LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

The Two-Year Anniversary of the Novi Sad Cube

The Two-Year Anniversary of the Novi Sad Cube

March Performance by Anonymous for the Voiceless

– Samo tako nastavite! Prikazujte ovo što češće, neka svi vide da kravica sa reklame nije srećna, da ne trči zelenom travom i da nam ne daje svoje meso i mleko dobrovoljno – prokomentarisao je jedan od prolaznika videvši snimke koji su prikazani na edukativnom performansu "Kocka istine" održanom 15. marta 2020. godine na uglu Miletićeve i Zmaj Jovine ulice u centru grada u organizaciji domaćih akivista grupe "Bezimeni za bezglasne", ogranka međunarodne organizacije Anonymous for the Voiceless (AV), kojim je obeležena dvogodišnjica novosadske Kocke. - Nenametljivo, realno, potresno, ali osvešćujuće. Najbolji mogući pristup onome što želite da pokažete, ako mene pitate. Koga više zanima, taj će da pita, a kome se ne gleda, taj će da produži - zaključio je.

Odeveni u crno sa čuvenim maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, formirajući kocku svojim telima i držeći u rukama ekrane i dvojezičnetransparente s natpisom "Istina", te uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, aktivisti su prolaznicima predstavili objektivan tretman životnja koje se koriste u razne svrhe i to putem dokumentarnih, mahom skrivenih snimaka iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje i lišavaju života.

"Kocka istine" kao statična umetnička izvedba jeste neka vrsta predstave koja upućuje na ono što nemamo priliku da saznamo putem javnog mnjenja, na bezbrojne žrtve intenzivne poljoprivrede koja dominira širom sveta. Ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na zločine u poljoprivrednoj industriji, pozivaju na osvešćenje svih kako bismo mogli da napravimo promenu i aktivno učestvujemo u kreiranju humanijeg društva. Jer što je više ljudi svesno mračne strane realnosti koja ih okružuje i u njoj aktivno (ne)učestvuje, to će se lakše menjati prakse poput industrijskog uzgoja u kojima pate kako ljudske tako i ne-ljudske životinje. S te strane posmatrano, moglo bi se reći da se AV bavi ne samo životinjskim već ujedno i ljudskim pravima.

Videvši zapise, mnogi prolaznici su komentarisali, pitali aktiviste gde su snimci sačinjeni i ostajali u čudu saznavši da je isti tretman životinja svuda u svetu, pa i kod nas. Neki od njih su, sa druge strane, o tome više znali, mahom oni koji su se izjašnjavali kao vegetarjanci ili vegani, ljubitelji životinja i zaštitnici njihovih prava, a koji su to postali, kako su kazali, upravo pomoću filmova koje su svojevremeno gledali. Izvesni Novosađanin, koji je posetio Kocku sa svojom suprugom, dugogodišnjom vegankom, kazao je da je na biljnoj ishrani od septembra i da je zahvaljujući tome smršao više od dvadeset kiliograma, a takođe poboljšao svoje zdravlje.  

–  Da mi je neko rekao pre nekog vremena da ću odlazii u "Rekalibraciju" po obrok, ne bih mu verovao. A od jednog njihovog burgera se najedem toliko da dugo posle ne mislim o hrani. Jedem isto koliko i ranije, dok nisam bio vegan, nisam gladan, a linija se sama doterala – rekao je. – Prešao sam na ovaj životni stil zbog supruge koja je veganka, ali sam vrlo brzo i sam počeo da se intersujem za etičku stranu, do te mere da sada sam iniciram zajedničko gledanje filmova na tu temu. Edukujemo se po tom pitanju i usklađujemo. Presudno je bilo rođenje našeg sina i odluka da ga podižemo na istim, ispravnim vrednostima – dodao je. Za sve one koji ne znaju kako da pređu na takav životni stil, poput ovog našeg sugrađanina, koji je želeo da u skladu s akcijom i sam ostane anoniman, Bezimeni za bezglasne nude 22-dnevni veganski izazov uz planirane obroke u čijem kreiranju učestvuju nutricionisti, kao i vegan mentori koji daju brojne savete i pritom olakšavaju konverziju.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija s više od 800 ogranaka širom sveta, ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste. "Kocka istine" do sada je održana oko 14.000 puta u preko hiljadu gradova širom sveta.

Pol Bešir, suosnivač AV, u velikoj je meri uključen u aktivističku zajednicu i, osim u Kockama, redovno učestvije u akcijama pod nazivom "Bdenje" u Los Anđelesu, u organizaciji grupe Animal Save (The Save Movement), kada aktivisti ispred industrija mesa dočekuju kamione sa životinjama i svedoče o njihovom tretmanu, a koje se takođe održavaju u Novom Sadu. Ovog meseca su na nekoliko lokacija u gradu po prvi put postavljeni plakati grupe Novi Sad Animal Save s natpisom "Zašto poštujemo jedan život a oduzimamo drugi?", koji pozivaju na veganstvo i human osećaj prema svim životinjama. Nekoliko medija je o tome izveštavalo, a jedan od priloga emitovan na Kanalu 9 možete pogledati OVDE. Oskarovac Hoakin Finiks, redovni učesnik "Bdenja" u okviru Los Angeles Animal Save grupe, a koji je na jednu od akcija otišao neposredno nakon dodele ovog prestižnog priznanja, nedavno je izjavio: "Nema veće nagrade od borbe za prava životinja".

Više o organizaciji "Bezimeni za bezglasne" možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

The struggle for animal rights is at the same time a struggle for human rights, and veganism contributes not only to our personal but also to public health and wellbeing.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga