JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Kulturom i umetnošću s Indirom Gandi

Kulturom i umetnošću s Indirom Gandi

Projekat implementiran u Indiji

Novosadska fondacija "Nomadik" u saradnji s indijskim nacionalnim četvorojezičnim magazinom "Ćankja Varta" (चाणक्य वार्ता) realizovala je međunarodni projekat pod nazivom Kulturom i umetnošću s Indirom Gandi podržan od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije putem Poziva za sufinansiranje mobilnosti umetnika i profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti u 2017. godini. Projekat u kojem sam učestvovala je pokrenut povodom stogodišnjice rođenja Indire Gandi, a obuhvatao je multimedijalnu kulturno-umetničku manifestaciju na temu rodne ravnopravnosti koja je upriličena najpre u Beogradu, a potom u nekoliko javnih ustanova u Nju Delhiju.

Centralni događaj predstavljalo je skup pod nazivom Zaboravljena devojka Indije - izložba slika novosadske umetnice Maje Familić pod nazivom Žena inspirisana položajem žena u društvu kroz epohe (10 likovnih radova dimenzija 60x50 cm izrađenih akrilnom tehnikom), kao i promocija četvorojezične zbirke poezije Zov iskona iste autorke, pisane na srpskom, engleskom, romskom i hindi jeziku, čije je publikovanje podržano od strane Gradske Uprave za kulturu grada Novog Sada. Događaj je održan u Ambasadi republike Srbije u Nju Delhiju 7. decembra 2017. godine uz brojne počasne goste, visoke državne funkcionere. Izložba likovnih radova i knjiga koje su tom prilikom predstavljenje, posvećene su stogodišnjici rođenja Indire Gandi koja je od rane mladosti bila aktivna u brojnim organizacijama za prava žena.

Nakon uvodne reči Njegove Ekselencije gospodina Vladimira Marića, Ambasadora Republike Srbije u Indiji, koji je zvanično otvorio izložbu, usledilo je predstavljanje umetnice i čitanje njene poezije od strane domaćina i gostiju. Dr Amit Đain (Amit Jain), urednik časopisa "Ćankja Varta", čitao je stihove na hindiju, autorka na romskom, a ja sam, kao moderatorka skupa, imala tu čast da recitujem njene stihove na engleskom jeziku i kažem nešto više o stvaralaštvu ove svestrane umetnice. Počasni gost bio je recenzent knjige Zov iskona, poznati indijski antropolog, sociolog i akademik prof. dr Šajam Sing Šaši (Shyam Singh Shashi), predsednik Međunarodne istraživačke fondacije (Research Foundation International) u okviru koje se bavi istraživanjem kulture nomada, a koji je tom prilikom govorio o jezičkoj paraleli između srpskog jezika i sanskrita, kao i romskog i hindi jezika. Pored njega, ostali gosti koji su se takođe obratili prisutnima bili su: dr Jogendra Narain (Yogendra Narain), predsednik udruženja International Goodwill Society Of India , dr Gor (B.L.Gaur) poeta, preduzetnik i osnivač kompanije Gaursons, mr Nem Sing Premi (Nem Singh Premi), predsednik međunarodne organizacije za prava ljudi, mr Jogeš Kumar (Yogesh Kumar) osnivač organizacije za edukaciju siromašnih, promociju zdravih životnih stilova i zaštitu prirode Nature View i drugi.

Budući da se pomenuta istraživačka fondacija, kao i fondacija "Nomadik", bavi istraživanjem indo-romske paralele i osnaživanjem manjinskih zajednica, na skupu je bilo reči o tome kako i zašto su Romi pre 1000 godina napustili Indiju, kakav je njihov status u Srbiji, posebno romskih žena, kao i manjinskih zajednica uopšte, ali i o aktuelnim mehanizmima borbe za njihova prava, odnosno o svemu onome čime se Maja Familić bavi i kao umetnica i kao pripadnica romske zajednice s iskustvom podučavanja ranjivih grupa s obzirom da je kao diplomirani strukovni vaspitač bila mentor edukativnih likovnih i eko radionica u sferi inkluzivnog obrazovanja.

U prostirijama ove fondacije, koja deluje u okviru Nacionalnog otvorenog univerziteta Indira Gandi (IGNOU) u Nju Delhiju, zajedno s Majom Familić imala sam priliku da se studentima i profesorima predstavim na hindiju, budući da smo obe polaznice kursa hindi jezika na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je nedavno otvoren i klub Namaste Indija, ali i da sa njima razgovaramo o tome kako se sociologija i filozofija mogu primeniti u svakodnevnom životu. Predstavnici Fondacije su posle toga svečano otvorili izložbu Žena, nakon čega sam održala kraće informativno-edukativno predavanje pod nazivom Položaj žen(k)e u društvu koje je govorilo o rodnoj i vrstnoj ravnopravnosti, te o položaju ženskih pripadnica različitih grupa u društvu u celini. U razgovoru sa studentima i profesorima, koji je nakon toga usledio, zaključeno je da su isti problemi aktuelni i u Indiji, kao i u većini današnjih društava, a ujedno su predloženi modeli za njihovo rešavanje.  

Na istom mestu smo imale zvaničan prijem 10. decembra, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Nakon izlaganja o važnosti obeležavanja ovog datuma i predstavljanja naših aktivnosti u vezi sa jačanjem prava drugih, izložen je plan nastavka saradnje od strane predstavnika Međunarodne istraživačke fondacije. Prof. dr Šajam Sing Šaši, dobitnik mnogih priznanja i nagrada, poznat po svom plodotvornom radu (napisao je preko 500 knjiga), a koji je i kod nas poznat u krugovima romologa i antropologa, najavio je osnivanje ogranka Fondacije u Srbiji u vidu edukacionog centra koji bi se bavio indologijom s jedne strane te položajem žena i manjinskih zajednica s druge strane. Njegova ćerka, dr Rića Sing (Richa Singh) sekretarica Fondacije, kazala je na koji način svoje studente edukuje u smeru jačanja svesti o indo-romskoj paraleli. Interesantno je da su svi oni, mahom studenti sociologije, znali mnogo o tome i da godinama unazad svečano obeležavaju Svetski dan Roma. Nedavno su zajedno režirali dramu u znak sećanja na stradale žrtve holokausta, koja je tom prilikom svečano izvedena, a čitni su i stihovi iz trojezične zbirke pesama Maje Familić "Kad mrtvi propevaju" (srpski, romski i engleski), koja govori upravo o holokaustu.

Zahvaljujući ovom projektu i našim dosadašnjim aktivnosima, bile smo počasne gošće svečane godišnje manifestacije državne škole Madhuban (Madhuban Public School) u Nju Delhiju održane 1. decembra. Maja Familić, inače članica Upravnog odbora Društva književnika Vojvodine, imala je priliku da se obrati prisutnima i upozna ih sa svojim stvaralaštvom, dok sam se ja, osim angažovanja u oblasti filozofije, predstavila i kao instruktorka joge, što je, kako se pokazalo, privuklo veliku pažnju zvanica, pa sam tom prilikom pozvana od strane Jogeš Kumara iz organizacije Nature View da održim javni čas joge u Nju Delhiju. I na ovom mestu smo imale priliku da čitamo stihove iz promovisane zbirke pesama i govorimo o temi izloženih likovnih radova, ali i da učestvujemo u svečanom ritualu paljenja sveća boginji Sarasvati koji Indijci praktikuju pre svake manifestacije kulturnog i edukativnog sadržaja kao simbol uspeha i blagostanja. Izložbu je tom prilikom otvorio počasni gost skupa čuveni sanskritski naučnik, profesor, pisac, gramatičar i pesnik dr Satja Vrat Šastri (Satya Vrat Shastri), koji nas je nekoliko dana kasnije ugostio u njegovoj rezidenciji.

Na zvaničan poziv gospodina Šajam Parande (Shyam Paranda) posetile smo ARSP organizaciju (Antar Rashtriya Sahyog Parishad), vodeću organizaciju koja povezuje indijsku dijasporu s Indijom, i upoznale njihove funcionere kojima smo predstavile svoje dosadašnje aktivnosti i buduće projekte fondacije "Nomadik", a koji će u skorijoj budućnosti biti realizovani pod okriljem Međunarodne istraživačke fondacije. 

Projekat "Kulturom i umetnošću s Indirom Gandi" i sve manifestacije u okviru njega medijski su ispraćene kako u Republici Srbiji tako i u Republici Indiji što je, kako je primećeno, od velikog značaja za međunardnu saradnju i za negovanje kulture, nauke i umetnosti.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Rića Sing

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Prelaskom na veganstvo uklanjamo veliku količinu patnje koju uzrokujemo našim životima i taj korak menja kako nas same tako i svet oko nas.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga