JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Ciklična meditacija - tehnika za regulisanje stresa

Ciklična meditacija - tehnika za regulisanje stresa

Razvijena na čuvenom joga univerzitetu S-VYASA

Cikličnost je jedna od najvažnijih odlika prirode i možemo je naći u svim njenim aspektima. Zemlja se kreće u Solarnom sistemu, zvezde se kreću po svojim orbitama, planete kruže oko Sunca, godišnja doba se ciklično smenjuju, dan i noć isto tako, kao i ritam disanja (udah i izdah), zatim umor i odmor koji predstavljaju smenu aktivnih i opuštenih stanja itd. Svi ovi procesi pokazuju da su ciklični obrasci prirode sveprisutni.

Osvešćivanje ovih procesa i njihove smene dovodi do prepoznavanja suštinskih životnih mehanizama, odnosno situacija u kojima na sličan način reagujemo, samo u drugačijem vremenskom odnosu. Tek kada prepoznamo obrasce svog delanja, možemo da uvedemo promene u svoj život – promene koje vode ka miru, ispunjenosti i prepoznavanju sebe u svemu što nas okružuje.

Danjašnji stil života je takav da diktira ritam neprestane stimulacije. Odmor postaje luksuz, a dubinski odmor gotovo nepoznat savremenom čoveku koji se odmara uz TV program, časopise, internet… Ciklična meditacija (CM) je veština relaksacije koja nam pruža znanje o načinu ispravnog opuštanja, bez obzira na stimuluse koje dobijamo iz spoljašnjeg sveta. To je jednostavna  tehnika u kojoj se osnovni joga položaji kombinuju sa tehnikama relaksacije. Uključuje seriju joga praksi, kako fizičkih tako i mentalnih, sa sukcesivnim i naizmeničnim stimulacijama i relaksacijama. Da bismo se lakše opustili, potrebna je prethodna aktivnost, a da bismo osvestili pokret, potrebna je prethodna relaksacija.

Mandukja Upanišada (karika 3.44) beleži:

 1. Laye Sambodhayeccittam vikshiptam samayetpunah
 2. Sakasaayam vijaniyatsamapraptam na calayet
 3.  
 4. Prevod: "Stimulišite i probudite uspavani um, smirite smetnje, prepoznajte urođene stagnacije i ostanite u postojanosti bez uznemiravanja."
 5.  

Dva glavna problema u sadhani su pospanost uma ili njegova hiperaktivnost koja se događa zbog raznih mentalnih ometanja. Kada aktiviramo sistem, stagnacija je uklonjena, ali ona sa druge strane može dovesti do distrakcija. Kako se one ne bi prenamnožile i stvorile stres potrebno je da ih ublažimo. Međutim, to može dovesti do suptilne stagnacije koja se mora prepoznati kako bi se ostvario dalji napredak. Dakle, potrebno je dovesti um u ekvilibrijum, stanje ravnoteže između stimulacije i relaksacije, isto kao i telo.

U filozofiji joge postoji koncept nastanka bolesti koji se bazira na termimnu adhi – uzroku svih bolesti. Naime, pre nego što se ispolji kao bolest,  neravnoteža nastaje već na mentalnom nivou (u Manomaja koši[1]). Neravnoteže se vremenom pojačavaju i rezultiraju mentalnim disbalansom zvanim adi (adhis) – na ovom stupnju nema simptoma fizičke bolesti. Ali ukoliko osoba živi nezdravim stilom života (jede necelovu rafinisanu hranu, živi u nezdravom okruženju, radi u kasne sate i slično), a uz to ima rđave pomisli, na taj način sebe povređuje i pojavljuje se bolest na fizičkom nivou zvana vjadi (vyadhi) odnosno sekundarmna bolest koja je samo posledica primarne bolesti, adija. 

U skladu sa tim, putem meditacije možemo da uklonimo negativne misli i podstaknemo pozitivne i na taj način predupredimo nastanak bolesti. To će osloboditi stres i anksioznost i pročistiti svest tako da ubuduće pravimo manje grešaka i biramo bolje odluke. U suštini, to će pozitivno uticati na celokupno naše sopstvo i ceo naš život.

Cikličnu meditaciju mogu da praktikuju svi, a posebno je delotvorna na osobe koje vode brz, poslovan život i osobe koje se često izlažu stresu. Izvodi se u pokretu pa je stoga posebno pogodna onima koji se teže zadržavaju u sedećem položaju, kao u klasičnoj meditaciji. Nije potrebno poznavanje joga položaja ili iskustvo u vežbanju joge da bi se CM praktikovala.

Razvijena je na S-VYASA joga Univerzitetu (Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana) u Bengaloru, unutar Programa za regulisanje stresa, gde je sam kao stipendistkinja Vlade Indije završila Specijalni program obuke joga instruktora u okviru Indijskog programa bilateralne tehničke i ekonomske saradnje (ITEC).

Istraživačke studije na ovom univerzitetu pokazale su da praktikovanje Ciklične meditacije poboljšava memoriju, kvalitet sna i smanjuje stanje nervoze, profesionalnog stresa (na radnom mestu) i lična uzbuđenja. Štaviše, CM je poboljšala učinak u psihomotornim zadacima koji podrazumevaju pažnju, koncentraciju, mogućnosti vizuelnog opažanja i repetativne motoričke odgovore. Ovi nalazi podržavaju ideju da meditacija zapravo jeste trening svesnosti koji, kada se sprovodi tokom dužeg perioda, uzrokuje izvesne promene u percepciji, pažnji, spoznaji i psihofiziološkim merilima. Samo 30 minuta CM pruža više odmora nego što to čini šestočasovno spavanje!

U praksi Ciklične meditacije, odnosno meditacije u pokretu, kroz jednostavne joga položaje, slušajući instrukcije zatvorenih očiju, pronaći ćete način da se opustite bez obzira na trenutne životne izazove. Cilj prakse je, osim fizičkog opuštanja, svesna mentalna relaksacija. Putem naizmeničnih vežbi stimulacije i relaksacije, praćenih zvučnim vibracijama, harmonizovaćete svoje telo i um sa vašom urođenom prirodom.

Savladaćete osnovne joga položaje koji uklanjaju bolove i napetost u telu te poboljšavaju držanje i fleksibilnost, zatim vežbe disanja kojima se telo i um dovode u balans, kao i  dodatne jogičke tehnike dubinskog opuštanja koje razvijaju motivaciju, umanjuju posledice stresa i povećavaju produktivnost.

Kako izgleda proces CM?

     • Oči su zatvorene tokom celog procesa
     • Fokus je isključivo na slušanju i praćenju instrukcija
     • Pravilno izvođenje položaja nije toliko važno koliko održavanje pažnje i fokusiranost
     • Pokreti su spori, kontinuirani i mirni
     • Svesnost cirkulacije krvi, nervnih impulsa, otkucaja srca itd.
     • Doživljavanje zvučnih vibracija

Koristi od praktikovanja Ciklične meditacije:

     • Omogućava duboku relaksaciju tela i uma
     • Oslobađa akumulirani stres
     • Poboljšava kreativnost i produktivnost
     • Smanjuje visok krvni pritisak
     • Obezbeđuje emotivnu stabilnost
     • Usporava starenje
     • Poboljšava kvalitet sna

Praksa Ciklične meditacije obuhvata:

 1.      1. Uvodnu mantru
 2.      2. Instant relaksacionu tehniku
 3.      3. Centriranje u Tadasana položaju
 4.      4. Stojeće asane (Ardhakati Čakrasana – položaj polutočka)
 5.      5. Brzu relaksacionu tehniku
 6.      6. Sedeće asane (Vadžrasana, Šašangasana, Uštrasna)
 7.      7. Duboku relaksacionu tehniku
 8.      8. Završnu mantru
 9.  

Više o ovoj blagotvornoj tehnici možete saznati u studiji objavljenoj u međunarodnom naučnom joga časopisu IJoY: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2934575/

Ima i drugih naučnih radova tog tipa koji se mogu naći u raznim časopisima: "Uticaj Ciklične meditacije na smanjenje treme prilikom nastupa kod rok muzičara", zatim "Uticaj Ciklične meditacije na kvalitet života i stres kod adolescentkinja", "Uticaj Ciklične meditacije na bolji kvalitet života" itd. Takođe postoje i brojni onlajn video snimci praćeni eksperimentalnim istraživanjima koje možete pronaći na internetu.

Časovi Ciklične meditacije održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne časove CM, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Časove vodi master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod joga alijansi, akreditovana nominacijama: RYIT 500 (registrovani međunarodni učitelj joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

 

[1] Prema učenju joge, čoveka čini pet omotača ili pet tela: fizičko (anamaja koša), energetsko (pranamaja koša), mentalno (manomaja koša), psihičko (vigjanamaja koša) i nivo jedinstva i blaženstva (anandamaja koša).

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
 1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Praveći izbor čime se hranimo, šta nosimo i koje proizvode za domaćinstvo kupujemo, pokazujemo koliko smo zaista saosećaji i osvešćeni.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga