JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Međunarodni dan Kocke 2019

Međunarodni dan Kocke 2019

542 grada branila prava životinja

U subotu,  2. novembra 2019. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije za prava životinja Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless) održan je višesatni performans pod nazivom "Kocka istine" kojim je u 542 grada širom sveta obeležen Međunarodni dan Kocke (International Cube Day), najveći događaj za promociju prava životinja.

Obeležavanju ovog dana učestovali su novosadski, beogradski i subotički aktivisti za prava životinja performansom upriličenim ispred katedrale u Novom Sadu. Formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama ekrane, učesnici su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Prošle godine, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana Kocke (ICD) upriličeno je više od hiljadu ovakvih formacija u 500 gradova sveta. Srbija je prvi put učestvovala s Kockom koja je formirana u Beogradu 2017. godine, a obeležavanju ICD se pridružio Novi Sad već naredne godine, dok je ove u tome učestvovalo i nekoliko drugih domaćih gradova.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Skup je, kao i u prethodnim akcijama ovog tipa, izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste. Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, ali i kao simbol društvenog ujedinjenja protiv onih koji promovišu diskriminaciju, korupciju, nepravdu i ugnjetavanje u bilo kom obliku, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode.

Kako je izgledalo oveležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta nalazi se na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga