JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Treći BeGeVege festival

Treći BeGeVege festival

U organizaciji udruženja "Sloboda za životinje", 21. i 22. oktobra 2017. godine održan je na platou ispred TC Ušće na Novom Beogradu Treći BeGeVege - festival miroljubivog načina života. Takav način života podrazumeva ishranu proizvodima biljnog porekla, odevanje odećom od prirodnih i ekoloških materijala koji su dobijeni bez nasilja nad životinjama, korišćenje proizvoda koji nisu testirani na životinjama, organsku poljoprivredu, razvrstavanje otpada radi kompostiranja i reciklaže, korišćenje obnovljivih izvora energije i promovisanje osnovnih prava za životinje - slobodan život u skladu sa svojom vrstom i životnim staništem.

Tokom vikenda, od 10 sati pre podne do 10 sati uveče na štandovima postavljenim na festivalskom prostoru mogli su se videti izlagači sa proizvodima koji ne uzrokuju patnju životinja (biljna hrana, kozmetika, odevni i dugi predmeti) i promotivnim materijalima na temu veganstva i prava životinja (bedževi, majice, razglednice, knjige itd.). Prolaznici, kao i sami posetioci Festivala mogli su da probaju bezmesne specijalitete u vidu ćevapa, burgera, ćufti i sličnog. S obzirom da je ove godine festival bio promotivnog, a ne prodajnog karaktera, sa većim akcentom na edukaciju, proizvodi koji su se promovisali mogli su kasnije da se kupe putem internet stranice udruženja "Sloboda za životinje", a sav prilog otišao je u dobrotvorne svrhe. Za one koji su želeli da učine korak više za pomoć napuštenim životinjama, na ovogodišnjem međunarodnom BeGeVege festivalu mogli su da udome mace koje su spasene sa ulice zahvaljujući "Le PETit Mrnjau" grupi ljubitelja životinja koji se predano bave problemom napuštenih i odbačenih domaćih mačaka u Beogradu.

Uproredo sa ovim, održavan je program na bini uz veliki broj predavača i umetničkih tačaka, kao i radionica za decu i odrasle, mahom interaktivnog karaktera, sve sa ciljem da se posetiocima približi to da su životinje osećajna bića, stanovnici Zemlje, koji takođe vole život i slobodu.

Među zanimljivim nastupima izdvaja se izlaganje Marine Grubić pod nazivom "Nekuvarica" o pripremanju sirovih niskomasnih obroka, zatim predstavljanje knjige "Večna Treblinka" koju je upriličila Jelena Stevanović iznevši ne samo Petersonova poređenja postupanja prema životinjama i holokausta već i svoja viđenja odnosa prema ne-ljudima, kao i prezentacija Mislava Skrepnika iz Hrvatske, nekada bodibildera a sada fitnes instruktora, koji je govorio o vezi veganstva i fitnesa. Najveću pažnju privuklo je ekskluzivno predavanje Šveđanina Tobiasa Linea, ko-osnivača katedre za kritičke animalističke studije na Univerzitetu Lund, o odnosu mlečne industrije i konstrukcije identiteta, a koji je uvideo da centralnost eksploatacije i eksploativne strategije povezuje mlečnu industriju, odnosno konzumaciju mleka i radikalno desne identitete. On je sve prisutne ostavio bez daha i otvorio mnoštvo pitanja koja su usledila nakon slikovite i eksplicitne prezentracije ovog akademskog istraživanja (možete je pogledati OVDE).

Moje izlaganje koje se moglo čuti drugog festivalskog dana glasilo je "Doprinos zaštite prava životinja nenasilju", čime su ujedno simbolično obeležena dva važna datuma - Međunarodni dan nenasilja (2. oktobar), dan rođenja Mahatme Gandija, začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora, te Svetski dan zaštite životinja (4. oktobar). Rad u celosti možete pročitati OVDE.

Vegansko kulinarstvo praktično su predstavili Olivera Rosić i Filip Tešić koji su putem radionica pripremanja hrane prisutne uputili u načine spremanja poslastica kao što su palačinke i kolači bez jaja, ali i mnogih drugih gurmanskih specijaliteta koji podsećaju na tradicionalna jela, ali su biljni.

Tokom oba dana trajanja festivala takođe su bili održani mini muzički koncerti i filmske projekcije, među kojima se nalazio kultni dugometražni film "Zemljani". Organizatori su svim ovim aktivnostima želeli da podstaknu na osvešćivanje gorućih problema uzrokovanih masovnom eksploatacijom životinja i razmišljanje o mogućem skladu čoveka sa životinjama i prirodom uopšte.

Više o udruženju "Sloboda za životinje" možete saznati OVDE, a o BeGeVege festivalu OVDE.

Kako je izgledalo na Festivalu, pogledajte u nastavku.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Sloboda za životinje

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Nenasilje (ahimsa) je prvi korak i temelj joge, deo takozvanih jama, univerzalnih moralnih principa.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       prijatelji yivotinja

      

      

       

vidza zoga