JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Trataka - poboljšava vid i koncentraciju

Trataka - poboljšava vid i koncentraciju

Vežba fokusiranja pažnje

„Trataka uništava sve očne bolesti i uklanja tromost. Treba je držati u tajnosti, poput kutije s nakitom.“ (Hatha Yoga Pradipika)

Trataka (sanskr. त्राटक trāṭaka znači „gledati“ ili „zuriti“) je praksa netremičnog gledanja u neki odabrani spoljni objekt. Ovo fiksirano promatranje predstavlja oblik meditacije koja uključuje koncentraciju na jedan oblik kao što je tačka, plamen sveće, slika (npr. jantra), lik (sopstveni u ogledalu ili prikaz božanstva), simbol (OM, čakra, kvadrat, trougao, heksagram, lotos), predmet (visak, sfera, jaje, šiva lingam i sl.) ili objekat iz prirode (Sunce, drvo, Mesec, zvezde itd.).

Ova vežba se smatra tradicionalno delom Hatha joge i koristi se kao način razvijanja koncentracije, za jačanje očiju, te posebno za buđenje šeste čakre (agja) koja se nalazi između obrva, a poznata je kao „treće oko“. Ako se redovno vežba, razvija gotovo neograničenu moć koncentracije i memorije. Iz ovog proizilazi buđenje latentnih sposobnosti koje se nalaze u svima nama. Trataka je takođe i jedna od šatkarmi, odnosno šest jogičkih praksi za pročišćavanje koje čuvaju telo od bolesti (o njima možete čitati OVDE).

Ova moćna tehnika, koja je bazirana na stimulisanju epifize (pinealne žlezde), može da se definiše kao fiksirano zurenje u jednu tačku, odnosno vežba fokusiranja pažnje.

Mada postoji više različitih tehnika, sledeća je najlakša i najuobičajenija. U pitanju je đoti trataka, gledanje u plamen sveće.

TEHNIKA

U zamračenoj sobi sedite u udoban položaj, najbolje u meditativnu asanu. Stavite upaljenu sveću u ravan sa očima, 30-60 cm udaljenosti od lica (trataka svećnjak možete poručiti OVDE). Ispravite kičmu, opustite telo i zatvorite oči. Budite svesni samo fizičkog tela. Neka telo postane nepokretno, kao statua. Kada se jednom namestite udobno, pokušajt da ne pokrećete telo ni na koji način niti iz bilo kog razloga tokom čitave vežbe.

Kada ste spremni, otvorite oči i budno zurite u najsvetliji deo plamena, upravo iznad kraja fitilja.

Uz vežbanje, trebalo bi da budete u stanju da zurite u plamen nekoliko minuta bez pokretanja očnih jabučica ili treptanja. Nastavite da zurite u plamen sa potpunom koncentracijom. Čitava vaša svest mora da se sažme u očima u tolikoj meri da se svesnost ostalog dela tela izgubi.

Pogled treba da je apsolutno fiksiran na jednu tačku. Čim se oči umore (otprilike naklon nekoliko minuta), ili ako počnu da suze, zatvorite ih i opustite. Ne pokrećite telo, već budite svesni naknadne slike plamena ispred zatvorenih očiju. Svako je gledao u sunce ili u sjajno svetlo i video na nekoliko minuta, zatvorivši oči, jasnu impresiju ovog svetla na retini oka. Isto tako, i naknadna predstava plamena biće jasno vidljiva. Treba da vežbate trataku na ovu sliku, zadržavajući je direktno ispred ili malo iznad centra između obrva. Čim počne da nestaje otvorite ponovo oči i nastavite da se koncentrišete na spoljašnji plamen sveće.

VARIJANTE

Trataka može da se vežba na malu tačku, pun mesec, senku, kristalnu kuglu, vrh nosa, vodu, tamu, prazninu, šiva lingam, simbol ili jantru, svetleći objekat koji nije preterano svetao, kao i na mnoge druge stvari.

Oni koji imaju lično božanstvo ili gurua mogu da praktikuju trataku na fotografiju njegovog lica, pokušavajući da osete njegovo spiritualno prisustvo i milost.

Takođe, trataka može da se vežba na izlazeće sunce, vlastiti lik u ogledalu ili na oči druge osobe. U ovom slučaju, nju treba raditi pod vođstvom iskusnog praktikanta, jer je uključen izvestan rizik budući da može izazvati bujicu nepredviđenih i nejasnih misli i vizija. Najbolje je započeti sa plamenom sveće, pa postepeno menjati objekt zurenja i to s povećanjem vlastitih mentalnih sposobnosti i koncentracije.

Postoje dve vrste tratake, bahiranga (spoljašnja) i antaranga (unutrašnja). Metode koje su ovde ukratko navedene spadaju u bahirangu. Unutrašnja trataka je unutrašnja vizualizacija, na primer čakre ili ličnog božanstva. U većini slučajeva, oči su kod ove vrste tratake zatvorene. Ako su otvorene, koncentracijsa treba da je usmerena unutra u tolikoj meri da se spoljašnji objekti ne opažaju.

TRAJANJE

Za opštu namenu dovoljno je 15-20 minuta. Za spiritualne svrhe, ili da bi se ispravili očni poremećaji, trajanje treba da se produži na proizvoljan period vremena. Oni koji pate od nesanice ili mentalne napetosti, ovu tehniku treba da rade uveče, 15 minuta pre spavanja.

Kada prvi put počnete sa tratakom verovatno će vam biti teško da gledate u plamen duže vreme bez treptanja. Dajte sve od sebe, ali se ne naprežite. Praktikujte dva ili najviše tri minuta. Ukoliko je redovno praktikujete, lagano ćete produžavati vreme na pet ili 10 minuta, pa i više.

VREME I UČESTALOST

Može da se praktikuje u bilo koje vreme. Ali pošto je potreban mrak u sobi za vežbanje tratake, nejbolje je vežbati je pred zoru ili nakon zalaska sunca. Ovo vreme je takođe odlično i za meditaciju i energetski je pogodno za sve prakse koje zahtevaju intenzivnu koncentraciju. Ko pati od nesanice ili neispavanosti osetiće poboljšanje od praktikovanja tratake pre samog odlaska u krevet.

Obično se preporučuje meditacija nakon asana i pranajama. Isto važi i za trataku, pošto je i ona jedan oblik meditacije. Stoga je najbolje vreme za trataku između 4 i 6 časova posle asana i pranajame. Želudac treba da je prazan kako bi koncentracija bila intenzivnija.

UPOZORENJE

U jednostavnoj varijanti tratake, koja je ovde opisana (na plamen sveće) nema opasnosti, ali u početku treba da se izbegava preterano naprezanje. Sposobnost da se oči drže otvorene bez treptanja razviće se postepeno vežbanjem.

Treba da obratimo pažnju da nam vazduh koji struji u prostoriji u kojoj praktikujemo tehniku ne ometa gorenje sveće, jer plamen treba da bude postojan (kao i naš um).

KADA TRATAKA NIJE POŽELJNA

Osobe sa glaukomom ili epilepsijom ne bi trebalo da praktikuju trataku. Oni koji pate od razrokosti, astigmatizma ili rane faze katarakte mogu da modifikuju ovu praksu tako što će gledati u crnu tačku nacrtanu na beloj površini, udaljenoj otprilike za dužinu ruke, i to na dnevnom svetlu ili uz meko osvetljenje.

KORISTI

Fizički, trataka daje sjaj očima i ispravlja slabost i izvesne poremećaje očiju, kao što je kratkovidost.

Mentalno, pospešuje nervnu stabilnost, uklanja nesanicu i opušta i najnemirniji um.

Razvija koncentraciju. Oči su vrata uma. Kada su oči nepokretne i fiksirane, i um je takav. Sa povećanjem koncentracije proces mišljenja automatski prestaje. Trataka je jedna od najmoćnijih metoda za kontrolisanje uzburkanog uma i misaonih talasa. Njom se povećava i pamćenje, um se dovodi u stanje svesnosti, pažnje i fokusa, čime se smanjuje struja bespotrebnih i neželjenih misli.

Kako bi sprečili poremećaje šeste čakre, poželjno je praktikovati upravo trataku. Ukoliko dođe do smetnje u radu agja čakre, često se javlja osećaj straha, besciljnosti, nesposobnosti koncentracije, a na fizičkom nivou može doći do glavobolja i migrena. Poslednji stadijum poremećaja ovog centra može se ospoljiti kao depresija ili čak šizofrenija.

Česta praksa trataka metode smiruje i bistri um, poboljšava radnu koncentraciju, a u kasnijim fazama vežbanja, osobe koje teže duhovnim ciljevima, mogu da razviju različite psihičke sposobnosti, intuiciju i jasnovidost.

* NAPOMENA: Trataka sama po sebi nije način lečenja, ali može uticati pozitivno na izvesna stanja organizma i poboljšanje zdravlja. U jogi i ajurvedi, disciplinama komplementarim savremenoj medicini koje je Srbija legalizovala kao metod tradicionalne medicine za unapređenje zdravlja i rehabilitaciju (kada je reč o jogi), odnosno dijagnostiku i lečenje (kada je reč o ajurvedi), trataka se koristi za sve gorenavedeno.  

  1. Autor: Master prof. filozofije Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i psihologiju TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod Joga alijanse, najeminentnije asocijacije joga instruktora i škola joge u svetu, akreditovana nominacijama: E-RYT 500 (iskusni registrovani učitelj joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

Predavanja i radionice na temu različitih tehnika joge održavaju se na različitim lokacijama u Novom Sadu. U Fit Land studiju vodim ih prema sledećem RASPOREDU.

Ukoliko ste zainteresovani za grupne ili individualne časove tratake, slobodno mi se javite putem formulara moji se nalazi OVDE.

  1.  

LITERATURA:

  1. 1. Swami Muktibodhananda, Swami Satyananda Saraswati: Hatha Yoga Pradipika, Light on Hatha Yoga. Monghur, Bihar, India: Bihar School of Yoga, 1989.
  2. 2. Swami Niranjanananda Saraswati: Asana, Pranayama, Mudra, Bandha. Monghur, Bihar, India: Bihar School of Yoga, 1969.
  3. 3. Svami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana (S-VYASA Yoga University): Yoga Instructor Course (YIC), Self-Learning Material. Bangalore, Karnataka, India: Swami Vivekananda Yoga Prakashana, 1999.
  4.  

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga