LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

INVITATION: The Second National Animal Rights Day in Serbia

INVITATION: The Second National Animal Rights Day in Serbia

Belgrade, June 4th

Pozivamo vas da učestvujete u obeležavanju drugog Nacionalnog dana prava životinja (NARD) u Srbiji koji će se održati u Beogradu, u nedelju 4. juna.

Svi koji bi želeli da budu deo globalne promene mogu da prijave učešće do 19. maja porukom u inboks zvanične stranice događaja OVDE ili putem kontakt formulara OVDE, kako bismo stigli da odštampamo majice i plakate do samog početka. Ovogodišnji rekviziti će biti drugačijeg dizajna, tako da bi trebalo da se prijave svi koji žele da dobiju nove majice. Ukoliko želite, na događaju možete da nosite majicu koju već imate, onu sa starim dizajnom. S obzirom na to da je rok za predaju budžeta 19. april, oni koji se budu prijavili nakon tog datuma, moći će da dobiju prošlogodišnje majice.

NARD je do sada obuhvatao komemoraciju, edukaciju i slavlje. Nakon memorijalne ceremonije koja se završavala čitanjem i potpisivanjem Deklaracije o pravima životinja, sledila bi predavanja i obraćanja govornika javnosti, a potom zabavni deo uz razne atrakcije i proslavu napretka.

Ove godine biće novina što se toga tiče, a jedna od njih je mirna šetnja kroz prestonicu s banerom i transparentima, kako bismo široj javnosti ostavili poruku i ukazali na ciljeve za koje se zalažemo. Tačnu rutu, kao i ostale detalje u vezi s NARD-om, naknadno ćemo objaviti.

Ustanovljen od strane neprofitne organizacije "Naša planeta. Njihova takođe." (Our Planet. Theirs Too.) 2011. godine, Nacionalni dan prava životinja (akronim NARD) je međunarodni dan koji se obeležava u mnogim zemaljama širom sveta, prve nedelje juna, u cilju pružanja glasa za životinje i podizanja svesti o njihovim pravima.

Na ovaj dan se u većim gradovima širom sveta održavaju posebne NARD manifestacije u znak sećanja na milijarde životinja koje svake godine umiru zbog ljudi. Tog dana se edukuje javnost o stilu života bez okrutnosti, u vidu biljnih alternativa, i ujedno proslavlja napredak koji je učinjen u cilju okončanja patnje životinja.

Nakon prošlogodišnjeg, prvog Nacionalnog dana prava životinja u Srbiji, koji je održan u Novom Sadu, srpska prestonica se ove godine prvi put pridružuje mnogim svetskim metropolama koje ovaj dan obeležavaju po trinaesti put.

Nacionalni dan prava životinja je jedinstven po svojoj formi i stilu, a predstavlja jedan od najvećih globalno koordinisanih događaja za prava životinja na svetu.

Sastoji se iz dva glavna dela:

 1. 1. Memorijalne ceremonije u znak sećanja na milijarde životinja uginulih od ljudskih ruku, koja se često održava u prisustvu stvarnih žrtava. Ceremonija se obično završava čitanjem i potpisivanjem Deklaracije o pravima životinja.

 2. 2. Proslave napretka koji se svake godine ostvaruje u pravcu okončanja patnje životinja i njihovog oslobođenja, uz vegansku hranu, govornike, zabavljače i druge atrakcije.

Ovaj dan će se obeležavati sve dok se sve porobljene životinje ne oslobode i dok se njihova prava ne utvrde i zaštite zakonom.

Više o tome možete saznati putem zvanične internet prezentacije Nacionalnog dana prava životinja OVDE. • Tekst: Maja Vučković, koorganizatorka Nacionalnog dana prava životinja u Srbiji
 • Plakat: Our Planet. Theirs Too.
 • Foto: Miloš Andrejević

 • Welcome to My Website!

  Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
  I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
  Namaste, Maja
   

  Basket

  Cart is empty
  Cart is empty
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

  Newsletter

  Register now!
  Un-subscribe

  If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...
  Invalid e-mail address

  Gallery

  Quotes

  Peace in the world will prevail when the ethics of nonviolence are fully accepted. Not in the theory, but in practice.

  Next
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...

  The most popular article

  ESSAY: OM - Music of the Spheres

  Vibration that connects with the Universe

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

  Partners and Accreditations

         

        

         

  vidza zoga