LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

International Cube Day 2019

International Cube Day 2019

542 cities defended animal rights

U subotu,  2. novembra 2019. godine u organizaciji međunarodne aktivističke organizacije za prava životinja Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless) održan je višesatni performans pod nazivom "Kocka istine" kojim je u 542 grada širom sveta obeležen Međunarodni dan Kocke (International Cube Day), najveći događaj za promociju prava životinja.

Obeležavanju ovog dana učestovali su novosadski, beogradski i subotički aktivisti za prava životinja performansom upriličenim ispred katedrale u Novom Sadu. Formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama ekrane, učesnici su predstavili objektivno stanje tretmana i iskorišćavanja životinja – dokumentarne snimke iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje, muče i egzekutiraju.

Prošle godine, prilikom obeležavanja Međunarodnog dana Kocke (ICD) upriličeno je više od hiljadu ovakvih formacija u 500 gradova sveta. Srbija je prvi put učestvovala s Kockom koja je formirana u Beogradu 2017. godine, a obeležavanju ICD se pridružio Novi Sad već naredne godine, dok je ove u tome učestvovalo i nekoliko drugih domaćih gradova.

Osim prikazivanja autentičnih, mahom skrivenih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim i ekonomskim  problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Skup je, kao i u prethodnim akcijama ovog tipa, izazvao različite i oprečne reakcije prolaznika, s obzirom na to da mnogi, iako svesni svojih konzumerističkih navika koje ne isključuju životinjske produkte, nisu imali predstavu o načinima na koji su ti proizvodi došli do njih.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste. Ulični aktivizam koji podrazumeva prikazivanje filmova snimljenih na farmama, u klanicama, cirkusima, zoološkim vrtovima i drugim mestima na kojima se ne-ljudske životinje eksploatišu, a pri čemu aktivisti imaju skrivena lica ispod maski kako ne bi odvukli pažnju od onog na šta upućuju, ali i kao simbol društvenog ujedinjenja protiv onih koji promovišu diskriminaciju, korupciju, nepravdu i ugnjetavanje u bilo kom obliku, pokazao se veoma efektnim načinom podizanja svesti u gradovima u kojima se ovakve akcije sprovode.

Kako je izgledalo oveležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta nalazi se na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

If we want to accept animals as neighbors, with which we inevitably co-exist, we must give them their rights that will recognize them as persons, not as objects.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga