JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Održan prvi Kongres o zaštiti životinja u Srbiji

Održan prvi Kongres o zaštiti životinja u Srbiji

Kockice složene 16. septembra

Pod sloganom "Da složimo kockice", 16. septembra 2017. godine u beogradskom hotelu "Radisson Blu" održan je prvi Kongres o zaštiti životinja u Srbiji. Organizator je bilo udruženje specijalizovano za spasavanje životinja Animal Rescue Serbia (ARS).

Cilj kongresa bio je povezivanje relevantnih institucija, registrovanih udruženja, organizacija  i pojedinaca koji se bave zaštitom i pravima životinja, te razvoj strategije o pravcima delovanja i saradnje, zatim podizanje svesti o ovim temama, kao i edukacija i informisanje.

Sam logotip događaja predstavlja nekoliko odvojenih, nesložnih kockica, koje povezuje krug u kome je otisnuta šapa, čime su organizatori želeli da oslikaju suštinu samog događaja – da povežu veliki broj udruženja, institucija i pojedinaca koji pomažu životinjama na različite načine.

Nakon zvaničnog otvaranja koje je upriličio Miroslav Savić iz udruženja ARS, prisutni su mogli  da čuju zanimljivo izlaganje Jovanke Petrović o stanju u našoj zemlji po pitanju zaštite životinja u odnosu na Ameriku, nazvano "Edukacija na dugom štapu", a potom da saznaju nešto više o uticaju medija na zaštitu životinja od Katarine Lazarević, o aktivnostima Zavoda za zaštitu prirode Srbije na zaštiti biodiverziteta, kao i o načinima zaštite slepih miševa koji su kod nas ugrožena i strogo zaštićena vrsta, i to od predstavnika Centra za popularizaciju, zbrinajvanje i rehabilitaciju slepih miševa u Srbiji, jedinih u zemlji koji se bave zaštitom ove vrste životinja, nažalost ne mnogo omiljene u narodu. Počasni učesnici ovog skupa bili su paralizovani pas Boni, koji reži kada ga ne maze, i slepi miš povređenog krila Đura, koji će se nakon oporavka vratiti u prirodu.

U drugom delu programa članovi različitih organizacija za zaštitu životinja imali su priliku da prisutne upoznaju sa svojim radom i glavnim problemima sa kojima se sreću na terenu, a zatim da čuju izlaganje "Prava životinja kao moralni zahtev" Maje Vučković, koja je dala prikaz stavova brojnih filozofa i aktivista za oslobođenje životinja o statusu ne-ljudskih životinja, te predstavljanje rada "Nasilje prema članovima porodice i zlostavljanje kućnih ljubimaca" prof. dr Milice Bošković sa Fakulteta za bezednost, koja je rano spoznala da nasilju u porodici najčešće prethodi zlostavljanje životinja.

Nakon ručka koji je obuhvatao veg(etarij)anski meni, što pokazuje stepen osvešćenosti organizatora i direktno sprovođenje ideja za koje se zalažu na svakom polju delovanja, moglo se čuti predavanje prof. dr Marijane Vučinić sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu "Zašto je važna zaštita životinja?". Ona je, podsetivši na različita područja aktuelne eksploatacije životinja, propitala mehanizme delovanja pojedinaca i organizacija koji rade na zaštititi životinja, naučno obrazloživši razloge zbog kojih se to čini. O spasavanju životinja u mirnodopskim i vanrednim situacijama čulo se od predstavnika azila za konje "Staro brdo", a o zaštiti životinja u seoskim područjima od Milice Pinter iz udruženja za zaštitu životinja i prirode "Lesi - Bač", koja je predočila probleme sa kojima se susrećemo štiteći životinje u ruralnim delovima Srbije.

Centralni deo kongresa činilo je direktno uključenje Amerikanke Dženi Braun (Jenny Brown), vlasnice azila za farmske životinje Woodstock Farm Sanctuary, pobornice veganske ishrane i aktivistkinje za prava životinja, koja je rado prihvatila poziv da govori o svojim saznanjima i iskustvima iz ove oblasti, čime je učinila ovaj kongres internacionalnim. Ona je svoje sažeto i detaljno izlaganje pod nazivom "Saosećanje prema domaćim životinjama" potkrepila snimcima tretmana životinja u industrijama za njihov uzgoj, ostavljajući prisutne bez daha, ali ih i nasmejala fotografijama domaćih životinja koje su imale sreće da prežive ta mesta i nađu se u Dženinom utočištu. Koliko je taj deo Kongresa bio zanimljiv pokazuje mnoštvo pitanja koja su joj bila upućena – od načina samoorganizovanja i promocije prava životinja, pa do načina za sprovođenje takve vrste aktivizma u Srbiji i regionu.          

U poslednjem delu programa, zaštitari životinja mogli su da čuju medicinsku (ne)opravdanost sterilizacije i kastracije životinja pod nazivom "Ovariohisterektomija /ovariektomija kod kuja i mačaka" o kojoj je promišljao dr Vladimir Magaš, docent Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Begradu, koji se osim bavljenja naučnim radom u oblasti porodiljstva i steriliteta, bavi i patologijom genitalnih organa kod životinja. Ne dajući krajnje odgovore na pitanja u vezi sa ovim zahvatima, koja su neprestani uzrok napetosti između boraca za dobrobit i prava životinja, zaključio je da je svaka situacija jedinstvena, kao što je i sama jedinka, te da iz tog ugla treba i pristupati ovakvoj vrsti tretmana.

O nastanku i ulozi udruženja specijalizovanog za spasavanje životinja, kroz retrospektivu nastanka i rada ARS-a, moglo se čuti od osnivača ovog udruženja, Aleksandra Gavrića koji je podsetio na brojne stradale životinje tokom poplava u Obrenovcu, kada se javila potreba za ovakvim tipom udruživanja. Nakon toga je upriličena diskusija, čiju je zanimljivost predstavljala molba predstavnika Grmečke koride iz Republike Srpske da organizatori i učesnici Kongresa podrže tradicionalne borbe bikova, nakon čega su usledile oštre kritike prisutnih, budući da ovakav vid iskorišćavanja životinja zabranjuje ne samo moralni zakon već i Zakon o dobrobiti životinja Srbije.

Kongres je svečano zatvoren podelom sertifikata učesnicima i pozivom na sledeći kongres o zaštiti životinja naredne godine koji će, kako se nadamo, okupiti još veći broj boraca za prava i zaštitu životinja.

Radovi sa Kongesa štampani su u vidu zbornika koji je publikovao organizator, Animal Rescue Serbia, i to zahvaljujući donaciji štamparije "Simbol Print doo".

Moj rad, čiju sam kraću verziju predstavila na ovom kongresu, u celosti možete pročitati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto i video: Animal Rescue Serbia
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Jasno izražavanje prvi je i osnovni korak ka valjanoj komunikaciji i poželjnom delovanju koje odatle proističe. Ukoliko je jezik zamagljen i nepodoban, i akcije će biti takve.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga