Podiže energiju i entuzijazam. Za one kojima je potrebna dodatna koncentracija za obavljanje svakodnevnih zadataka, hemimorfit je odličan izbor.

Po svojim lekovitim svojstvima, ima snažno uravnotežujuće dejstvo. Ublažava fizičke bolove kod raznih bolesti. Doprinosi jačanju imunološkog sistema i zdravlju mozga, naročito onima koji su pretrpeli moždani udar ili periode u komi. Ovaj kristal se takođe preporučuje onima koji su na dijeti. Pomaže i u slučajevima genitalnog herpesa, bradavica, ulcerativnih stanja, opekotina i nemirnih nogu. Posebno je dobar za ublažavanej simptoma PMS-a i za glavobolje koje su povezane s hormonima.

HRIZOBERIL

Hrizoberil (mačje oko) je kamen sreće i sudbine. Zajedno s blagostanjem, donosi emocionalno isceljivanje, praštanje, velikodušnost i poverenje. Jača samopoštovanje. Uravnotežuje čakru solarnog pleksusa i krunsku čakru, povećavajući duhovnu i ličnu snagu.

Pojačava kreativnost, ljubaznost i zaštitu. Iskrenost, samosavlađivanje, disciplina i samokontrola su kvaliteti koji se uglavnom pripisuju mačjem oku.

Psiholoski, hrizoberil jača samouvažavanje i otpušta trošne energetske modele. Mentalno, pomaže u sagledavanju obe strane problema ili situacije te korišćenje strateškog planiranja. Emotivno, potpomaže oproštaj onima koji su počinili kakvu nepravdu.

Isceljuje bubrege, uravnotežuje adrenalin, pankreas, detoksikuje jetru, jača pluća i limfne čvorove. Podržava samoisceljenje. Sanira bolesti očiju i poboljšava noćni vid. Oslobađa glavobolje i facijalnog bola.

Mačje oko je uzemljujući kamen koji stimuliše intuiciju. Otklanja negativnu energiju iz aure i obezbeđuje potrebnu zaštitu. Donosi samopouzdanje, radost, smirenost i sreću.

HRIZOKOLA

Hrizokola je umirujući kamen, dobar je za meditaciju i komunikaciju. Unutar doma, hrizokola izvlači negativnu energiju svih vrsta. Može da pomogne da smireno prihvatimo situacije koje se konstantno menjaju, dajući nam veliku unutrašnju snagu. Koristan je za veze koje su postale nesigurne, zato što stabilizuje i isceljuje kako nas tako i naše lične odnose.

Osim što smiruje, hrizokola pročiscava i puni čakre energijom pomažući uzrastanju naviše. Na čakri solarnog pleksusa anulira negativne emocije poput krivice i preokreće destruktivne emotivne programe. Na srčanoj čakri leči srdžbu i povećava kapacitet da volimo. Na grlenoj čakri poboljšava komunikaciju i daje uvid u to kada treba da ćutimo. Otvara "treće oko" ađna čakre, te jača intuiciju i duhovnost.

Psiholoski, hrizokola podstiče samosvesnost i unutrašnju ravnotežu, kao i osećajnost. Povećava ličnu snagu i kreativnost. Pomaže prevazilaženju fobija i snabdeva motivacijom. Smanjuje mentalnu napetost i omogućava zadržavanje uma bistrim. Podržava jasne i istinite uvide i nepristrasnost. Emotivno, hrizokola otklanja krivicu i unosi radost.

Ovaj kamen se koristi i za lečenje artritisa, bolest kostiju i krvi, digestivnog trakta, čireva i problema sa plucima. Detoksikuje jetru, bubrege i creva. Snabdeva krv kiseonikom i ćelijsku strukturu pluća, doprinoseći povećanju kapaciteta pluća i disanja. Regenerise pankreas, insulin i uravnotežava krv. Takođe jača mišiće i otklanja njihovo grčenje. Svojim rashladjujućim dejstvom leči infekcije, posebno grla i krajnika, snižava krvni pritisak i ublažava opekotine. Olakšava bol uzrokovan artritisom i jača tiroidnu žlezdu, a koristan  je i za metabolizam. Odličan je kamen za žene, budući da umanjuje PMS i menstrualne grčeve. Na suptilnom nivou hrizokola resava mijazme – urođene tendencije ili urođene slabosti.

INDIJSKI AHAT

Indijski ahat daje fizičku snagu i emocionalnu sigurnost. Poznat je kao „kamen večnosti“ jer pomaže uklanjanju  straha od starosti.

Njegove energetske vibracije prenose spokoj i strpljenje. Posebno je dobar za meditaciju. Koristi se i za ublažavanje stresa.

Smatra se da je indijski ahat prepun isceljujućih energija i moći koje odbacuju lošu sreću. Njegovi višestruki kvaliteti bili su poznati drevnim mudracima, pa i današnji rišiji i sadhui imaju običaj da nose ova kamen.

Upanišeade i Purane, drevni hinduistički spisi, beleže da su prostjaci postali kraljevi nakon pravilne upotrebe upotrebe određenog indijskog ahata.  

JAGODA KVARC

Kamen "unutrašnje ljubavi". Donosi zaštitu, ljubav i negovanje nerođenog deteta, kao i ohrabrivanje zdravog i uspešnog vezivanja u odnosima.

Ovo je kristal visoke vibracije sa veoma čistom energijom koja se prilagođava sopstvu. Radi na čitavom biću, čitavoj atmosferi i značajno osnažuje energetsko dejstvo drugih kristala i minerala.

Kamen u čistom obliku se može pozvati kada naizgled ništa drugo ne pomaže, ili kada ste zbunjeni sa kojim kristalom ili mineralom da se povežete.

Jagoda kvarc pomaže u osnaživanju razvoja nerođenog deteta, podstičući dobro zdravlje kao i pomoć u uspostavljanju veze majka-dete od najranijih stadijuma trudnoće. Pored toga, može da zaštiti i majku i dete od negativnosti ili poremećaja uma, tela ili duha.

JASPIS

Jaspis je poznat kao "vrhunski negovatelj" jer neguje u periodima stresa, donosi mir i ispunjenje. Kada se koristi u isceljivanju, sjedinjuje sve aspekte života.

Svaka boja jaspisa odgovara određenoj čakri. Ovaj kamen olakšava sećanje na snove i šamanska putovanja. Pruža zaštitu i uzemljuje energiju i telo. Upija negativnu energiju i usklađuje čakre i auru. Jaspis dovodi jin i jang u ravnotežu i usklađuje fizičko, emotivno i mentalno telo s eteričnim domenom. Čisti elektromagnetna i ekološka zagađenja, uključujući radijaciju.

Psihološki, jaspis donosi odlučnost u svim poduhvatima. Daje hrabrost da se energično uhvatite u koštac s problemima i produbljuje iskrenost sa nama samima. Pruža podršku tokom neophodnih konflikata.

Mentalno, jaspis potpomaže brzo razmišljanje, potiče organizacione sposobnosti i sprovođenje projekata u delo. Stimuliše maštu i pretvara ide je u delo.

Fizički, jaspis produžava seksualni užitak. Takođe, pomaže tokom dugotrajne bolesti ili bolničkog lečenja i dopunjava telo energijom.

Koristi se i za lečenje. Jaspis je koristan za vaskularni i probavni sustav, kao i za spolne organe. Balansira nivo minerala u tijelu. Posebno je koristan kao eliksir, zato što ne stimulira tijelo pretjerano.

JASPIS DALMATINAC

Jaspis dalmatinac pomaže nam shvatimo sebe onakvima kakvi jesmo, da razvijemo najbolje osobine i otlonimo loše. Podržava osećaj skromnosti i strpljenja. Kamen deluje veoma umirujuće i opuštajuće. Vrlo delotvorno pomaže osobama koje su u sukobu interesa ili koji su izložene jakim konfliktima. Pomaže nam da ojačamo psihu. Razvija umetničku inspiraciju i kreativnost. Otklanja noćne more, negativna mišljenja, strah i omogućuje mirnije spavanje. Pobuđuje u nama radost i zabavu. Ovaj kristal razvija osećaj lojanosti te životnim partnerima pomaže u održavanju dugogodišnje veze.

Jaspis dalmatinac pomaže kod regeneracije i lečenja oštećenih tkiva, čisti krv, ublažava želudčane probleme, umiruje grčeve, pomaže kod gubitka pamćenja u starosti, deluje antidepresivno.

Mukait (australijski jaspis) pruža korisnu ravnotežu između unutarnjih i spoljnih iskustava. Daje strast za novim iskustvima kao i duboku smirenost. Ukazuje na sve mogućnosti i pomaže da odaberemo onu pravu. Mukait je kamen koji fizički stabilizuje, jača imuni sistem, zaceljuje rane i pročišćava krv. Smatra se prirodnom vijagrom još od drevnog Egipta.

KALCIT

Kalcit je pored kvarcnog kristala najčešći mineral u prirodi. Moćan je pojačivač i pročišćivač energije. To je aktivan kristal koji ubrzava razvoj i rast, kako fizički tako i duhovan.

Psiholoski, kalcit povezuje osećanja sa intelektom, stvarajući emotivnu inteligenciju. Daje nadu i motivaciju, pobeđuje lenjost i doprinosi aktiviranju na svim nivoima. Mentalno, smiruje um, uči razboritosti i analizi, stimulise uvide, poboljšava memoriju. Olakšava sprovođenje ideja u delo pa je tako ovaj kamen koristan za učenje. Kalcit razlaže emotivni stres i daje smirenost. To je stabilišući kamen koji pojačava poverenje u samog sebe i sposobnost da se prevaziđu prepreke. Na suptilnom nivou, pročišćava čakre i dovodi ih u ravnotežu.

Kalcit se koristi i za lečenje. Potpomaže apsorpciju kalcijuma u kostima, jačajući skelet i zglobove te se koristi za lečenje mnogih bolesti kostiju i za bolji kvalitet kose, zuba i noktiju. Rešava probleme sa crevima i kožom. Stimuliše koagulaciju krvi i zaceljivanje tkiva. Smatra se da deluje brzo kao eliksir i da se stoga može nanositi direktno na promene na koži (čireve, bradavice, zagnojene rane i slično). Jača imuni sistem i potpomaže rast kod male dece.

Položen na sakralnu čakru pozitivno utiče na probavu, ublažava mučninu i povraćanje. Žuti (medeni) kalcit položen na pupčanu čakru, sve do pleksusa solarisa, podržava rad nervnog vegetativnog sistema i promenu tkiva. Na čakri "trećeg oka" razvija stvaralačko mišljenje, intuiciju i inspiraciju. Ravija brzu reakciju za odlučivanje u pojedinim situacijama. Položen na sedmu čakru tj. na teme, kalcit ove boje pojačava duhovnu i duševnu ravan misli, njihovu skladnost i ravnotežu. Ubrzava spiritualni razvoj.

KARNEOL

Karneol prizemljuje i usidrava u sadašnjost. Stabilizujući kamen sa visokom energijom, odličan je za obnavljanje vitalnosti i motivacije, kao i za stimulisanje kreativnosti. Ima sposobnost pročišćavanja drugog dragog kamenja.

Psiholoski, karneol dovodi do prihvatanja životnog cilusa i otklanja strah od smrti. Hrabri, podstiče pozitivne izbore u životu, odstranjuje apatiju i motiviše. Ovaj kamen pomaže da verujemo sebi i svojim procenama.

Mentalno, poboljšava analitičke sposobnosti i pročisćava percepciju. Otklanja irelevantne misli u meditaciji i uključuje sanjalice u svakodnevnu realnost.

Emotivno, moćna je zaštita protiv zavisti, besa i ozlojedjenosti. Smiruje bes i zatire emotivnu negativnost, zamenjujući je ljubavlju života.

Karneol se koristi i za lečenje. Stimulise metabolizam. Aktivira zemaljsku čakru, utiče na ženske reproduktivne organe, pojačava plodnost. Ovaj kamen pobeđuje frigidnost i impotenciju, leči probleme donjeg dela ledja, reumatizam, artritis, neuralgiju i depresiju, posebno kod ljudi u poodmaklim godinama. Regulise telesne tečnosti i rad bubrega, ubrzava zaceljivanje kostiju i ligamenata i zgušnjava krv. Poboljšava apsorpciju vitamina i minerala i obezbedjuje dobro snabdevanje organa i tkiva krvlju.

KIJANIT

Ime ovog minerala potiče od grčke reči kijanos što znači plav. Ne upija i ne zadržava u sebi negativnost pa je jedan je od retkih kojima nije potrebno čišćenje.

Kijanit (dinsten) je kamen koji balansira energetsku neuravnoteženost svih čakri, umanjuje rastrzanost i ublažava hirovitost. Zbog svojih prelivajućih boja, lako stvara osećaj mira i tišine, te je odličan za meditaciju. Podstiče slikovite snove i vizije, opušta i otklanja ljutnju. Takođe otklanja energetske blokade. Ovaj kamen pojačava osećaj pokore i zadovoljstva, razvija logično mišljenje i koncentraciju. Smatra se da razvija i parapsihološke sposobnosti.

Psihološki, kijanit podstiče govorenje istine, presecajući strahove i blokade. Uklanja neznanje i otvara ka duhovnoj istini. Pobeđuje konfuziju i razgrađuje blokade, iluzije, bes, frustraciju i stres. Povećava kapacitet logičke i linearne misli, stimulišući viši um i povezujući sa nivoom uzroka.

Kijanit je karakterističan lekoviti kamen za grlo i glas, jer jača centar za govor i motorički nervni sistem. Deci pomaže pri učenju jezika i ublažavanju mucanja. Štiti glasne žice i otklanja promuklost. Povoljno utiče kod moždanih oštećenja, groznice i raka grla. Tradicionalno se koristio za lečenje angine i šarlaha, kao i kod moždanih oštećenja nastalih infekcijama ili nedostatkom kiseonika. Povoljno deluje na sve disajne puteve i mišiće.

Kijanit kristal položen na čakru grla utiče na saniranje infekcija gornjih disajnih puteva, otklanjanje govornih mana i centar pokretljivosti. Izvrstan je za osobe koje na poslu koriste glas jer jača glasnice. S obzirom na to da pruža jasan izgovor, pogodan je govornicima, glumcima, učiteljima i onima koji javno nastupaju. Položen na srčanu čakru deluje na krvni pritisak. Reguliše telesnu težinu.

LABRADORIT

Labradorit je visoko mističan kamen zaštitnik, donosilac svetlosti. Podiže svest i povezuje sa frekvencijama univerzuma pa stoga predstavlja simbol intuicije, meditacije i aure. Odbija neželjene energije i sprečava odliv poželjne. Kao kamen ezoternog znanja, olakšava inicijaciju i skrivene uvide. Izvlači potisnuta sećanja iz prošlosti. Ima sposobnost da "vrati" u detinjstvo i oživljavi izbledele slike i događaje pa tako pomaže pri otklanjanju blokada koje u sebi nosimo iz tog vremena.

Labradorit je kamen koji pomaže u vreme velikih promena. Uskladuje fizičko sa eteričnim telom, podiže svest i uzemljuje duhovne energije. Stimuliše intuiciju i natčulni dar, uključujući i umetnost shvatanja "pravog momenta", donoseći poruke iz nesvesnog uma na površinu i tako olakšava njihovo razumevanje. Odlično razgrađuje iluzije sežući do korena problema. Takođe jača veru u sebe i poverenje u najvišu svest.

 

 

 

 

 

Proširuje vidike i horizonte spoznaje. Otklanja strahove, nesigurnosti i natčulne ruševine od ranijih razočaranja, uključujući i ona koja su se desila u prethodnim životima. Jača veru u sebe i poverenje u univerzum. Nosioca vodi do realizacije sopstvenih ideja. Na grlenoj čakri razvija sposobnost pravilnog izražavanja. Delotovran je u tom smislu i kada se drži kod sebe za vreme usmenih ispita. Smiruje previše aktivan um i racio usklađuje s unutrašnjim vidom donoseći kontemplaciju i introspekciju – ukršta intelektualnu misao sa intuitivnom mudrošću.

U kristaloterapiji, koristi se za jačanje imuniteta. Preventivno deluje protiv prehlade, ublažava bolesti leđa i kostiju. Smatra se da leči reumu i sanira probleme sa zglobovima, krvnim pritiskom i očima. Usklađuje hormone i ublažava menstrualnu napetost. Pogodan je za terapeute i ostale koji rade s ljudima jer stvara zaštitni "štit" sprečavajući prodor energije drugih. Dubinski opušta, otklanja stres te reguliše metabolizam.

LARVIKIT

Larvikit odnosno crni labradorit je odličan za zaštitu i uzemljenje. Pročišćava suptilna tela i jača povezanost s energijama zemlje, pomaže nam da se povežemo s duhovima prirode. Ovaj kamen stimuliše vizije i poboljšava psihičke sposobnosti. To nam omogućuje viđenje prošlosti i jasnoću u vizijama prošlih života. Takođe neutralizuje i odbija negativnu energiju.

Povećava pouzdanje u snagu vlastitog intelekta, podstiče kreativnost i razmenu mudrosti. Larvikit nas uči strpljenju, daje podršku i unutarnju snagu potrebnu za dovršenje zadanih ciljeva. Pomaže nam u razumevanju i rešavanju komplikovanih situacija, donosi racionalne i trezvene odluke koje se ne temelje na emocijama. On pomaže mozgu da se puno lakše nosi s novim informacijama što otvara puteve znanja i  nova vrata. Razvija prilagodljivost u raznim situacijama.

Može pomoći u teškoćama pri učenju. Koristi se za lečenje bolesti kože, poboljšava vitalnost i mladalaki izgled. Larvikit pomaže boljem funkcionisanju mozga. Pročišćava tkivo, podstiče mišićnu detoksikaciju, usklađuje metabolizam. Umiruje živce, smanjuje krvni pritisak.

LAPIS LAZULI

Lapis lazuli otvara čeonu čakru ("treće oko") i balansira grlenu. Stimuliše prosvetljenje, pojačava mentalnu aktivnost u snu i natčulne sposobnosti, olakšava duhovno putovanje i podstiče osobnu i duhovnu moć. Ovaj kamen brzo otpušta stres, donoseći duboki mir. Omogućava smirenost pa predstavlja ključ za postizanje duhovnih veština. Dovodi u harmoniju na fizičkom, emotivnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Lapis lazuli podstiče preuzimanje kontrole nad životom. Otkriva unutarnju istinu, samosvesnost i dozvoljava izražavanje svog stava bez uzdržavanja ili kompromisa. Ako potisnuti bes izaziva poteškoće u grlu ili u komunikaciji, lapis lazuli to otklanja. Ovaj kamen donosi kvalitete iskrenosti i saosećanja. Lapis lazuli je snažan pojačivač misli. Stimuliše više sposobnosti uma, donoseći objektivnost i jasnoću. Podstiče kreativnost kroz povezivanje s izvorom. Pomaže da se suočite s istinom  i da prihvatite ono čemu vas poučava. Pomaže izražavanju vlastitih misli i konflikt zamenjuje harmonijom. Podučava vrednosti aktivnog slušanja. Ovaj poludragi kamen ojačava veze u ljubavi i u prijateljstvu i potpomaže izražavanje osećaja i emocija. Razgrađuje mučeništvo, okrunost i patnju. U obliku esencije, ublažava emotivnu vezanost.

Za lečenje, lapis lazuli se koristi za smanjenje bolova, naročito u slučaju migrenskih glavobolja. Doprinosi izlasku iz depresije, pomaže respiratornom i nervnom sistemu i grlu, čisti organe, kičmenu moždinu, timus i imuni sistem. Lapis lazuli pomaže kod slabljenja sluha, pročišćava krv i jača imuni sistem. Ublažava nesanicu i vrtoglavicu, snižava krvni pritisak.

LARIMAR

Eterični larimar predstavlja "duhovni kamen", kamen novih dimenzija. Stimuliše kreativnost i podstiče prepuštanju tokovima. Podstiče ljubav, mir i smirenost. Dobar je za jogičke prakse jer olakšava ulazak uduboko meditativno stanje. Podiže svest i prilagođava novim vibracijama. Osnažuje i olakšava isceljivanje veza ili trauma pa je posebno pogodan onima koji traže srodnu dušu.

Ovaj mineral otklanja samonametnute blokade i prepreke. Razgrađuje sabotirajuće obrasce, naročito sklonost mučenistvu, i pomaže preuzimanju kontrole nad životom. Posebno je koristan za olakšavanje od osećaja krivice i uklanjanje straha. Kada se prolazi kroz period stresa i neizbežnih promena, omogućava smireno suočavanje sa izazovima.

Mentalno, donosi jasnoću i konstruktivnu misao, a emotivno smirenost i ravnotežu. Isceljuje traume srca i ponovo povezuje sa prirodnom razdraganošću i radosnom energijom nalik dečjoj. Pomaže ženama da ponovo pronađu svoju unutrašnju ženstvenost i da obnove svoju vezu sa prirodom. Povezuje se sa energijom Zemlje i štiti od geopatogenog zračenja.

Stimuliše čakru trećeg oka, srčanu, krunsku i grlenu. Podstiče samoisceljenje i izvlači bolove pa se stavlja na bolna mesta, ukočene zglobove ili blokirane arterije. Posebno je koristan za hrskavice i probleme sa grlom. Razgrađuje energetske blokade u grudima, glavi i vratu. Stimuliše srce, produbljuje mudrost, jača samopouzdanje. Balansira emotivne ekstreme pa je pogodan za bipolarne poremećaje.

LEDENI KVARC

Ledeni kvarc je tip kvarca koji je otkriven 2006. godine kada su himalajski glečeri na severu Indije počeli da se povlače zbog globalnog zagrevanja. Ovaj tip kvarca je dobio ime po neobičnim oblicima koji u sirovom obliku podsećaju na led.   

To je kristal veoma visoke vibracije sa jakim metafizičkim osobinama koje omogućavaju aspirantu da se uzdigne do prosvetljenja. Stoga može pomoći pri spiritualnom buđenju, s obzirom da nosi energiju koja se lako prepoznaje u višim čakrama, posebno u  srčanoj čakri, "trećem oku", krunskoj  pa čak i osmoj čakri ili "zvezdi duše" koja je transpersonalna čakra (aureola).  Pomaže jasnom razlučivanju i pronlaženju istine, omogućavajući nam da otkrijemo ono što zaista osećamo i čemu dubinski težimo.  

Svojom prijatnom vibracijom pomaže u povezivanju sa emocijama, a posebno je pogodan za meditaciju, budući da pomaže kreiranju dubljih veza i istančanijem duhovnom razvoju. Omogućava lak dolazak u stanje unutrašnje tišine pogodno za mirnu kontemplaciju i duboku svesnost, olakšavajući dostizanje blaženstva i oslobađanje od vezanosti za stvari. Zbog ovih karakteristika je dobio nadimak "nirvana kvarc".  

Ova varijacija kvarca je poznata i pod imenom skalarni kvarc i himalajski kvarc jer se kristali ledenog (nirvana) kvarca obično pronalaze sa drugim kristalima na njima pa zato imaju različite boje, od providne, preko bele do pastelno roze, a na nekima su viđeni tragovi ljubičaste i zelene. Veruje se da pojavljivanje ledenog kvarca u ovom istorijskom trenutku nije slučajnost, jer se smatra periodom duhovnog buđenja, i da je to deo plana koji nam pomaže da u potpunosti ostvarimo svoj potencijal i razlog postojanja na Zemlji.

LEPIDOLIT

Jedan od najboljih stabilizatora raspoloženja u svetu kristala, lepidolit ima receptivnu i umirujuću energiju pa se stoga koristi za otklanjanje stresa i napetosti, ublažavanje besa, kao i negativnih emocija. Podiže svest, otklanja anksioznost, ublažava napade straha i panike. Deluje tako što osvešćuje trenutno stanje postojanja, pomažući nosiocu da se fokusira na ono što trenutno oseća, odstupi od brige o budućnosti ili prošlosti i usredsredi na rešenja.  

Takođe pomaže savladavanju emotivne i fizičke zavisnosti. Veruje se da donosi mir, sreću i ljubav. U ljubavnim vezama smiruje napetost, miri ljubavnike te leči ljubavne rane. Razvija osećaj samostalnosti i realizacije zacrtanih ciljeva.  Aktivira i otvara više čakre, pročišćavajući blokade i vodi ka kosmičkoj svesnosti. Ovaj kamen olakšava rad na sebi i duhovno putovanje pa može da "ponese" napred u budućnost.  Kao kamen promene, otpušta i preuređuje stare psihološke modele i modele ponašanja.

Mentalno, lepidolit stimuliše intelekt i analitičke kvalitete. Doprinosi objektivnosti i koncentraciji, ubrzavajući donošenje odluka. Usmerava na ono sto je važno, zanemarujući sekundarno i nebitno. Emotivno, podstiče bivstvovanje u sopstvenom prostoru, oslobađanje od tuđih uticaja. To je umirujući kamen koji rešava poteškoće, donoseći duboko emotivno isceljenje.

U kristaloterapiji se koristi za umirenje alergija i jačanje imuniteta. Detoksikuje kožu i vezivno tkivo. Izuzetno umirujuće vibracije ovog kamena čine ga moćnim saveznikom kod nesanice, iscrpljenosti, epilepsije i Alchajmerove bolesti. Ublažava išijas i neuralgiju, kao i probleme sa zglobovima. Utiče na tegoba izazvanih "sindromom bolesnih zgrada" ili kompjuterskog zračenja.

MALAHIT

Malahit je izuzetan kamen zaštite, zbog svoje sposobnosti da apsorbuje sve vrste zagađivača. Ovaj mineral upija radijaciju, štiti od svih vrsta zračenja i elektromagnetnog smoga. Zbog svoje velike moći, zovu ga "kamen iscelitelj".

To je kamen preobražaja. Ukazuje na ono što blokira osobu ka duhovnom rastu, oslobađa inhibicija i podstiče izražavanje. Razvija saosećanje i jača intuiciju. Utiče na bolje opažanje i sposobnost prerade informacija, zbog čega se koristi za unutarnje istraživanje. Stimuliše snove i slikovito izražava sećanja. Oslobađa negativnih iskustva i starih trauma i izvlači potisnuta osećanja na površinu.

Položen na solarni pleksus, malahit podstiče duboko emotivno isceljenje. Može da učini raspoloženje intenzivnijim, ali i promenljivijim. Na srčanoj čakri donosi ravnotežu i harmoniju, otvarajući srce bezuslovnoj ljubavi.  Poboljšava volju, omogućavajući na taj način odupiranje raznim iskušenjima, kao i iskušenjima srca, pa stoga održava dobru emocionalnu ravnotežu, stvarajući optimizam i dobrodušnost. Položen na agja čakru, aktivira vizualizaciju i natčulni vid.

Malahit je izuzetno prilagodljiv isceljujući kamen. Posebno je koristan za grčeve, uključujući menstrualne. Poboljšava imuni sistem. Deluje na krvni pritisak, astmu, artritis, epilepsiju, frakture, natekle zglobove, izrasline, putnu mučinu, vertigo, tumore, dijabetes, očni živac, pankreas, slezinu i tiroidu. Koristi se kod upale grla i protiv bolova u ušima. Stimuliše oslobađanje toksina iz jetre i smanjuje stvaranje kiseline u tkivu. Pomaže ublažavanju mentalnih poremećaja.

MESEČEV KAMEN

Mesečev kamen je kamen "novih početaka" čije je najefikasnije dejstvo umirivanje emocija. Kako i samo njegovo ime nagoveštava, snažno je povezan sa Mesecom i s intuicijom. Kao i Mesec, kamen je reflektivan i podseća nas da, kao što mesec raste i opada, tako je i sve ostalo deo kruga promena. Mesečev kamen osvešćuje nesvesno i podstiče intuiciju i empatiju. Izaziva lucidne snove, posebno za vreme punog meseca. Ovaj kamen se tradicionalno se koristio da pojača natčulne sposobnosti i da razvije vidovitost.

Psihološki, mesečev kamen stišava prenagljene reakcije na situacije i na emotivne okidače. Ispunjen je prijemčivom, pasivnom, ženskom energijom. Dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju i pomaže muškarcima koji pokušavaju da dopru do ženske strane svoje ličnosti. Savršen je antidot za preterano mačo muskarce ili preterano agresivne žene.

Mentalno, mesečev kamen otvara um ka iznenadnim i iracionalnim impulsima, ka sposobnosti srećnih otkrivanja slučajem i ka sinhronicitetu. Treba dobro paziti da ne izazove halucinacije kao odgovor na jaku želju.

Emotivno, ovaj kamen smiruje emotivnu nestabilnost i stres, stabilizuje emocije. Poboljšava emotivnu inteligenciju. Položen na solarni pleksus, izvlači stare emotivne modele kako bi se bolje razumeli i razgradili. Mesečev kamen pruža duboko emotivno isceljenje i leči poremećaje višeg digestivnog trakta, one koji se povezuju sa emotivnim stresom.

Fizički, snažno utiče na ženski reproduktivnin ciklus i smanjuje napetost izazvanu predmenstrualnim sindromom. Povezuje se sa pinealnom žlezdom te usklađuje hormonalni sistem, stabilizuje disbalans i tečnost, kao i prilagođavanje bioritmičkom satu. Dobar je u slučajevima šoka i može da se koristi da umiri hiperaktivnu decu.

Mesečev kamen se koristi i za lečenje. Pomaže digestivnom i reproduktivnom sistemu, asimiluje hranljive materije, eliminiše toksine i zadržavanje tečnosti, ublažava degenerativna stanja kože, kose, očiju i određenih organa, poput jetre i pankreasa. Odličan je za ublažavanje tegoba PMS-a, začeće, trudnoću, porađaj i dojenje. Eliksir mesečevog kamena je tradicionalno korišćen za nesanicu, a takođe za sprečavanje mesečarenja (hodanja u snu).

MESEČEVA REKA

Mesečeva reka je kamen tamne boje, neprovidan sa sjajnim iskricama. Njegovo svetlucanje podseća na zvezdano noćno nebo pa se može naći i pod tim imenom. To je kamen spoznaje svrhe postojanja, univerzalnog znanja i oslobađanja mentalnih blokada. Podstiče kreativnost i spiritualne procese. Utiče na emocije, generiše i daje energiju, sreću, mudrost i dobrobiti učenja. Dobar je protiv depresije, artritisa i reumatskih bolova.

Upotrebljava se za ostvarenje želja i dostizanje ciljeva. Često se drži na radnom stolu ili nosi u džepu kako bi poboljšao mogućnosti napretka u karijeri. Na poslovnom planu pomaže prepoznavanje ambicija i dobijanje priznanja. Ovaj kamen je omiljen među glumcima, izvođačima i medijskim ličnostima, kao i ostalima koji teže slavi.

Kao i zlatni kamen, mesečeva reka je zapravo kamen koji je stvorio čovek. Za njegov sjaj i čaroban izgled su zaslužni kobalt (plava mesečeva reka), hrom (zelena mesečeva reka) i mangan (ljubičasta mesečeva reka). Boja ovog kamena povezuje ga sa čakrama na koje deluje: grlena, srčana i „treće oko“. Dobar je za odbijanje neželjenih energija pa je veoma cenjen u duhovnom svetu gde se koristi kao mineral zaštite. Stimuliše nervni sistem i povećava prenos lekovite energije iz ruku tako da se može primeniti i za lečenje na daljinu.

Fizički, ovaj kamen olakšava glavobolje i migrene, leči očna oboljenja i ublažava alegrije. Pomaže deci koja se boje mraka. Dobar je prilikom preuređenja životnog prostora ili njegovog renoviranja. Povećava telepatske sposobnosti.

ONIKS

Oniks daje snagu i pruža podršku u teškim i zbunjujućim okolnostima i u periodima velikog mentalnog ili fizičkog stresa. Ovaj kamen podstiče krepkost, postojanost i izdržljivost. Potpomaže učenje, daje samopouzdanje i pomaže nam da se opustimo u svom okruženju.

Oniks je kristal koji je simbol koncentracije i pokornosti. Veruje se da nas oslobađa od dugova karme i vodi na putu do istine, duhovne mudrosti te duhovnog oslobođenja. Pomaže u razvoju samokontrole, duhovne zrelosti, prizemljenju i kontrolisanju nepoželjne energije.

Za oniks se kaže da sadrzi sećanja na stvari koje su se dogodile nosiocu pa može da se koristi u psihometriji, da “ispriča priču” onima koji su osetljivi na njegove vibracije. Ovo svojstvo zadrzavanja fizičkih sećanja čini oniks veoma korisnim za istraživanje prošlih života, u procesu lečenja starih povreda ili psihičkih trauma koje utiču na sadašnji život. Oniks se takođe koristi da izleči stare jade i žalosti.

Psiholoski, oniks prepoznaje i integriše dualnosti unutar ličnosti. Usidrava lelujavost u stabilniji način življenja i daje samokontrolu. Oniks je mentalni tonik koji ublažava paralizujuće strahove i brige. On prenosi neprocenjivi dar mudrog odlučivanja.

Fizički, oniks pomaže apsorbciju energije iz univerzuma koje se mogu koristiti u različite svrhe. Dovodi u ravnotežu jin i jang energije unutar tela.

Za lečenje, oniks se preventivno koristi kod bolesti sluha, za otklanjanjanje neprijatnih šumova, kod poremećaja ravnoteže te za izoštravanje vida. Pojačava imunitet, pozitivno deluje na kožne bolesti kao što su gljivice, upale, opekotine, gnojne rane i osip. Koristan  je za zube, kosti, koštanu moždinu, krv  i stopala. Pomaže rastu kose, jača nokte, poboljšava krvotok, a posebno je koristan onima koji pate od hladnih ruku ili nogu.

OPAL

Opal je nežni kamen fine vibracije. Pojačava kosmičku svest i daje natčulne i mistične sposobnosti. Stimuliše originalnost i kreativnost, pomažući izražavanju pravog sopstva pojedinca. Smatra se da je istovremeno receptivan i reflektian. Registruje misli i osećanja, pojačava ih i vraća izvoru. To je karmički kamen koji pomaže da se ispoljeno uzvrati. Veruje se da je čvrsto povezan s kosmičkom energijom i da ima moć približavanja energije osobi kojoj pripada. Koristi se za kreativno stvaranje, energetsku stabilizaciju i zaštitu.

Podstiče konekciju sa samim sobom i odgovornost za sopstvene postupke i odluke. Pojačava i izvlači na površinu određene osobine u cilju transformacije ličnosti. Povećava samouvažavanje i na taj način pomaže saznavanju potencijala. Mentalno, donosi lakoću i spontanost. Razvija interesovanje za umetnost i preporučuje se onima koji se time već bave.

Opal se oduvek povezivao sa ljubavlju i strašću, žudnjom i zaljubljivanjem. To je kamen koji intenzivira emotivna stanja i oslobađa inhibicija. Može da deluje kao stabilizator emocija, ali i da rasprši energije. Korisniku pokazuje kakva su bila njegova emotivna stanja u prošlosti, usmerava ga ka preduzimanju odgovornosti i podstiče ispoljavanje pozitivnih emocija. Smatra se da nošenje opala donosi vernost, odanost i spontanost, ali da može da pojača nestalnost, tamo gde već postiji.

Koristan je za opšte stanje organizma i jačanje volje za životom. Pozitivno utiče na vid, Parkinsonovu bolest, infekcije i groznice. Jača pamćenje. Tradicionalno se koristio za čišćenje krvi i bubrega, regulisanje insulina, olakšavanje porođaja i ublazavanje PMS. Veruje se da svojim delovanjem pomaže osobama koje imaju dijabetes, kao i onima koji imaju simptome groznice i drhtavice. Pored ovih svojstava, svaka varijacija ovog poludragog kamena ujedno ispoljava i autentično delovanje.

Ružičasti opal stimuliše i olakšava srčanu funkciju, donosi mentalni mir i rasterećenost.

Zeleni opal je kamen koji pročišćava i podmlađuje, podstiče emotivni oporavak i pomaže vezama. Sposobnošću da filtrira informacije i preusmeri um, daje značaj svakodnevnom životu, donoseći duhovnu perspektivu. Jača imuni sistem i ublažava simptome prehlade i gripa.

Plavi opal je emotivni sedativ, koji prilagođava duhovnoj svrsi. Odgovara grlenoj čakri i može da poboljša komunikaciju, posebno kada se radi o nečemu što je, zbog nedostatka samopouzdanja, potisnuto.

Čeri opal pomaže kod čisćenja i aktiviranja osnovnih energetskih centara i sakralne čakre. Podstiče osećaj usmerenosti. Na duhovnom nivou, ovaj kamen aktivira ekstrasenzitivnost, vidovitost i osetljivost na natprirodno. Koristan je kod glavobolja koje poticu od blokiranog ”trećeg oka”. Podstiče regeneraciju tkiva i krvi, ublažava napetost mišica i poremećaje kičme. Ublažava simptome menopauze.

Crno-smeđi opal odgovara sakralnoj čakri i reproduktivnim oranima. Posebno se koristi za opuštanje seksualne napetosti, koja potice iz emotivnog uzroka, kao i za obradu i integrisanje novootpuštenih emocija.

OPALIT 

Opalit je trgovački naziv za opalizirano staklo odnosno za kamen koji je po svojoj prirodi staklo koje je prošlo proces opalizacije. Izraz se često koristi za opisivanje kamena koji sadrži male naslage opala ili za opisivanje mešanih uzoraka opala.

U pitanju je nežni i sedefasti mlečno-sjajni kamen, prelivajuće plavih tonova, mutan do poluproziran, koji svojim izgledom podseća na mesečev kamen, pa se često može naći i pod tim imenom, iako je po svojstvima od njega drugačiji. Ponekad se naziva i "morski opal". Iako je opalit artefakt, ima dosta korisnih svojstava.

To je kamen visoko suptilnih energija. Odličan je za otklanjanje energetskih blokada, daje emocionalno snagu i omogućava verbalizaciju skrivenih tajnih osećanja. Kamen večnosti i mira. Donosi otkrivanje i razumevanje našeg bića i slobodu duha. Nosiocu daje mir, spokoj, snagu i nadu. Ovaj privlačni kamen stabilizuje promene raspoloženja i ublažava umor. Idealan je za meditaciju jer utiče na treće oko i krunsku čakru.

Poboljšava komunikaciju na svim nivoima, a posebno na duhovnom. Uklanja energetske blokade na čakrama. Osobađa od strahova i briga, opušta i podstiče uživanje u telesnim senzacijama. Dobar je za biznis i uspeh na poslu tako što pomaže dostizanju poslovnih ciljeva.

Opalit se takođe koristi  i za leženje. Ublažava depresiju, smiruje nerve, pročišćava krv i bubrege. Utiče na poboljšanje vida i funkcionisanje bubrega. Donosi opšte ozdravljenje.

OPSIDIJAN

Opsidijan je rastopljena lava, koja se toliko brzo ohladila da nije imala vremena da se kristalizuje. Opsidijan je kamen bez granica i ograničenja. Posledica toga je da deluje ekstremno brzo veoma velikom snagom. Njegove reflektivne osobine, koje podstiču istinu, nemilosrdne su u otkrivanju mana, slabosti i blokada. Ništa ne može da se sakrije od opsidijana. Ukazujući na to kako da ublažimo sve destruktivne i obesnažujuće uslove, opsidijan nas tera da rastemo i daje nam čvrstu podršku dok to radimo. Njime treba pažljivo rukovati i najbolje je koristiti ga pod nadzorom kvalifikovanog terapeuta, zato što može da izvuče na površinu negativne emocije i neprijatne istine. Pod veštim nadzorom, njegove pročišćavajuće osobine su izvanredno dragocene. Pruža duboko isceljenje duše. Opsidijan može da olakša vraćanje u prošle živote kako bi se iscelile gorke emocije ili traume, koje su ponete napred, u sadašnjost.

Opsidijan je kamen koji pruža snažnu zaštitu, obrazujući štit protiv negativnosti. Stvara uzemljujuću vrpcu iz donje korenske čakre do centra zemlje, upija negativnu energiju iz okruženja i daje snagu u trenucima kad je potrebna. Koristan je za naročito osetljive ljude. Blokira natčulne napade i otklanja negativne spiritualne uticaje. Krupan komad opsidijana može da bude ekstremno koristan za blokiranje geopatogenog zračenja ili za upijanje ekoloških zagađenja, ali treba imati u vidu njegovu sklonost da izbaci istinu na videlo. Mnoge osobe teško podnose njegov snažni efekat i zato biraju neki nežniji kamen za tu svrhu. Ipak, izuzetno je koristan za psihoterapeute i savetnike nesamo zato što može pomaže pri uvidu u srž problema, nego i zbog toga što sakuplja energije koje su se u procesu rasule. Crni ili mahagoni opsidijan su najadekvatniji oblici za ovu svrhu.

Na isti način, komad opsidijana pored kreveta ili ispod jastuka može da izvuče mentalni stres i napetost. Osim što umiruje, daje uvide u razloge stresa. Sa tim se onda treba suočiti, kako bi se opet uspostavio mir, čime se trajno razrešava problem, umesto da se zataškava. Neki od nežnijih oblika opsidijana, poput apačke suze ili pahuljice, idealni su za ovaj zadatak. Zato što je opsidijan toliko efikasan za upijanje negativne energije, od suštinskog je značaja da se kamen očisti ispod tekuće vode svaki put kada je upotrebljen na ovaj način. Duhovno, opsidijan oživljava svrhu pojedinca. Eliminiše energetske blokade i otpušta napetost, ugrađujući psihološku senku u celinu, da bi doneo spiritualni integritet. Usidrava duh u telo. Ovaj kamen stimuliše rast na svim nivoima. Nagoni na istraživanje nepoznatog, otvarajući nove horizonte.

Mentalno, opsidijan donosi jasnoću i bistri. To, pak, radi tako što sasvim jasno ukazuje na ono što leži iza mentalnog stresa ili nezdravosti. Širi svest, zadirući u domen nepoznatog, pouzdano i lako. Psihološki, opsidijan pomaže da se pozna sopstvo. Suočava licem u lice s mračnom stranom individue i podučava kako da je intergiše. Ovaj kamen takode pomaže prepoznavanje modela ponašanja, koji treba da budu prevaziđeni. Razgrađuje emotivne blokade i traume, donoseći dubinu i emotivnu jasnoću. Podstiče kvalitete saosećanja i snage.

Prilikom lečenja, opsidijanov najveći dar jeste uvid u uzrok neravnoteža. Pomaže probavljanju svega što je teško prihvatljivo, a podstiče i fizičko varenje. Detoksikuje, razgrađuje blokade i napetost fizičkog tela i suptilnih tela. Smanjuje bol kod artritisa, problema sa zglobovima, grčeva i povreda. Kao eliksir, koristan je kod šoka. Umanjuje bol i zaustavlja krvarenje, potpomažući cirkulaciju. Zagreva ekstremitete i smanjuje uvećanu prostatu.

PERIDOT

Peridot je kamen vedrine i lepote. Odličan je izvor visokih frekvencija koje mogu da pojačaju bogatstvo, zdravlje i radost, kao i pozitivna emocionalna stanja. Veruje se da privlači novac i pomaže u ostvarenju snova. U drevnim vremenima, verovalo se da štiti od zlih duhova. Ovaj vizionarski kristal omogućava razumevanje sopstvene sudbine i duhovne svrhe. Naročito je koristan isceliteljima. Povezan je sa dosezanjem duhovne istine.

Snažan je pročisćivač. Smatra se da čisti fizičko telo, ali i suptilna tela te um. S obzirom na to da aktivira srčanu čakru i čakru solarnog pleksusa, može da doprinese oslobađanju tereta, krivice i opsesija. Ukazuje na stare modele i na to kako da se, umesto fokusiranja na prošlost, usmerimo ka novom, sutrašnjici i višim energijama. Iskustva su pokazala da uticaj peridota može značajno da poboljša nezadovoljavajuću vezu.

Psihološki, ublažava ljubomoru, ozlojeđenost, pakost i bes. Takođe smanjuje stres. Pojačava samopuzdnje i isticanje bez agresivnosti. Motiviše rast i pomaže promene. Podstiče psihološku jasnoću i blagostanje. Mentalno, izoštrava um i otvara ga novim nivoima svesnosti. Otklanja otupelost i skreće pažnju na sve ono što, svesno ili nesvesno, zanemarujemo. Pogodan je za osobe koje za svoje nevolje krive druge jer pomaže preuzimanju odgovornosti, priznavanju grešaka i koračanju u sutrašnjicu.

Peridot ima okrepljujuće dejstvo. Isceljuje i regeneriše tkivo. Jača metabolizam i dobar je za srce, krvotok, pluća, probavne organe, oči, kožu i nokte. Veruje se da potpomaže porađanje jačanjem kontrakcija mišića i ujedno smanjujući bol kod porodilja. Reguliše rad žlezda, isceljuje čir i digestivne probleme. Podstiče san. Njegova energija dovodi u ravnotežu bipolarne poremećaje i doprinosi prevazilaženju hipohondrije.

PIRIT

Ime mu dolazi od grčke reči pyrites što znači iskra ili vatra jer pri udarcu stvara iskre. Budući da je karakteriziran kao "vatreni kamen" često su mu se pripisivala magična svojstva u legendama i mitovima. U srednjem veku alhemičari su verovali da se pirit može pretvoriti u zlato, a zbog svoje boje prozvan je "lažno zlato". Stari Egipćani od njega su izrađivali nakit. U grobovima starih Inka pronađene su cele ploče pirita, jer se verovalo da je ogledalo koje donosi snagu i moć Sunca.

Pirit je kamen mudrosti i inteligencije. Izgledom deluje hladno, ali mu njegova zlatna boja daje neobičnu čaroliju. Prevazilazi inerciju i osećaj nepodesnosti. Olakšava prodiranje u sposobnosti i potencijal, podstiče protok ideja. Komad gvozdenog pirita na radnom stolu obogaćuje energijom prostor. Koristan je kada se smišljaju krupni poslovni planovi. Ovaj kamen podučava kako da vidimo "iza fasade", ono što zaista jeste, te podstiče diplomatiju.

Svojom zlatnom bojom otklanja blokade na duhovnoj, duševnoj i telesnoj ravini. Na fizičkom nivou, pirit povećava energiju i prevazilazi umaranje. Blokira odlive energije iz fizičkog tela i iz aure. Na psihološkom nivou, oslobađa anksioznosti i frustracije te podstiče samopoštovanje i samopouzdanje. Posebno je koristan za one koji se osećaju inferiornima. Na emotivnom nivou, gvozdeni pirit je koristan kod melanholije i dubokog očaja. Na duhovnoj ravni pomaže nam da upoznamo svoje pravo Ja, razvija pažnju prema samome sebi i putu samorazvoja. Razvija dobrotu, a negativnu energiju pretvara u pozitivnu. Otklanja predrasude i loše slike koje stvaramo svojim ponašanjem prema drugim osobama. Na grlenoj čakri pomaže rešavanje duševnih problema i hroničnih psihičkih tegoba nastalih zbog strahova.

U lečenju deluje ekstremno brzo, izvlačeći na videlo uzroke lošeg zdravlja kako bi se oni ispitali. Utiče na dovod kiseonika u krv, reguliše krvni pritisak, pročišćava disajne puteve i pluća i jača vaskularni sistem. Umiruje nervne bolesti, reguliše probavu i prokrvljuje kožu lica. Aktivira rad jetre, slezene, žuči, ublažava grčeve i menstrualne tegobe. Na čeonoj čakri smiruje tremu i depresiju. Na grlenoj čakri ublažava nervozu, aritmično disanje te pročišćava izgovor kod osoba koje mucaju. Ubrzava mentalnu aktivnost, tako što pojačava dotok krvi u mozak. Popravlja pamćenje i sećanje, usklađuje instikt s intuicijom, kreativnost s analizom. Naročito je koristan za dopiranje do korena karmičke ili psihomatske bolesti.

PREHNIT

Prehnit je dobio ime po majoru Prehnu, koji ga je otkrio krajem osamnaestog veka u Južnoj Africi. Ovaj mineral su, u to vreme, koristili lekari u tradicionalnim afričkim plemenima. Njegova lekovita svojstva poznavali su još stari Egipćani. Preko pet hiljada godina se koristi u orjentalnom alternativnom lečenju, ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Ovaj poludragi kamen donosi radost, umiruje i razvija mudrost. Pojačava protok vitalne energije u telu. Podseća nas da imamo svoju ličnu i kreativnu snagu. Moćan je zaštitnički kristal.

Na duhovnom planu, podstiče sećanje na snove i razvija intuiciju. Pomaže razvoju uz pomoć meditacije i vizualizacije. Stimuliše unutarnje znanje i jača intuiciju pa je poznat kao kamen proricanja i vidovitosti. Olakšava brige i nemir. Oslobađa od klaustrofobije, smanjuje strahove i burne emocije, a pomaže i kod nesanice. Otvara srčanu čakru pa se smatra pogodnim mineralom za dosezanje bezuslovne ljubavi.

Prehnit je, prema tradicionalnoj medicini, odličan za izbacivanje otrova iz organizma. Balansira razmenu hranjivih materija, jača imunitet, reguliše krvni pritisak i obnavlja tkivo. Pomaže kod malokrvnosti, zakrčenosti krvnih sudova, kostobolje, bolesti bubrega i pluća. Dobar je za skidanje telesne težine jer pomaže pri razgradnji masti. Posebno je pogodan za osobe koje imaju emotivno-duševne poteškoće. Preporučuje se ženama kojima je teško da kažu "ne" i ispune zahteve drugih, naročito u okruženju u kojem dominiraju muškarci.

RODONIT

Rodonit uravnotežava emocije, neguje ljubav i podstiče bratstvo i humanost.  Ima sposobnost da ukaže na obe strane problema. Ovaj kamen stimulise, čisti i aktivira srce i srčanu čakru. Uzemljuje energiju, balansira jin i jang i potpomaže dosezanje najvišeg potencijala. Poboljšava meditaciju zasnovanu na mantri, dovodeći dušu u u ravan blizu vibraciji.

Koristan "kamen za prvu pomoć" rodonit leči emotivni šok i paniku, dajući podsticajnu energiju. Ekstremno je koristan u  slučajevima emotivnog samouništavanja, uzajamne zavisti i zlostavljanja. Rodonit čisti emotivne rane i ožiljke iz prošlosti, izvlači bolne emocije poput ogorcene mržnje ili besa. Svojom sposobnošcu da podstakne nesebičnu ljubav prema sebi i opraštanje, pomaže u povlačenju projekcija, kojima okrivljujemo partnera za ono što je, ustvari, unutar nas samih.

Rodonit uskladjuje i integrise fizicke i mentalne energije, gradi samopouzdanje i ublazava konfuziju.

Odlican je za lecenje ran a, smiruje i ujede insekta. Zaceljuje ožiljke, korisno deluje na rast kostiju i na organe suha, na registrovanje zvučnih vibracija i finih frekvencija, stimulise plodnost. Deluje na upalu zglobova i artritis, autoimune bolesti i čir želuca.

Rodonit takođe aktivira pinealnu žlezdu i donosi intuitivno vođstvo. Uskladjuje čakre i otklanja blokade da bi se očistio protok energije u čakrama. Njegov nežni ružicasti zrak je naročito pogodan kada je reč o emotivnom isceljenju.

ROZE KVARC

Roze kvac je kamen bezuslovne ljubavi i beskrajnog mira. To je najvažniji kristal za srce i srčanu čakru koji podučava istinskoj suštini ljubavi. Pročišćava i otvara srce na svim nivoima, donosi duboko unutarnje isceljenje i ljubav prema sebi. Umirujući je, stišavajući i odličan za upotrebu u krizi ili traumi.

Ako želite da privučete ljubav, ne treba da idete dalje od roze kvarca. Ako ga smestite pored svog kreveta ili u ugao ljubavi u svom domu, toliko je efikasan u privlačenju ljubavi i veza prema vama, da mu je često potreban ametist da ga stiša. U postojećim vezama obnoviće poverenje i harmoniju i podstaći bezuslovnu ljubav.

Roze kvac nežno izvlači negativnu energiju i zamenjuje je vibracijama ljubavi. Jača empatiju i osećajnost i pomaže kod prihvatanja neophodnih promena. Ovo je odličan kamen za krizu srednjih godina. Držanje roze kvarca pojačava pozitivne afirmacije. Ovaj kamen može da vas podseti na vašu nameru. Ovaj prelepi kamen podstiče prijemčivost za lepotu svih vrsta.

Emotivno, roze kvare je najbolji iscelitelj. Otpuštajući neizražene emocije i srdobolju, menjajući emotivno uslovljavanje koje nije više od koristi, smiruje unutarnji bol i leci gubitak. Ako nikada niste primili ljubav, roze kvac otvara vaše srce tako da postajete prijemčivi. Ako ste voleli i izgubili, teši vašu tugu. Rože kvare vas uči kako da volite sebe, što je veoma značajno ako sebe smatrate osobom koju je nemoguće voleti. Ne možete prihvatiti ljubav od drugih niti ih voleti, ako ne volite sebe. Ovaj kamen podstiče samoopraštanje i samoprihvatanje i priziva poverenje u sebe i samouvažavanje.

Koristi se i za lečenje jer ojačava fizičko srce i vaskularni sistem i uklanja nečistoće iz telesnih tečnosti. Stavljen na timus, roze kvarc pomaže kod problema sa plućima i grudima. Leči bubrege i nadbubrežne žlezde i ublažava vrtoglavicu. Za roze kvare se kaže da povećava plodnost. Smiruje opekotine i plikove i ulepšava ten. Koristan je kod Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, kao i kod senilne demencije.

RUBIN U ZOISITU

Tamnozeleni kamen, sa crvenim primesama rubina.

Zoisit  je kamen koji poboljšava vitalnost i transformiše negativnu energiju u pozitivnu. Pomaže oporavak nakon stresa ili dugih perioda bolesti. Uvećava energetski nivo, pomaže da se stabilizuje energetsko polje i oslobode skriveni talenti.

Ružičasta varijanta zoisita se zove tulit, a brilijantno zelena sa rubinom-rubin u zoisitu.

Zeleni zisit se smatra mističnim kamenom koji donosi nadu i pojačano poverenje u život. Veoma je pogodan kristal za borbu protiv lenjosti, obesti i nepromišljenosti.

Ovaj kristal uravnotežuje rad adrenalinskih žlezda i reproduktivnih organa, ojačava srce, čuva pluća, reguliše krvotok. Pomaže u čišćenju organizma, oslobađa od svih vrsta zavisnosti, smanjuje upale, stimulišea plodnost i isceljuje bolesti polnih organa.

Stavlja se na srčanu čakru, a takođe aktivira i krunsku čakru.

SERPENTIN

Serpentin je uzemljujući kamen, koji pomaže pri meditaciji i duhovnom istraživanju. S obzirom da pročišćava čakre i stimuliše krunsku, omogućava natčulne sposobnosti i pomaže da razumemo duhovnu osnovu života. Ovaj kamen otvara puteve kundalini energiji i njenom rastu. Podstiče ponovno sticanje mudrosti i vraća sećanja iz prethodnih života.

Psihološki, serpentin podstiče osećaj  veće kontrole nad sopstvenim životom. Ispravlja mentalni i emotivni disbalans i pomaže kod svesnog usmeravanja isceljujuće energije. Deluje relaksirajuće i otklanja strah od promena. Zbog toga se naziva kamen promena i novih početaka. Pojačava samouverenost i samopouzdanje te nas uči da verujemo svojoj intuicij, posebnoi u situacijama gde nemamo jasne informacije ili kada nas drugi žele prevariti. Vrlo je jak izvor energije koji daje osećaj zaštite i emocionalne ravnoteže. Ovaj poludragi kamen nam pomaže da se mentalno i emocionalno očistimo. Pojačava meditativno stanje, a nosioca oslobađa letargije.

Fizički, serpentin izuzetno efikasno pročiscava i detoksikuje telo i krv. Smatra se da obezbeđuje dugovečnost. To je kamen koji štiti od ujeda zmije i zmijskog otrova. Tradicionalno se koristio kao amajlija ili talisman jer se smatralo da deluje protiv svih otrovnih stvorenja. Budući da pojačava intuiciju, upozorava nas i čuva od raznih opasnosti. Donosi mir i harmoniju. Tretira se kao zaštitnik životne energije i čuvar duše od nevidljivih opasnih sila.

Preventivno se koristi za lečenje mnogih bolesti. Za eliminisanje parazita, apsorpciju kalcijuma i magnezijuma, te za saniranje hipoglikemije. Čisti otrove i štetne sastojke iz krvi i tela, smanjuje umor i bolesti koje uzrokuju nedostatak energije ili slabosti mišića, čuva srce, štiti od infekcije bubrega i pluća, eliminiše parazitske infekcije. Umiruje živce i ublažava ujede, ubode, ekceme i druge kožne probleme. Balansira hormone i promenu raspoloženja, energetske poremećaje i imuni sistem. Jača životnu snagu i energiju. Aktivira obrambeni i hormonalni sistem. Kod žena ublažava menstrualne probleme i grčeve. Ovaj mineral pomaže i kod glavobolje, nestabilnog krvnog pritiska, prehlade, probavnog sistema i dijabetesa. Životinjama pomaže kod kožnih bolesti te je djelotvoran protiv buva i krpelja.

Zbog jakih vibracija i sposobnosti otklanjanja negativnih energija, postavlja se kao Feng Šui kristal u svaki deo kuće, stana, kancelarije ili ordinacije. U životni prostor vraća mir i harmoniju. Decu ohrabruje da savladaju strahove od insekata, zmija, paukova, škorpija i guštera. Štiti od zlih jezika i skandala. Smatra se da je dobar kamen za poslovni uspeh i finansije. Privlači ljubav i novac.

SNEŽNI KVARC

Snežni kvarc je gorski kristal s mikroskopskim mehurićima vode koji kristalu daju zamućeni, mlečni oblik pa se često naziva i mlečni kvarc.

Ovaj kristal aktivira krunsku čakru i pomaže povezivanju sa sopstvom i višom svešću. Zbog njegove sposobnosti da neutrališe nepoželjne misli i osećaje, doprinosi rešavanju emocionalnih i mentalnih problema. Omogućava uvid u čuda koja univerzum pruža, dajući nam priliku da vidimo svet jasnim očima.

Pomaže u prevazilaženju uloge žrtve pa je pogodan za osobe koji se osećaju mučenicima. Ovaj kamen pojačava taktičnost i promišljenost te vodi ka razboritim akcijama. Kada se koristi u meditaciji, povezuje sa dubokom unutarnjom mudrošću.

Snežni kvarc pogoduje situacijama u kojima bi mogao biti upotrebljen gorski kristal. Njegovo dejstvo je sporije i nežnije od prozirnog kvarca, ali podjednako efikasno u lekovite svrhe. Smatra se korisnim za imuni sistem i za uklanjanje infekcija i bolesti u telu. Stimuliše hipofizu i pinealnu žlezdu koje su odgovorne za regluisanje hormona. Ovaj delikatni i prelepi beli kristal se nosi i da bi se zaštitilo telo od zračenja, uključujući i sunčevo, čime štiti kožu. 

SODALIT

Sodalit je kristal koji inspiraciju pretvara u realnost. Ujedinjuje logiku sa intuicijom i otvara duhovnu percepciju, donoseci informacije iz višeg uma u fizičku ravan čime pomaže lakšu realizaciju ideja. Ovaj kamen stimuliše pinealnu žlezdu i "treće oko" pa je pogodan za meditaciju i stimulisanje Agja čakre. Daje motivaciju za traganje ka istini i ostvarenje ideala, omogućavajući nosiocu da ostane veran sebi i da sledi svoja verovanja. Dobar je za osobe koje su osetljive na elektromagnetni smog jer čisti elektromagnetno zagađenje. Posebno je koristan za grupni rad, zato što donosi harmoniju i solidarnost. Stimuliše poverenje i prijateljstvo među članovima grupe, podstičući nezavisnost.

Na mentalnoj ravni, produbljuje koncentraciju, logično razmišljanje i vodi do cilja sigurnim korakom. Eliminiše mentalnu konfuziju i intelektualno vezivanje. Podstiče racionalnu misao, objektivnost i intuitivnu percepciju, zajedno sa verbalizacijom osećanja. Oslobađa od dogmi i predrasuda te razvija osećaj istine. Stimuliše otpustanje starih mentalnih uslovljavanja i krute programe, stvarajući prostor za nove uvide.

Psihološki, ovaj kamen donosi emotivnu ravnotežu i smiruje napade panike. Otpušta strahove, fobije, krivicu i mehanizme kontrolisanja, koji sprečavaju osobu da bude ono što zaista jeste. Popravlja samopouzdanje, samoprihvatanje i veru u sebe. Pomaže isplivavanju mračnih kvaliteta na površinu, kako bi bili prihvaćeni i korigovani.

Sodalitu se pripisuju i mnoga lekovita svojstva. Uravnotežava metabolizam i pročišćava limfni sistem i organe, ojačavajući imuni sistem. Dobar je protiv upala, poremećaja varenja i nesanice. Deluje na grlo i glasne žice. Smiruje groznicu, snižava krvni pritisak i stimuliše apsorpciju tečnosti u telo. Harmonizuje rad žlezda, pogotovo štitnjače, i reguliše obnovu tkiva. Potpomaže stvaranje insulina i usvajanje kalcijuma.

SPEKTROLIT

Spektrolit je redak, finski dragi kamen labradorit, koji se izdvaja po širokom rasponu boja koje se prelivaju. U poređenju s drugim labradoritima, spektrolitno drago kamenje je kvalitetnije i nalazi se samo u Finskoj. Oba kristala imaju tamne osnovne boje, ali baza labradorita je prozirnija, a spektrolitna neprozirnija. Uprkos svojim sličnostima, spektrolit i labradorit su različiti minerali.

Spektrolit je poludragi kamen zaštite koji stvara jaku vezu sa zemljom. Stimuliše vizije i pojačava sposobnosti koje imaju veze sa vidovitošću. Pojačava sigurnost u snagu sopstvenog uma, stimulišući kreativnost. Donosi strpljenje i daje podršku prilikom donošenja važnih odluka i postizanja željenog cilja. Podoban je za otvaranje grlene čakre, središta komunikacije. Koristi svima koji pate od sumnje u sebe ili malodušnosti. Ovaj mistični kristal može odagnati teskobu, potaknuti poverenje i harizmu kod onih koji se bore da progovore. Osim toga, podstiču originalnost, donosi sreću i smanjuju negativne učinke dubokih emocionalnih rana.

Ovaj kristal nam pomaže da zadržimo energiju vođstva, hrabrosti i transformacije. Koristi se kao dodatak lečenju širokog spektra zdravstvenih problema (reumatizam, hipertenzija, poremećaji mozga i oka itd.). Podstiče i reguliše metabolizam i podržava imunitet. Blagotvorno deluje na cirkulaciju krvi i aktivnost endokrinih i egzokrinih žlezda. Ublažava bol uzrokovanu artritisom, upalom mišića i menstrualnim ciklusima.

On nas čini prilagodljivijim različitim situacijama i pomaže kod problema sa učenjem. Takođe se koristi tokom lečenja problema sa kožom. Pomaže prilikom oporavka od šloga i poboljšava rad mozga. Pročišćava tkiva i pomaže oslobađanje toksina iz mišićnog tkiva. Smiruje nervni sistem i smanjuje krvni pritisak. Doprinosi opštoj vitalnosti.

SUNČEV KAMEN

Sunčev kamen je radostan, lako inspirativan kamen. Kad život izgubi svoju slast, sunčev kamen je obnavlja i pomaže vam da negujete sebe. Ovaj kamen pročišćava sve čakre i unosi svetlost i energiju, te dozvoljava istinskom ja da srećno isijava. Tradicionalno se povezuje sa blagonaklonim bogovima, sa srećom i taličnošću. Ovo je alhemičarski kamen koji kroz meditaciju i u svakodnevni život donosi duboku vezu sa svetlošću i sa regenerativnim moćima sunca.

Sunčev kamen je ekstremno koristan za uklanjanje "kuka" drugih ljudi, lociranih na čakrama ili na auri. Ove kuke mogu da budu na mentalnom ili emotivnom nivou i mogu da potiču od posesivnih roditelja, dece, ljubavnika. Imaju efekat iscrpljivanja vaše energije. Ako vam je teško da kažete "ne" i ako se zbog toga konstantno žrtvujete za druge, treba da imate sunčev kamen uvek pri sebi. Kada je otklonjena uzajamna zavisnost, kamen olakšava unapređivanje sebe, nezavisnost i vitalnost. Ako vas zadržava oklevanje, sunčev kamen će ga prevazići.

Emotivno, sunčev kamen deluje kao antidepresiv i otklanja mračna raspoloženja. Naročito je delotvoran kod sezonske depresije, osvetljavajući tamu zime. Odvaja od osećaja diskriminisanosti, oštećenosti i napuštenosti. Uklanjajući inhibicije i emotivne problem, preokreće osećaj neuspeha i pojačava samouvažavanje i samopouzdanje. Pošto podržava optimizam i entuzijazam, sunčev kamen preusmerava na pozitivan razvoj stvari. Čak i najnepopravljiviji pesimista reaguje na sunčev kamen. Kada se stavi na solarni pleksus, sunčev kamen izvlači teške ili potisnute emocije i transformiše ih.

Sunčev kamen koristi stimuliše samoisceljujuće moći, reguliše autonomni nervni sistem i uravnotežava sve organe. Deluje na hronično bolno grlo i čireve na želucu. Izuzetno je dobar za sezonsku depresiju, sunčev kamen ublažava svaku depresiju. Može da se uplete u zaštitnu rešetku oko tela i otklanja probleme sa hrskavicama, reumatizam i uopšte bolove svih vrsta.

Posebno je koristan kada se koristi na suncu.

TERAHERC

Teraherc je poludragi kamen koji su prvi otkrili naučnici iz Japana sa svojstvima koja povećavaju energiju tela. To je redak kamen kojeg je teže pronaći na tržištu, što ga čini skupljim od drugog široko dostupnog kamenja. Ima sposobnost da rezonuje s frekvencijom uma i tela i da zaštiti od elektromagnetnog smoga, kao i od drugog štetnog zračenja. Veruje se da stabilizuje finansijski, donosi uspeh i otvara puteve za rešavanje poteškoća nastalih međuljudskim odnosima. Može pomoći manifestovanje najdubljih misli i želja.

Proizvodi visoku frekvenciju oscilacija i ima toplotnu provodljivost. Smatra se da emituje infracrvenu i energiju negativnih jona, poznatih pod imenom Terahercovo zračenje. Ono reguliše protok energije tela. Zbog toga je od pomoći za meditaciju, ali i prilikom vežbi disanja. Donosi mentalnu jasnoću i pomaže pri uklanjanju negativne energije i stresa pa je pogodan za povećanje mentalne moći i poboljšanje zdravlja. Podstiče kreativnost i inventivnost. Balansira Muladhara čakru i stimuliše više čakre. Omogućava dublju povezanost sa višim sferama.

Poznat je po svojoj izuzetnoj moći da pozitivno reguliše protok energije u ljudskom telu. Na taj način emituje moćnu isceljujuću energiju koja smanjuje stres i umor nastao užurbanim stilom života. To je lekoviti kristal nadaleko poznat po svojoj sposobnosti da poboljša psihofiziičko stanje. Uz pomoć njega, zdravo telo pokazuje visoku fizičku aktivnost, povećanu sposobnost funkcionisanja i delotvorniju sposobnost razmišljanja. Vibracije teraherca prekidaju cikluse ponavljajućih i nepodobnih misli, donoseći pozitivnu energiju i prijatne emocije.

Proizvodi zračenje dugih talasnih dužina koje ima moć da poboljša protok krvi, krvni pritisak i pokretljivost. Može pomoći u uklanjanju krvnih ugrušaka. Stimuliše krvotok i odvodi neželjeni otpad te višak vode iz tela. Od vitalnog je značaja za održavanje ravnoteže u telu stimulacijom ćelija. Pomaže jačanju kostiju i zuba. Harmonizuje funkcionisanje leve i desne hemisfere mozga. Usporava proces starenja i pruža koži i kosi zdrav, mladalački izgled. Dovodi do homeostaze.

TIGROVO OKO

Tigrovo oko je vrlo jak zaštitnički kamen. Povećava sreću, donosi blagostanje, često u obliku novca. Štiti tokom putovanja. Tigrovo oko podiže samopouzdanje i pomaže da budemo jači. Jedna od njegovih glavnih odlika jeste da donosi odlučnost, pa nam  pomaže da dobijemo ono što želimo.

Eliminiše negativne misli i unosi optimizam.

Smatra se da tigrovo oko skuplja sunčevu energiju i prenosi je u telo osobe koja ga nosi.

Ovaj kamen daje energiju slaboj i iscrpljenoj osobi. Ublažava depresiju i podiže raspoloženje. Smanjuje želju za obilnom hranom, alkoholom, cigaretama ili drugim stimulansima. Pomaže proces varenja i probleme sa stomakom i žuči.

Pomaže da jasno sagledamo i vidimo stvari bez iluzija.

Koristi se za poboljšanje zdravlja očiju, reproduktivnog sistema, kostiju, probave, creva. Povezan je sa solarnim pleksusom.

Koristi se i za lečenje. Deluje antidepresivno, pojačava životnu energiju i volju. Uz to, podstiče rad organa za varenje i disanje, aktivira metabolizam. Dobro utiče na nervni sistem, smiruje psihomentalni nivo, misli i osećanja.

TIRKIZ

Jedan je od najstarijih kristala poznatih čovečanstvu. Ovo je kamen fascinantne lepote i snažnih pozitivnih učinaka na telo i um zbog čega je vekovima cenjen u mnogim kulturama. Ovaj kristal se od davnina smatra simbolom mira i sreće. Budući da privlači novac te jača intuiciju i sposobnost procene, preporučljivo ga je nositi prilikom ulaska u nove poslovne poduhvate.

Tirkiz je veoma efikasan iscelitelj, koji razgaljuje duh, a telu osigurava blagostanje. Kamen je koji štiti, a kao talisman se koristi od pamtiveka. Veruje se da menja boju kako bi upozorio na opasnost ili na neverstvo. U Egiptu je smatran svetim kamenom, a korišćen je za izradu nakita, ukrašavanje nameštaja i raznih dekorativnih predmeta. U starom Rimu i Indiji je uz dodatak određenih supstanci korišćen kao lek za mnoge bolesti.

Tirkiz podstiče duhovno usklađivanje i poboljšava komunikaciju s fizičkim i duhovnim svetom. Kada se stavi na treće oko pojačava intuiciju i meditaciju. Na grlenoj čakri, otpušta stare zavete, inhibicije i zabrane te omogućava duši da se još jednom izrazi. Istražuje prošle živote i pokazuje koliko je kreacija naše “sudbine” proces koji traje i da zavisi od toga šta radimo u svakom trenutku.

Tirkiz je kamen pročišćenja. Raspršuje negativne energije i čisti elektromagnetni smog, pružajući zaštitu od zagađivača u okruženju. Balansira i usklađuje sve čakre sa suptilnim telima i prilagođava fizičku ravan duhovnoj. U tradicionalnoj misli, tirkiz ujedinjuje zemlju s nebom, spajajući mušku i žensku energiju. Ovo je kamen empatije i ravnoteže. Podstiče samorealizaciju, kreativno rešavanje problema i smiruje prilikom javnih nastupa.

Psihološki, tirkiz je kamen koji daje snagu. Razgrađuje mučenički stav i samosabotažu. Mentalno, daje unutarnju smirenost, istovremeno zadržavajući pažnju, i potpomaže kreativno izražavanje. Emotivno, stabilizuje promene raspoloženja i donosi unutrašnji mir. Stimuliše romantičnu ljubav. Fizički, tirkiz je odličan kamen kod iscrpljenosti, depresije i napad panike. Jedna od njegovih zaštitnih funkcija jeste sprečavanje uticaja spoljašnjih zagađivača u atmosferi.

Ovaj kamen ojačava meridijane tela i suptilna energetska polja. Potpomaže fizički i natčulni imuni sistem i regeneriše tkivo, podržava apsorpciju hranljivih materija, ublažava infekcije, isceljuje celo telo, posebno oči, pa ne čudi što se koristi i za lečenje. Smanjuje povišenu kiselost i ublažava giht, reumatizam, a takođe je dobar i za želudac. Ima antiupalno i detoksifikujuće delovanje i ublažava grčeve i bol.

TURMALIN

Turmalin čisti, pročišćava i transformiše gustu energiju u lakšu vibraciju. Uzemljuje, čisti i balansira sve čakre i stvara zaštitno polje oko tela. Tradicionalno se koristio da otkrije zločinace ili uzrok nevoljama, kao i da pokaže dobar pravac kretanja. Koristan je alat za isceljivanje. Čisti auru, otklanja blokade, raspršuje negativnu energiju i ukazuju na rešenja određenih problema. Odličan je za balansiranje i povezivanje čakri.


Fizički, turmalin smanjuje napetost pa se neretko koristi za nameštanje kičme. Uravnotežava mušku i žensku energiju u telu. Vraća meridijane u ravnotežu. Veoma je korisan za vrt i za biljke. Može delovati kao prirodni insekticid, dok zakopan u zemlju podstiče rast i zdravlje useva.

Psihološki, turmalin pomaže da razumemo sebe i druge, nosi nas duboko u našu unutrašnjost, podstičući samopouzdanje i umanjujući strah. Otklanja osećaj žrtve i privlači inspiraciju, saosećanje, toleranciju i napredak. To je moćan mentalni iscelitelj koji balansira levu i desnu hemisferu mozga, a ujedno transformiše negativne misaone modele u pozitivne. Ovaj kamen usklađuje mentalne procese, čakre i biomagnetni omotač.

Koristan je u lečenju paranoje, kao i za prevazilaženje disleksije, zato što popravlja koordinaciju oko-ruka i asimilaciju i prevođenje kodiranih informacija. Crveni, žuti i smeđi turmalin su korisni za seksualnost i za emotivnu disfunkciju koja leži u pozadini gubitka libida. Za zeleni turmalin se vezuju vitalnost, ljubav prema životu, obilje, radost i mir. Ova podvrsta turmalina jača nervni sistem, a mnogi ga vole zbog njegove sposobnosti da ublaži hronični umor i teskobu. Često se koristi i za manifestaciju ciljeva, posebno na polju kreativnosti i obilja.

Crni turmalin je kristal prve, korenske čakre pa se stoga koristi za balansiranje, čišćenje i energizovanje ove čakre. Osobe koje imaju neaktivnu, prekomerno aktivnu ili zatvorenu ovu čakru često pate od nedostatka samopouzdanja i sigurnosti, imaju nedostatak entuzijazma, letargične su, depresivne ili nedovoljno motivisane. Ova osećanja često su posledica strahova, trauma i potiskivanja emocija. Crni turmalin pomaže osobi da neutrališe strahove i suoči se sa posledicama preživljenih trauma i potisnutih emocija. To je kamen uzemljenja, koji vraća osećaj sigurnosti i mira. Jedna od najznačajnijih osobina crnog turmalina je njegova sposobnost da odbije negativnost, ali i da neutrališe i izvuče negativnu energiju iz osobe koja ga nosi. Posebno se preporučuje u trenucima izloženosti stresu i većim životnim izazovima.

UNAKIT

Unakit je mineral koji nosi naziv iz grčkog jezika (epidodis, što znači rast). U pitanju je stena sastavljena od ružičastog feldspata, zelenog epidota i bezbojnog kvarca. Zbog atraktivnog izgleda, dobrog kvaliteta i mogućnosti poliranja spada u poludrago kamenje i koristi se za izradu nakita i ukrasnih predmeta. U antičkom svetu koristio se kao talisman za vojnike da bi se živi i zdravi vratili svojim porodicama.

To je kamen utehe u ljubavno-emotivnim patnjama. Pomaže pri pronalaženju sopstva i povratku identiteta. Razvija izdržljivost i posreduje pri savladavanju problema ”korak po korak”. Unakit je kamen ravnoteže na telesnom i duhovnom polju. Prosvetljuje i sanira probleme koje se nose godinama, kao i traume koje utiču na razne bolesti. Stimuliše percepciju i interakciju. Podstiče društvenost i naklonost prema ljudima, bez potrebe za kritikovanjem ili odbacivanjem tuđeg mišljenja te nametanja svog. Veruje se da osnažuje volju i uvide u lepote življenja.

To je kamen blage, ali snažne energije koji pruža bezuslovnu i univerzalnu ljubav. Ukoliko vas je privukla njegova energija, možda je došlo vreme vašeg velikog duhovnog buđenja. Ovo je kristal balansa koji uravnotežuje sve aspekte – emocionalni, duhovni i mentalni. On će vam omogućiti da se osećate rasterećeno, a u isto vreme ispunjeni energijom potrebnom za postizanje ciljeva. Unakit olakšava rasvetljavanje poteškoća i integrisanje uvida o uzroku blokada koje sprečavaju duhovni i psihološki rast.

Koristi se za stimulisanje nervnog sistema i samoisceljenje. Pojačava hrabrost i izdržljivost. Položen na srčanu čakru, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, cirkulacije krvi, regulisanja telesne težine, ženske i muške neplodnosti. Pomaže kod problema s disanjem, alergija i hroničnih plućnih bolesti uzrokovanih prljavim vazduhom; oslobađa sluz i olakšava iskašljavanje. Položen na osnovnu čakru u predelu karlice, pomaže ženama kod problema s menstruacijom, za vreme trudnoće i posle porođaja, a kod muškarima kod prostate. Kada se stavi na ”treće oko”, otvara ga i potiče vizualizaciju i proročke vizije. Ovaj kamen takođe pruža uzemljenje kada je to potrebno, što može biti korisno nakon meditacije i rada na natčulnom planu.

VARISCIT

Variscit je kamen ohrabrenja pa je izuzetno koristan za bolesne. Podržava ih i podstiče da nastave uprkos tegobama, ali i negovatelje da se uhvate u koštac s onim što bolest donosi. Otvara srčanu čakru i vodi ka bezuslovnoj ljubavi. Koristi se za poboljšanje funkcija mozga kao što su učenje, logika i rasuđivanje i predstavlja pomoć u pronalaženju sopstvenog prihvatanja.

Dobar je kamen za meditaciju, jer smiruje i usresređuje um. Takođe pomaže u oslobođenju negativnih misli i loših navika, unoseći jasnoću razmišljanja i mir kako bi se omogućila jednostavna rešenja za dugotrajne probleme.

Ovaj kamen olakšava vizualne predstave i iskustva pa se smatra podobnim za istraživanje predhodnih života. Stimuliše uvide u uzrok problema ili u modele koji se ponavljaju pa vodi propitivanju i peuređivanju situacija kako bi se došlo do valjanog puta i isceljenja.

Psihološki, variscit olakšava prevazilaženje dubokog očaja i dostezanje nade i poverenja. Omogućava nam da se svetu pokažemo upravo onakvi kakvi jesmo. Podstiče trezvenost, jasno razmišljanje i intenzivira opažanje, ali ujedno sprečava da postanemo previše racionalni i ozbiljni. Posreduje u izražavanju sopstvenog mišljenja, kao i razmeni ideja.

Fizički, variscit utiče na nadoknađivanje iscrpljenih rezervi energije.

Emocionalno, to je snažan kamen za aktivaciju srca. Oslobađa osuđivalačkog stava i omogućava da se različiti pogledi i ljudi ujedine.

Variscit leči nervni sistem, nadutost abdomena, slabu cirkulaciju krvi i regeneriše elastičnost vena i kože. Neutrališe preteranu kiselost i pomaže kod gihta, gastritisa, čireva, reumatizma i srodnih stanja. Koristan je za musku impotenciju. Ublažava grčeve. Tradicionalno se koristi za ublažavanje brige i straha. Kada se stavi pod jastuk noću, donosi miran san.

VULKANSKI KAMEN

Veruje se da vulkansko kamenje (lava) poseduje energiju sveta pa se toplo kamenje od davnina koristilo u obredima, kao i u lečenju. Toplo vulkansko kamenje je odličan akumulator toplote i prenosilac energije, a potvrđeno je da ima izražena geomagnetska svojstva. Zdrave prirodne magnetne sile i infracrvena toplota zračenjem ubrzavaju telesne procese i kretanje krvi po telu.

Metode lečenja vulkanskim kamenjem su poznate još iz starih antičkih vremena. Koristi se kod kostobolja, bolova u ledjima, zglobovima i mišićima, te za cirkulaciju krvi u celom organizmu.

S obzirom da sadrži energetski bogate minerale, sve više nalazi primenu u salonima za masažu, velnes i spa centrima, kao i u banjama. Tokom masaže, kamenje koje je prethodno zagrevano u toploj vodi, postepeno predaje telu toplotu, koja prodire do dubljih slojeva kože i mišića i time ostvaruje intenzivan uticaj na unutrašnje organe i telo u celini. Dolazi do poboljšanja cirkulacije u celom telu, ubrzanja metabolizma, detoksikacije i poboljšanja vensko-limfne funkcije.

Budući da reprezentuje vezu sa zemljom, povoljno utiče na Muladhara čakru.

ZLATNI KAMEN

Zlatni kamen je kamen ambicije koji nosiocu pomaže da postigne željeni cilj s manje napora. Povećava energiju, hrabrost i pozitivan stav. Podiže elan i samopouzdanje. To je nežno uzdižući mineral koji promoviše vitalnost. Popularan je i zbog svojih lekovitih svojstava jer revitalizuje energetsko polje onoga ko ga nosi. Poznat je po svojoj izuzetnoj lepoti i metafizičkim svojstvima.

Ovaj se kamen smatra duhovnim zaštitnikom zbog svog reflektujućeg i prozirnog izgleda. Omogućava protok energije između duhovnog i fizičkog područja. Nosiocu donosi obilje, skladne odnose s okolinom i kreativnost.

U pitanju je sintetički kamen u kojem se nalaze opiljci bakra zbog čega površina kamena blista. Bakreno smeđa boja ovog kamena povezuje ga sa sakralnom čakrom na koju deluje. Dolazi i u drugim bojama, poput zelene, plave, ljubičaste i smeđe, pod nazivom mesečeva reka (onosno zvezdano nebo, noćno nebo). Svaka boja koju ovaj kamen pokazuje je namenjena vrsti energije koja iz njega zrači.

Takođe se koristi za telesnu vitalnost. Revitalizuje energiju onoga ko ga nosi. Osobu čini kreativnom kako bi mogla da poboljša sopstveni život i krene ispravnim putem. Koristi se za uklanjanje teških emocija i uravnoteženje. Pomaže manifestaciju onoga što se priželjkuje. Simuliše fizički i mentalno podstičući pozitivne misli. Pomaže kod napetosti u želucu i artritisa. Koristan je za kosti, bolne zglobove i cirkulaciju. Jača kardiovaskularni sistem.

ŽAD

Žad je jedan od najraširenijih minerala i u puno boja. On je simbol čistote i smirenosti. Predstavlja mudrost sakupljenu u spokojnom miru. Najcenjeniji je poludragi kamen Dalekog Istoka gde je zbog svojih harmoničnih osobina smatran kamenom mira i ljubavi. Kinezi kroz žad izražavaju pet najboljih ljudskih osobina: mudrost, pravednost, milosrđe, skromnost i odlučnost. Oni ga zovu yu što znači “nešto vredno”. Simbolizuje nebo, zemlju i čoveka. Kod starih Egipćana žad je bio kamen ljubavi, unutarnjeg mira, harmonije i ravnoteže. U arapskom svetu zaštitnik je od zla, dok je kod Meksikanaca simbol nežne ljubavi.

Povezan je sa srčanom čakrom te je stoga to kamen ljubavi na svim nivoima i u svim oblicima. U emotivnom životu donosi mir, harmoniju, radost koja proizlazi iz malih stvari, razvija nežne emocije i toleranciju prema bližnjima i voljenima. Spektar njegovih boja razvija meditaciju, istraživanje dubine duše i pronalaženje samog sebe. Na psihičkoj ravni reguliše unutarnju ravnotežu, pomaže bistrinu misli, umiruje napetost i povećava koncentraciju. Otklanja predrasude koje opterećuju sporazumijevanje, razvija aktivnost i dinamiku.

Psiholoski, žad stabilizuje ličnost i objedinjuje um sa telom. Podstiče zadovoljstvo samim sobom. Mentalno, otpušta negativne misli i opušta um. Stimuliše ideje i čini da poslovi izgledaju manje komplikovani. Duhovno, čini da postanemo ono što zaista jesmo prepoznavanjem duhovnog bića i buđenjem skrivenih znanja. Fizički, žad je kamen koji pročišćava pa predstavlja odličan kamen za bubrege. Odstranjuje toksine, ponovo povezuje ćelijski i skeletni sistem te zaceljuje ubode.

Nežne vibracije i visoka frekvencija žada harmonizuju ceo organizam. Ovaj kamen pojačava funkcionisanje nervnog sistema, imunitet, rad srca, reguliše krvni pritisak. Na sakralnoj i pupčanoj čakri poboljšava rad slezene, jetre i bubrega. Koristi se kod lečenja mokraćnih kanala i za izbacivanje kamenca. Podupire promenu tkiva, rad žlezda, snižava visoku temperaturu i sprečava razvoj gripa. Položen na pupčanu čakru leči probleme želudca i probavu. Na čakri trećeg oka ublažava noćne more, umiruje san, leči glavobolje i migrene te sprečava prekomerno znojenje. Kod žena otklanja emotivne blokade koje smetaju začeću te potpomaže plodnost i porađaj. Žad dovodi u ravnotežu tečnosti unutar tela i odnose voda-so, kiselina-baza.

* NAPOMENA: Poludrago kamenje samo po sebi nije lek, ali može uticati povoljno na izvesna stanja organizma pa se kristaloterapija zbog toga smatra komplementarnom metodom konvencionalne terapije i rehabilitacije (dopunjuje druge oblike lečenja). U Ajurvedi, najstarijem sveobuhvatnom sistemu zaštite zdravlja koji se i danas koristi širom sveta kao disciplina komplementarna savremenoj medicini i koju je Svetska zdravstvena organizacija zvanično priznala i preporučila, a Srbija legalizovala kao metod dijagnostike i lečenja tradicionalne medicine, poludrago kamenje se koristi za balansiranje takozvanih doša. U kontekstu zdravlja, doše predstavljaju psihofiziološka, metabolička načela koja upravljaju i određuju telesna stanja.

Za sve preventivne, terapeutske i dijagnostičke metode van klasične medicine koriste se različiti, često neadekvatni sistemi podela i pogrešno razumevanje istih te isto takva terminologija. Zbog toga se u novije vreme sve češće upotrebljava termin integrativna medicina. To je oblast komplementarne i alternativne medicine koji se zasniva na udruženoj primeni metoda koje kombinuju i/ili objedinjuju različite terapijske pristupe i usmerenja. U integrativnu medicinu spadaju sve metode koje istovremeno tretiraju telo i duh i teže holističkom pristupu zdravlju, a u sebi sadrže sva fundamentalna znanja potrebna za tako nešto (npr. joga kombinovana s energetskom medicinom ili Ajurvedom), čime se postižu određeni zdravstveni efekti i upotpunjuje životna filozofija.

Autor: Maja Vučković

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Verujem da će zarobljavanje i iskorišćavanje životinja potpuno prestati u budućnosti i da će se naši potomci pitati zašto njihovi preci nisu shvatali tako jednostavnu činjenicu, da su životinje slobodna bića, a ne vlasništvo.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga