JezikPretragaContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Krzno smrdi

Krzno smrdi

Prijatelji životinja pod gas maskama pozvali na bojkot odevanja životinjskim krznom

Sve više ljudi postaje svesno onoga što se krije iza nošenja odeće od životinjskog krzna pa biraju onu koja nije sašivena od bola i patnje živih bića. Takođe, mnoge poznate osobe protestuju protiv životinjskog krzna, jer su svesne agonije životinja i primitivnosti takvog odevanja. Stoga želimo da podsetimo javnost na to koliko se patnje skriva iza nošenja krznenih kaputa.
 
Pod nazivom „Krzno smrdi“ aktivisti udruženja Prijatelji životinja u Srbiji održali su u danas, u centru grada performans protiv nošenja krzna. Upadljivo obučeni, s gas maskama i lancima vukući krvave bunde ukazali su na veliku okrutnost ubijanja životinja za krzno i osudili odevanje odećom napravljenom od njega.  
 
- Krzno smrdi jer je ono deo tela, odnosno organ životinje koji nakon njene smrti truli i raspada se, što prouzrokuje smrad. Obrada, u kojoj se troše ogromne količine vode i hemikalija koje su veoma često kancerogene, trebalo bi da uspori taj proces i ublaži smra – podsećaju Prijatelji životinja. - Krzno “smrdi” jer uzrokuje bol i smrt preko sedamdeset miliona životinja u svetu svake godine. Zbog krzna izumiru životinjske vrste, zagađuje se okolina, troše se dragoceni prirodni resursi, a uzgoj životinja za krzno znači dugotrajnu patnju živih bića.
 
Prisutni su imali priliku da se na obližnjem info-štandu upoznaju sa radom tog novoosnovanog udruženja i njegovim ciljevima, kao što su propagiranje nenasilja, zaštite i prava životinja te vegetarijanstva kao etički, ekološki i zdravstveno prihvatljivog životnog stila. Takođe su mogli da se učlane u udruženje, prilože donacije i odaberu nešto od zanimljivih propagandnih artikala, ali i da preuzmu besplatne edukativne materijale.
 
Prijatelji životinja su ujedno pozvali i na potpisivanje peticije za zabranu uzgoja životinja za krzno na nivou Republike Srbije i na taj način poduprli inicijativu zabrane uzgoja životinja za krzno, kako bi se i naša zemlja pridružila onima koje su to učinile, a među kojima su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Austrija i Velika Britanija.
 
Danas kada postoji raznolikost materijala i odevnih predmeta, kao i metode izrade vlakna koji su imitacija životinjskih dlaka od kojih se izrađuju ekološka krzna, nošenje životinjskog krzna je potpuno nepotrebno i neoprostivo, poručili su oni, podsećajući na to koliko se patnje skriva iza nošenja krznenih kaputa.
 
Ovom akcijom, prvom u nizu, udruženje Prijatelji životinja u Srbiji protestovalo je protiv okrutnosti nad životinjama apelujući na javnost da prihvate poruku saosećanja i na taj način naprave korak ka humanijoj budućnosti.


U Novom Sadu,
16. 01. 2010. godine

Dizajn flajera štampanih povodom ove akcije možete pogledati OVDE.

Tekst i foto: Maja Vučković i PŽS

Masovna ubistva zbog mode
Prethodni članak
Masovna ubistva zbog mode
Planeta Vegetariana
Sledeći članak
Planeta Vegetariana

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i u moralnom kontinuumu.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.