JezikPretragaContactYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Tribina povodom trećeg rođendana Otvorene kuhinje

Tribina povodom trećeg rođendana Otvorene kuhinje

U sredu, 4. septembra 2013. godine obeležen je 3. rođendan Otvorene kuhinje CK13 projekcijom edukativnih filmova, tribinom i zajedničkom veganskom večerom.

18č Projekcije edukativnih filmova (veganstvo, aktivizam, ekologija)

Hrana za život (Food for Life)

Proždirući zemlju (Devour the Earth)

19č Tribina o Otvorenoj kuhinji, veg(etarij)anstvu, pravima životinja

Saznajte šta je i kako funkcioniše jedna samoorganizovana, samoodrživa, aktivistička i neprofitna veg(etarij)anska kuhinja, koja je njena osnovna ideja i zašto je važna; šta je to veg(etarij)anstvo kao stil života, o čemu govore i za šta se zalažu teoretičari i aktivisti za prava životinja.

Nikola Rajić: “O konceptu Otvorene kuhinje i sličnim projektima u Evropi”

“Deklarišem se kao kuvar aktivista, anarhista, skvoter, antikapitalista, antifašista. Bio sam član kolektiva Otvorene kuhinje od njenog nastanka. Učestvovao sam u mnogim aktivističim kampovima i akcijama kao član kuhinjskog tima. Posetio sam mnogo skvotova, u nekim skvotiranjima sam i sam učestvovao. Ono za šta se, između ostalog, zalažem je preispitivanje odnosa čoveka i (is)hrane. Smatram da hrana mora biti dostupna svima bez obzira na finansijsku moć. Pokušavam da nađem načine kako da se ta ideja sprovede u delo.”

Maja Vučković: „Aktivizam kao put prevladavanja antropocentrične tradicije.“

Više nego ikad ranije pitanje etike životinja, i s tim u vezi njihovih prava, zaokuplja javno mnenje, savremene mislioce i brojne pojedince koji, ne samo promišljajući, već i aktivnim učestvovanjem u stvarnosti koja ih okružuje, pokušavaju da ukažu na aktuelne probleme odnosa čovek-životinja. Predstavljajući istoriju tog odnosa i teorijske modele kojima se zapadna civilizacija vodila do današnjih dana, izlaganje pod nazivom „Aktivizam kao put prevladavanja antropocentrične tradicije“ podsetiće na razloge zbog kojih je neophodno preispitati uvrežene dogme i naučene modele ponašanja, te neprestano i aktivno delovati u cilju postizanja promena koje doprinose izgradnji bolje budućnosti.

Iako danas pojedine životinje uživaju izvestan ugled, iskorišćavanje drugih osećajnih bića nikad nije bilo masovnije, bezličnije i nehumanije. Nikada čovek nije toliko velikom broju životinja naneo tako mnogo bola, kao u današnje vreme, naročito putem mesne industrije, trenutno vodećeg uzročnika globalnog zagrevanja i modernih bolesti.

Ne-ljudske životinje nemaju moć govora, ali imaju istu sposobnost patnje i uživanja, iste osnovne potrebe i prirodna prava, kao i ljudske. Zato mi, koji saosećamo i razumemo koliko je suživot sa njima važan, treba da govorimo u njihovo ime. Jer kao slobodni pojedinci i žitelji demokratskih društava, stepen svog razvoja i kulture treba da iskazujemo pre svega odnosom prema drugim živim bićima i poštovanjem života samog, odnosno uvažavanjem prava drugih.

Polazeći od antropocentrične slike sveta jevrejsko-hrišćanskog mišljenja, na koju se nadovezala vodeća filozofska tradicija sa poimanjem životinje kao objekta, predavanje vodi do savremenih teza i programa koji su ponudili nadolazeći borci za prava životinja, po kojima zaštita životinja predstavlja zaštitu ljudi, a zadobijanje životnog jedinstva omogućuju etičke koncepcije prava životinja, odnosno delovanje u skladu sa veganskim životnim stilom.

Maja Vučković je profesorka filozofije i sertifikovana nastavnica zaštite životinja sa Karl -Franzens univerziteta u Gracu. Dugogodišnja je aktivistkinja za prava životinja i osnivač nekadašnjih Prijatelja životinja u Srbiji. Sarađivala je s vodećim nevladinim organizacijama za zaštitu životinja (Novosadski humanitarni centar, Sloboda za životinje, Prijatelji životinja Hrvatska, Feniks, PETA, SPANS itd.), promovišući veganstvo i jednak tretman prema svim živim bićima. Kao novinarka s decenijskim stažom pisanja, objavljivala je brojne tekstove o bioetici i zdravim životnim stilovima. Trenutno dovršava knjigu o pravima životinja pod nazivom „Dah empatije“ koja će uskorio biti objavljena.

Marina Grbić: Zašto životinje ne bi trebale biti na meniju – predstavljanje govora Filipa Volena

Philip Wollen je održao najinspirativniji govor na prvoj prošlogodišnjoj debati “Intelligence Squared” koja je nosila temu “Životinje ne bi trebale biti na meniju”, nakon koje je 73,6% publike glasalo da životinje ne bi trebale biti na meniju.

Marina Grubić izučava ishranu i zdrave stilove života. Završila je kurs o biljnoj ishrani na Univerzitetu “Kornel”, zasnovan na predavanjima Dr. Kolina Kempbela, kurs o akutnim oboljenjima i fiziologiji dr. Dragana Ivanova, i prošla kroz praksu Dr. Daglasa Grema na Kostarici čiju je knjigu “Ishrana 80 10 10” prevela na srpski. Pored držanja seminara i sajta o zdravoj ishrani i zdravom načinu života Biljna ishrana, drži časove crtanja, glumi u putujućem pozorištu za decu i nakon dugogodišnjeg bavljenja baletom, sada vežba Viniasa jogu, trči i bavi se fitnesom.

Nakon tribine – zajednička veganska večera.

Predložak mog izlaganja možete pročitati OVDE.

Ukoliko organizujete događaj sa nekom od tema kojima se bavim i želite da održim predavanje ili radionicu, slobodno me pozovite putem formulara moji se nalazi OVDE.

Skupovi na kojima sam do sada učestvovala, kao i predavanja i radionice koje sam održala možete pogledati OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Video: CK13
  3.  

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Mir u svetu će zavladati tek kada u potpunosti bude prihvaćena etika nenasilja. Ne samo u teoriji, već pre svega u praksi.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.