JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Ujedinjena srpska Kocka istine

Ujedinjena srpska Kocka istine

Bezimeni za bezglasne glasniji nego ikad

Proteklog  vikenda u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu domaći aktivisti za prava životinja grupe Bezimeni za bezglasne, ogranak međunarodne organizacije Anonymous for the Voiceless (AV), organizovali su jedinstvenu trosatnu demonstraciju "Kocka istine" u kojoj je učestvovao rekordan broj aktivista iz različitih delova Srbije, ali i iz inostranstva, više od 60 njih, kako bi skrenuli pažnju na užase fabričkog uzgoja životinja i javnost pozvali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih. Tom prilikom su se okupili borci za oslobođenje životinja iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Subotice, Zrenjanina, Pančeva i drugih gradova Srbije uz goste koji su došli iz Bosne, Nemačke, Holandije i sa Kostarike, čime je dojučerašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna. Ova specijalna akcija, koja se u svetu do sada već održavala, po prvi put je upriličena kod nas kako bi se ujedinili ovdašnji AV ogranci i omogućili da se glas onih koji svoj glas nemaju čuje jače i dalje.

"Kocka istine" je miran javni nastup sličan umetničkom performansu. Odeveni u crne uniforme sa čuvenim maskama Anonimusa (simbol društvenog ujedinjenja protiv onih koji promovišu diskriminaciju, korupciju, nepravdu i ugnjetavanje u bilo kom obliku), 24 aktivista je formiralo kocku svojim telima i držalo u rukama monitore i transparente s natpisom "Istina", te uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, prikazalo dokumentarne filmove zabeležene u različitim industrijama u kojima se životinje eksploatišu, muče i egzekutiraju. Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla.

Skup je izazvalo različite i oprečne reakcije Beograđana, kao i brojnih turista koji su se u tom trenutku zadesili na beogradskim ulicama, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih. Nakon odgledanih snimaka i razgovora s aktivistima, čak 80 njih se izjasnilo o prelasku na veganstvo. Za nešto više od godinu dana broj Kocki koji se održava u Srbiji je drastično porastao, što samo pokazuje zainteresovanost za otkrivanje istine i sve veću osvešćenost građana što se tiče držanja životinja u intenzivnom uzgoju. Ova poznata akcija koja se do sada održala oko 12.000 puta širom sveta, prvi put je upriličena u srpskoj prestonici prošle godine i od tada se redovno održava jednom mesečno.

– Sve je počelo pre samo godinu i po dana sa samo jednom osobom koja se nikada pre toga nije bavila aktivizmom i odlučila da započne Anonymous for the Voiceless chapter u Beogradu. Danas, u Srbiji četiri grada učestvuju u ovom globalnom buntu protiv nasilja nad životinjama, a Anononymous for the Voiceless i Kocka istine su prisutni u preko 1.000 gradova širom sveta! – istakli su organizatori beogradske Kocke dan nakon njenog održavanja. –  Juče je na hiljade ljudi imalo priliku da vidi šta se dešava iza zatvorenih vrata klanica, farmi krzna, mlečnih farmi i mnogih drugih mesta gde se već hiljadama godina, u ime tradicije i loših navika životinje zlostavljaju i ubijaju na najbrutalnije moguće načine. Mnogi su zastali da porazgovaraju sa nama i mnogi su odlučili da svoju ljubav prema životinjama, koju nose u sebi, usklade sa svojim svakodnevnim navikama i da probaju veganstvo - način života koji se bazira na nenasilju prema životinjama, bez obzira na to da li se životinje eksploatišu zbog hrane, odeće, zabave ili iz nekih drugih razloga.

Planira se da naredna "Kocka istine" ujedinjenih AV ogranaka Srbije bude održana u Novom Sadu na jesen, dok će lokalne performativne demonstracije biti održane već u avgustu.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita, i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom portalu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Poštovanje osnovnih prava i nevrstističko delovanje bi trebalo da bude naša svakodnevica, ukoliko odista želimo da budemo humani, jer to ne možemo postići rečju ili mislima, već samo delima.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.