JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Da li je vaš hamburger imao lice?

Da li je vaš hamburger imao lice?

Prijatelji životinja, prikazujući deo leša krave, pozvali na bojkot Mekdonaldsa

U subotu, 6. marta, pred nastupajući Svetski dan bez mesa (20.mart), udruženje Prijatelji životinja u Srbiji održalo je javnu akciju protiv multinacionalne kompanije Mekdonalds optužene za zločine nad životinjama, ogromne ekološke štete, izrabljivanje radnika, manipulaciju decom, serviranje nezdrave hrane i podržavanje gladi u svetu.
 
Aktivisti udruženja Prijatelji životinja u Srbiji su na akciju - performans pod nazivom “Da li je vaš hamburger imao lice?” - osim transparenata doneli i deo leša krave kako bi pokazali da hamburgeri ne rastu na drveću, već da su imali svoje telo, svoje lice i svoje oči. Akcija je održana 6. marta, u 12 sati ispred Mekonaldsovog restorana u Novom Sadu.
 
Mekdonalds je odgovoran za smrt miliona životinja godišnje, za njihov loš tretman i brutalno klanje. Postoji direktna povezanost Mekdonaldsa sa sečom prašuma radi pašnjaka. Time se istrebljuju brojne biljne i životinjske vrste, proteruje se lokalno stanovništvo, a podstiče se i globalno zagrevanje – podsetili su Prijatelji životinja.
 
Optužbe za manipulaciju decom su jedan od većih problema te kompanije. Brojne igračke i reklame namenjene deci kao hipnotisane ih dovode u restorane i stvaraju 'začarani krug' gde roditelji pretvaraju svoju decu u doživotne posetioce Mekdonaldsa. Postoje i brojne opravdane sumnje da se za njihove igračke koristi dečji rad u zemljama trećega sveta. Sve su to razlozi za redovne proteste protiv Mekdonaldsa koji se održavaju širom sveta.
 
Prijatelji životinja ujedno su skrenli pažnju i na činjenicu da životinje koje se uzgajaju zbog mesa pojedu više proteina nego što ih proizvedu – najmanje devet kilograma biljnih proteina da bi proizvele jedan kilogram mesa. U zapadnim zemljama oko 80 odsto žitarica koristi se za ishranu životinja. Pored toga, koriste svoju moć da manje bogate zemlje uzgajaju hranu za životinje umesto za vlastiti narod. Prelaskom na bezmesnu ishranu otvara se mogućnost za racionalno trošenje prirodnih resursa.
 
Preko 50 milijardi životinja godišnje uzgaja se zbog trgovine njihovim mesom. Svesna bića se drže zatvorena i izlažu svakodnevnoj patnji da bi se brutalno zaklala za hamburgere i ostale mesne proizvode. Samlevene životinje pune pesticida i antibiotika, zapakovane u šarenu ambalažu, nude se kao hrana. Pritom se sakriva činjenica da ljudi mogu da žive bez mesa te da će na biljnoj hrani dokazano biti vitalniji, manje obolevati i duže živeti, napomenuli su Prijatelji životinja.
 
U nagrađivanom dokumentarnom filmu 'Super Size Me' (u prevodu: Super veliki ja) može se videti kako se Morgan Sparlok mesec dana hranio samo u Mekdonaldsovom restoranu i nakon toga završio u bolnici (http://freedocumentaries.org/film.php?id=98). Više o štetnosti mesne ishrane te prednostima vegetarijanstva može se pročitati na www.prijatelji-zivotinja.rs.
 
  • U Novom Sadu,
  • 16. 03. 2010. godine
  •  

Dizajn flajera štampanih povodom ove akcije možete pogledati OVDE.

Tekst i foto: Maja Vučković i PŽS

Jedan dan bez mesa
Prethodni članak
Jedan dan bez mesa
Masovna ubistva zbog mode
Sledeći članak
Masovna ubistva zbog mode

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i u moralnom kontinuumu.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.