JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Hatha joga krije - tehnike čišćenja

Hatha joga krije - tehnike čišćenja

Hatha joga krije (sanskr. kriya - akcija, čin, napor) predastavljaju tradicionalne tehnike kojima je namera kompletno čišćenje tela, a koje propisuje jedno od najstarijih spisa o hatha jogi Hatha Yoga Pradīpikā (15. vek). Njihov zadatak je da pomognu prirodnim procesima da očiste telo od nakupljenog otpada, nečistoća i sluzi. Ima ih šest pa se zbog toga nazivaju šatkarme (sanskr. shat karma - šest akcija).

Delovanje šest krija je usmereno na čišćenje fizičkog tela, koje će rezultirati i čišćenjem energetskog tela, odnosno učiniće joginske akcije efikasnijima. Na taj način nas Pradipika upućuje na to da čistoća tela podstiče čistoću uma, pa su stoga krije osnovni alati jogija. Uz to, čišćenje tela, a pogotovo probavnog sistema, deluje na emocionalno stanje (solarni pleksus je emotivni centar).

Krije su deo tantričke tradicije i praktikuju se u svrhu pročišćavanja tela te razbijanja blokada nastalih zbog trauma, kočenja ili potiskivanja emocija. Osim što čiste telo nakupljenih toksina, a um ustaljenih obrazaca i navika, one takođe pomažu neometano kretanje prane (životne energije) u telu otvarajući energetske kanale.

Kada je u telu nakupljeno previše masnoće ili sluzi, pre pranajame treba praktikovati šat karme ili šest pročišćavajućih tehnika. Onima koji imaju izbalansirane doše to ne treba“. (Hatha Yoga Pradipika)

Šatkarme obuhvataju:

    Dhauti – tehnike ispiranja tela

    Basti – tehnike za pročišćavanje creva

    Neti – tehnike čišćenja nosnih šupljina

    Trataka – tehnika za pročišćenje očiju i razvijanje koncentracije

    Nauli – vežba za masažu trbušnih organa i podsticanje unutarnje vatre (agni)

    Kapalabhati – tehnika disanja za čišćenje sinusa

Dhauti – tehnike čišćenja tela

Tehnike ispiranja tela sastoje se od nekoliko metoda.

 • Danta-mula-dhauti predstavlja čišćenje zuba, tradicionalno sa praškom biljke nim (neem), oraha ili čistom zemljom.
 • Jihva-shodana je čišćenje jezika metalnim strugačem, kašikom ili nečim drugim. Čak 50% bakterija u ustima nalazi se na jeziku. Zdrav jezik je čist i roze boje. Receptori na jeziku počinju davati bolje odgovore na ukus hrane, hrana je intenzivnijeg ukusa, a receptori prane iz hrane koji se nalaze na jeziku mogu neometano preuzimati vitalnu energiju.
 • Kama-dhauti je čišćenje ušiju (tradicionalno prstima). Jogini kažu da se uz pomoć ove prakse mogu čuti mistični zvukovi (nada).
 • Kapal randhra dhauti je krija kojom se čiste čeoni (frontalni) sinusi. Gheranda Samhita (takođe jedan od najstarijih tekstova o Hatha jogi, iz 17. veka) preporučuje da se to radi tako što se palcem desne ruke trlja čelo u blizini korena nosa (tačka između obrva) i to svakodnevno nakon jutarnjeg buđenja, nakon jela i pre spavanja. Ova praksa je odlična protiv depresije - pročišćava psihičke kanale (nadiji) i razvija jasnovidost.
 • Vaman-dhauti je tehnika u kojoj se želudac ispira vodom pomoću soli. Ova praksa je odlična za uklanjanje viška sluzi i žuči.
 • Jala-dhauti je praksa pijenja tople vode sa svežim limunom, a tradicija preporučuje njeno izvođenje rano ujutro, nakon buđenja i pre duhovne prakse (sadhane). U malu čašu vode se doda pola limuna, a za veliku ceo limun. Jala-dhauti čisti želudac i pomaže da se isprazni nakon buđenja. Ovo je važno za one koji odmah nakon buđenja praktikuju asane, pranajame ili tehnike koncentracije i meditacije, budući da se ne preporučuje njihovo praktikovanje punog stomaka. Osim što će se organizam pročistiti ujedno će se i prijatno zagrejati.
 •  

Nema dileme da kašalj, astma, povećanje slezine, lepra i 20 drugih bolesti nastalih zbog sluzi nestaju s praksom Dhauti Karme.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Basti i shanka-prakshalana – potpuno ispiranje creva

Dok dhauti čisti gornji probavni trakt, basti i shanka-prakshalana temeljno čiste creva i celi probavni sistem (od usta do anusa).

 • Basti je je prirodni proces ispiranja koji čisti rektum, donji deo želuca i creva. Gerandha Samhita nabraja dve vrste basti-krija, na suvo i sa vodom, uz korištenje određenih joga položaja, bandi i mudri. Basti predstavlja neku vrstu klistira. Zapadna medicina takođe preporučuje ovu vrstu čišćenja.
 • Shanka-prakshalana je napredna krija koja pročišćava probavni sistem. To je tehnika ispiranja creva slanom vodom i joga položajima kada se naizmeničo pije slana voda i praktikuju asane sve do potpunog pročišćenja probavnog trakta.
 •  

„Praktikovanjem Basti Karme sve bolesti nastale zbog disbalansa Vate, Pitte i Kaphe su izlečene: bolesti creva, povećane slezine i vodene bolesti.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Neti – čišćenje nosnih prolaza

Neti podrazumeva dve metode, jedna je jala-neti u kojoj se za čišćenje nosnih prolaza koristi voda, a druga je sutra-neti u kojoj se koristi posebno pripremljeni konac ili gumica koja se provlači kroz nos i usta.

Jala-neti je jednostavna, ali vrlo moćna tehnika koja posebno poboljšava probleme sa hroničnim sinusitisom i alergijama. Ima znatan uticaj na infekcije gornjih disajnih puteva i ispiranje alergena, prašine i drugih zagađivača. Praktikujese tako što se u posudu (Neti pot) ulije mlaka voda, doda se prstohvat soli i potom se kroz otvor na posudi uliva voda u nosnicu koja teče kroz sinuse i drugu nosnicu. Potom se ponovi proces na drugoj strani i uradi kapalbhati disanje. Zapadna medicina takođe preporučuje ovu vrstu čišćenja, a posude za ispiranje nosnica mogu se nabaviti gotovo u svakoj apoteci. One kvalitetnijih materijala i oblika, koje preporučuju ajurvedski stručnjaci, možete poručiti OVDE.

„Neti je čistač mozga i davalac božanskog uvida.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Trataka – pročišćenje očiju i razvijanje koncentracije

Trataka podrazumeva kontinuirano gledanje u jednu tačku ili objekt tako da se ne trepće, što pomaže čišćenju očiju i razvijanju koncentracije. To takođe pomaže meditativnoj praksi. Za tratak-kriju koristi se, po tradiciji, sveća postavljena oko 90 cm udaljenosti od očiju. Gleda se u plamen bez treptaja sve dok oči ne počnu da suze. Nakon toga se oči zatvaraju i promatra se obris, sve dok slike ne iščeznu, a potom se tratak ponavlja. Ova vežba se radi ujutro ili uveče pre spavanja. Držače sveća možete poručiti OVDE.

„Trataka uništava sve očne bolesti i uklanja tromost. Treba je držati u tajnosti, poput kutije s nakitom.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Nauli i agni-sara – tehnike za pročišćavanje trbušnih organa

Agni-sara znači pročišćavanje vatre (Agni je indijsko božanstvo vatre). Ovde se brzo izvlači i uvlači stomak, ne koristeći mišiće trbuha nego dijafragmu. Ova krija pročišćava i masira unutarnje organe te stimuliše probavnu vatru (agni), masira creva i redistribuira njihov sadržaj, olakšava apsorbciju hranjivih tvari i eliminaciju otpada.

Nauli je odlična tehnika za uspostavljanje zdravlja unutrašnjih organa, te formiranja i toniranja mišića trbuha. Izvodi se rotiranjem trbušnih mišića, uz potpun izdah. Redovna praksa podiže energiju solarnog pleksusa i probavnog sistema, pomaže kod problema zatvora i slabog rada creva. Ova krija takođe pročišćava i masira unutrašnje organe te stimuliše probavnu vatru (agni), ali i masira creva i redistribuira njihov sadržaj, olakšava apsorbciju hranjivih sastojaka i eliminaciju otpada.

„Uklanja lošu probavu, pojačava apetit i probavni proces, i kao boginja kreacije, uzrokuje svu sreću. Suši sve poremećaje.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Kapalabhati-krija za “poliranje lobanje”

Kapalabhati je tehnika disanja poznata kao „poliranje lobanje“. To je pročišćavajuća praksa koja se sastoji od oštre i brze kontrakcije trbušnih mišića isterane do izdisaja pritiskom dijafragme do pluća, a prema udisaju ostaje pasivna. Ova tehnika probuđuje pranu, čisti sinuse (idealno za ljude sa alergijama), povećava nivo kiseonika u krvi i navodnjava žlezde u glavi i gornjem delu tela. Takođe predstavlja i shat karma kriju, metodu za čišćenje karme. Nerešene karme nagomilavaju toksine u telu i blokiraju uvid u našu pravu prirodu, rezultiraju neznanjem, tugom i bolestima: telesnim, mentalnim i duhovnim.

„Kad se udah i izdah ubrzano izvode, kao mehovi u kovačnici, suše se svi poremećaji uzrokovani sluzima, i to je poznato kao Kapala Bhati.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Za savremenog čoveka, krije su prava dragocenost. Ukoliko ih redovno praktikujemo, poput osnovne higijene, pomoći će nam da se pročistimo od svakodnevnog stresa i zagađenosti tela i uma, te da bolje uskladimo sve nivoe svog postojanja.

Veliki jogi Sri Dharma Mittra preporučuje barem tri do četiri krije svaki dan i to: kapalabhati, jihva-shodana (čišćenje jezika), jala-dhauti (voda sa limunom) te agni-saru. Takođe preporučuje da od krija uzmemo ono što telo oseća da treba i da ne budemo ekstremni u svojoj praksi.  Kao najbolje pročišćavanje od svih negativnosti i zagađenosti preporučuje sleđenje ahimse (nenasilja), tapas (disciplina) i ishvara-pranidhanu (predaju božanskom vođstvu) jer bez saosećanja nema napretka, posebno dok se jede meso, smatraju stari jogički spisi.

 1. Autor: Master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni učitelj joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

 

Predavanja i radionice na temu jogičkih tehnika čišćenja održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne časove šatkarmi, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
 1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga