JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Jedan dan bez mesa

Jedan dan bez mesa

Prijatelji životinja, služeći kulen, pozvali na vegetarijanstvo!

 

Ovog meseca, etički osvešćeni pojedinci, ali i udruženja i institucije iz mnogih zemalja sveta pozdravili su dolazak proleća tako što su svoje prijatelje pozvali da na prvi dan proleća odbace svoje mesne navike i da, uz buđenje prirode, probude svoju savest i odgovornost prema svom zdravlju i okolini, te razmisle o svim prednostima i bogatstvu vegetarijanske ishrane.
 
Prijatelji životinja u Srbiji uključili su se u obeležavanje Svetskog dana bez mesa (Meatout Day) koji se održava 20 marta. Aktivisti su, pored informativnog štanda postavljenog na uglu ulica Zmaj Jovine i Modene u Novom Sadu, na kojem su građanima pružali informacije o vegetarijanstvu u reči i slici, prolaznicima ponudili recepte, potpisivanje aktuelne peticije i veganske specijalitete poznatih domaćih proizvođača – tofu, vege salame i kobasice, biljne namaze i veganski kuglen.
 
Svetski Dan bez mesa ove godine navršava 25 godina postojanja. Ova manifestacija organizuje se da bi potrošačima pomogla u razvitku zdravije, etički i ekološki priihvatljivije ishrane zasnovane na povrću, voću, mahunarkama i žitaricama. U prenošenju poruke zdravog i nenasilnog načina života te promovisanju bezmesne ishrane pridružili su se i potporu dali predstavnici mnogih gradskih čelnika u državama u kojima se obežava ovaj dan, kao i mnogobrojne poznate ličnosti iz sveta muzike, filma i sporta.
 
Dan bez mesa nailazi na veliku potporu potrošača, boraca za zaštitu životinja i okoline, ali isto tako javnih službenika, zdravstvenih radnika, proizvođača i distributera zdrave hrane, kao i masovnih medija. Svi oni veruju da potrošači imaju pravo da reaguju na bezobzirnu propagandu mesne industrije u školama, medijima i na ulicama i dignu svoj glas za bolji i kvalitetniji život svih ljudi, ne šteteći životinjama i okolini. Iako je Dan bez mesa događaj koji traje samo jedan dan, zakonodavstva u nekim saveznim američkim državama preporučuju vegetarijansku hranu za decu školskog uzrasta, a vodeće organizacije koje zagovaraju zdrav život pozivaju na povećanu konzumaciju namirnica biljnog porekla. S druge strane, sve više proizvođača hrane širom sveta reklamira zamene za meso i mlečne proizvode, a supermarketi se snabdevaju sa sve više takvih proizvoda. Uravnotežena vegetarijanska ishrana je zdrava, nutricionistički zadovoljavajuća i koristi zdravlju, prevenciji i lečenju bolesti, onih koje su glavne ubice današnjice – bolesti srca i krvnih sudova, moždanog udara, raznih karcinoma, šećerne bolesti i drugih.
 
Budući da svako ko pređe na vegetarijansku ishranu za svog života spasi više od 10.000 životinja, Prijatelji životinja pozvali su sve građane Srbije da se priključe globalnom Danu bez mesa, da ne oklevaju s prelaskom na nenasilan način ishrane i da im to s ovogodišnjim prvim danom proleća postane životni stil, poručujući: Učinite to zbog životinja, zbog naše planete, ali i Vas samih!
 
  • U Novom Sadu,
  • 20. marta 2010.
  •  

Dizajn flajera štampanih povodom ove akcije možete pogledati OVDE.

TV prilog događaja možete pogledati OVDE.

Tekst i foto: Maja Vučković i PŽS

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako želimo ozbiljno da shvatimo životinje kao bližnje, s kojima neminovno koegzistiramo, moramo im dati njihova prava koja će ih priznati kao osobe, a ne kao objekte.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.