JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Godišnjica novosadske Kocke

Godišnjica novosadske Kocke

Martovski performans Bezimenih za bezglasne

– Da li je ovakav tretman životinja i u Srbiji? Nema šanse! Meso koje ja jedem sigurno je tretirano humanije – prokomentarisao je jedan od prolaznika videvši snimke koji su prikazani na edukativnom performansu "Kocka istine" održanom 23. marta u organizaciji domaćih akivista međunarodne organizacije za prava životinja "Bezimeni za bezglasne" kojim je obeležena godišnjica novosadske Kocke.

Ova višečasovna mirna akcija koja se održava jedanput mesečno širom sveta, ovog puta je upriličena na početku Zmaj Jovine ulice u centru grada i u njoj je učestvovalo dvadesetak aktivista iz Novog Sada, Subotice i Rume.

Odeveni u crno sa čuvenim maskama Anonimusa kako ne bi skrenuli pažnju na sebe već na ono na šta upućuju, formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama laptopove i transparente s natpisom "Istina", osam "bezličnih" aktivista prolaznicima je predstavilo objektivan tretman životnja koje se koriste u razne svrhe i to putem dokumentarnih, mahom skrivenih snimaka iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje i lišavaju života. I ovog puta, akcija je bila praćena muzikom zagovornika zaštite životinjskih prava, kao što su Mobi (Moby), Jonsi (Jónsi), Tom Jork (Thom Yorke), Morisej (Morrissey), Edi Veder (Eddie Vedder) i drugi svetski poznatih vegani, a koja je privlačila Novosađane i turiste kojih je tog dana bilo u velikom broju. Većina njih je veoma dobro znala o kakvoj je akciji reč, što pokazuje važnost njenog redovnog održavanja kako kod nas tako i u inostranstvu. Neki od njih su zastajali da podele svoja pozitivna iskustva o ovom tipu aktivizma ili konverziji koju su načinili od nekih prethodnih Kocki do sada, dok su drugi bojažljivo prilazili i želeli da zaznaju nešto više o njoj i pored toga što njihove navike ne isključuju životinjske produkte. Bez obzira na lične preferencije, i jedni i drugi su imali emocionalne reakcije i dolazili do istog zaključka, da je iskorišćavanje životinja zbog profita nepotrebno, a tretman ovih bespomoćnih bića širom sveta veoma surov, nehuman i destruirajući po okolinu te da bi filmove koje su videli trebao prikazati i na malim ekranima.

Nakon što su odgledali prikazano, osobe koje su bile zainteresovane da saznaju nešto više o akciji prilazile su ostalim aktivistima koji su stajali izvan Kocke i sa njima dobrovoljno započinjali razgovor te na taj način dobijali odgovore na pitanja gde su nastali snimci, zašto je odnos prema životinjama takav i kako se on može promeniti, što je spontano dovodilo do preispitivanja njihovog odnosa prema drugima kao i proizvodima animalnog porekla koji su u široj upotrebi, a što je i cilj održavanja ovakvih uličnih akcija. Godišnja Kocka dostigla je rekordan broj razgovora kojih je bilo oko sto za manje od tri sata, a takođe i veliki broj interesenata za prelazak na stil života koji ne uključuje okrutnost prema životinjama.

Za samo godinu dana broj Kocki koji se održava u Srbiji je skoro udvostručen, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju. Ova poznata akcija je i na globalnom nivou dobila neočekivane razmere. Od obeležavanja Međunarodnog dana Kocke, koji je upriličen 3. novembra 2018. godine u 500 gradova i 66 država, Kocka je do sada održana u preko 900 gradova širom sveta i to više od 10.000 puta, uključujući brojne "vanredne" formacije kao što je 24-časovna demonstracija u Berlinu.

Ovaj uniformni performans širom sveta  izgleda isto jer sledi mnoštvo pravila organizacije "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) kojih se svi članovi obavezno pridržavaju. Aktivisti moraju da budu isključivo vegani koji imaju isti pogled na svet i iste ideje zbog kojih se okupljaju, a što treba da reprezentuju tokom samog performansa. S obzrom da se bore protiv specizma (diskriminacije na osnovu vrste) i da imaju oslobodilački tj. abolicionistički pristup pravima životinja, ne podržavaju ni druge oblike diskriminacije, kao ni zlostavljanje i uznemiravanje bilo koje vrste, pa oni koji zastupaju organizaciju treba da se ponašaju u skladu sa tim i da poštuju sve političke, rasne, verske, kulturne i druge grupe. Stoga ne čudi što izaziva pozitivne reakcije šire javnosti i što je malo onih koji je ne prepoznaju na način koji bi trebalo. Kako istraživanja beleže, "Kocka istine" je trenutno najdelotvornija forma aktivizma koja je dostupna svakom promoteru prava i oslobođenja životnja.

Više o organizaciji "Bezimeni za bezglasne" možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

U svetu ima previše patnje jer ima previše nasilja, a naš je zadatak, vežbanjem joge, da to promenimo.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.