JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Prava životinja - pričaonica i kreativna radionica

Prava životinja - pričaonica i kreativna radionica

Pričaonica i kreativna radionica posvećena pravima životinja, održana je u subotu i nedelju, 16. i 17. maja 2015. godine, sa početkom u 11 časova u Omladinskom centru CK13, Vojvode Bojovića 13.

Radionica je imala za cilj da približi koncept prava životinja i predstavi osnovne ideje i zahteve savremenog pokreta za prava i oslobođenje životinja, kao i da podstakne mlade ljude na aktivno sudelovanje u životu zajednice kroz osmišljavanje, kreiranje i pokretanje inicijativa i sprovođenje zajedničkih akcija i drugih aktivnosti koje doprinose promeni u našim stavovima i u našem odnosu prema životinjama bez obzira na njihovu vrstu.

Program je bio namenjen pre svega mladim ljudima, ali i svima koji su otvoreni za mogućnost da svet može i treba da izgleda drugačije, a da oni sami mogu i trebaju da daju svoj doprinos u tom smeru.
Dobrodošli su bili i aktivisti i aktivistkinje iz različitih područja, kao i oni koji su želeli da postanu aktivisti i aktivistkinje.
 

O pričaonici-radionici:
Šta se smatra pravima i jednakošću? Kako odrediti granicu koja ih živa bića zaslužuju, a koja ne? Zašto i ne-ljude treba da uključimo u moralni sistem? Šta je aktivizam za prava životinja i koji su njegovi mehanizmi uticaja na prestanak iskorišćavanja drugih? Zašto su borci za prava životinja abolicionisti i vegani? Ovo su samo neka od pitanja kojima će se pričaonica voditi, a zatim će se praktičnim primerima pokazati koliko je u praksi sve to izvodljivo. Putem konkretnih aktivnosti prisutni će naučiti kako da razviju i neguju princip nenasilja, a potom da ga uključe u direktnu akciju, odnosno legalne načine oslobođenja životinja, te kako da se izbore za socijalnu pravdu i realizuju društvene ciljeve.
 
Zbog čega bismo o ovome učili i naučeno sprovodili u delo? Naime, eksploatacija životinja je svakodnevno prisutna i raste u skladu s potrebama ljudi koje se iz dana u dan uvećavaju. Javnost o tome sve ređe ćuti pa ne čudi što ima sve više onih koji to žele da promene aktivnim delovanjem, u cilju smanjenja, ali i potpunog prestanka nanošenja bola osećajnim živim bićima. Stoga je aktivizam, kao planirano ponašanje kojim se postižu određeni socijalni ciljevi, sve češći izbor onih koji se bore ne samo za svoja, već i za prava drugih. Biti aktivista/kinja znači preduzeti inicijativu kako bi se pozitivno uticalo na stavove zajednice.
 
Aktivnostima kao što su podizanje svesti o određenim pitanjima, proizvodnja i distribucija propagandnog materijala, stvaranje publiciteta, organizovanje protesta i/ili bojkota, potpisivanje peticija, vođenje kampanja, uticaj na izmenu zakona itd., direktni su načini menjanja stvarnosti. Stoga su svaka reč, svaki gest i svako delo svih pojedinaca, kojima se zauzimamo za one koji nemaju glas, ali ni osnovna prirodna prava, izuzetno važni, jer imaju presudnu ulogu u promeni vrsističkog odnosa čovek-životinja, onog koji sve ne-ljude diskriminiše na osnovu njihove pripadnosti drugoj vrsti.

Takozvani nespecistički aktivizam predstavlja dubinsko rešavanje tog problema, kroz aktivnosti koje upućuju na prestanak iskorišćavanja ne-ljudskih naroda, a kreće od uvida da je svako iskorišćavanje pogrešno, bilo da se odnosi na pripadnike iste zajednice ili ne. Tek nakon takvih spoznaja i usvajanja ponašanja koja su u skladu sa njima, a koja se ospoljavaju na svakodnevnom planu, možemo s punim pravom govoriti o jednakosti svih.
 
”Nikada nemojte sumnjati da mala grupa odvažnih pojedinaca može promentit svet. Naprotiv, oni ga jedino i mogu menjati.”- Margaret Mid (Margaret Mead)
 
Radionica “Prava životinja” se realizuje u okviru projekta CK13 “Artikulacija” i programa “Društveni aktivizam, participacija, akcija”. Više informacija o tome možete dobiti OVDE.
 
Najava radionice nalazi se OVDE.
 

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje ili radionicu, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE

Tekst i foto: Maja Vučković i CK13
 

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Kada čovek zbog jela ili bilo koje druge sebične pobude ubija životinju, on zanemaruje svoju sopstvnu žudnju za pravdom.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.