JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Moralna i zakonska prava životinja

Moralna i zakonska prava životinja

Centar za bioetičke studije u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao je ciklus predavanja pod nazivom Moralna i zakonska prava životinja u okviru kojeg sam 30. januara 2018. godine u prostorijama Srpskog filozofskog društva (FDS) na Filozofskom fakultetu u Beogradu održala predavanje pod nazivom Moralni status ne-ljudskih životinja u helenskoj filozofiji.

U okviru ciklusa Moralna i zakonska prava životinja tokom 2017. godine održan je niz izlaganja na značajne i raznovrsne bietičke teme, među kojima su "Gradivni blokovi morala: altruizam, empatija i saradnja" koje je upriličio naučni saradnik ovog fakulteta dr Igor Živanović, potom ''Moralna relevantnost ne-ljudskih životinja i dužnosti koje iz nje slede'' koje je izložila Vlasta Sikimić, studentkinja doktorskih studije filozofije, kao i tribina na temu "(Zlo)upotreba životinja u industriji zabave" na kojoj su govorile Milja Krivokuća iz udruženja Nada za životinje – Riska, Nataša Vukmirović iz organizacije Link plus i Milica Ranković iz Udruženja za zaštitu životinja i razvoj građanske svesti "Feniks", dok je moderatorka ove diskusije bila Milica Milašinović, saradnica Centra za bioetičke studije.

U 2018. godini je održano predavanje "Oslobođenje životinja" Roberta Međugorca, studenta doktorskih studija filozofije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, poznatog po TV emisiji "Oslobođenje  životinja – abolicionizam,  veganstvo,  antispecizam", nakon kojeg je dr Sonja Žakula, naučna saradnica Etnografskog instituta SANU upriličila izlaganje pod nazivom "Rađanje zoološkog vrta"', a među poslednjima u nizu pod nazivom "Eksperimenti sa životinjama i malom decom: kako izgleda mišljenje u odsustvu jezika'' imala je ​Sanja Srećković​​, saradnica na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, ​15​. maja ove godine. Osim toga, održan je i okrugli sto na kojem se raspravljalo o veganskom roditeljstvu.

U nastavku možete poslušati moje izlaganje, a rad u celosti možete pročitati OVDE.

Sva predavanja možete poslušati OVDE.

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

Centar za bioetičke studije je globalna naučna institucija koja ima sedište u Beogradu i koja okuplja najpoznatije bioetičare sveta. Cilj Centra je podsticanje debate o pitanjima kojima se bavi bioetika. CBS ne promoviše specifičnu filozofiju ili pristup, mada se od članova Centra očekuje da u skladu sa svojim potrebama slobodno iznose svoje individualne stavove. Centar je idejno inkluzivan, a kao takav podsticaće debate o različitim pristupima bioetici, težeći da nalazi rešenja za neslaganja, ali i identifikujući ključne sfere konsenzusa.

Više o Centru za bioetičke studije možete saznati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Video: Centar za bioetičke studije
  3.  

Dobro došli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga