JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Ribe su osećajna bića

Ribe su osećajna bića

4. oktobar - Svetski dan zaštite životinja

Povodom 4. oktobra, Svetskog dana zaštite životinja, Udruženje za zaštitu životne sredine "Refugijum" uputilo je pismo gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću u kojem zahteva doslednu primenu Zakona o dobrobiti životinja Repubike Srbije na teritoriji grada Novog Sada.

U pismu se navode slučajevi prodaje životinja koje se koriste za ljudsku ishranu u svesnom stanju, tačnije riba koje se žive zatvaraju u kese i odnose iz prodavnica, pri čemu se podvrgavaju velikoj boli, stresu i umiranju u agoniji. Osim što se krše prava i dobrobit životinja, time se ujedno krše i ljudska prava, budući da Novi Sad ima veliki broj vegetarijanaca i vegana koji se izlažu ovakvim situacijama, susrećući se na kasama prodavnica sa životinjama koje se guše i bore za život. Tome su, kako je primećeno, takođe izložena i deca koja, u tim situacijama, najčešće briznu u plač.

- Etička svest građana Srbije po pitanju zaštite životinja svakodnevno raste, što bi trebalo da se odrazi i na odluke gradskih vlasti po pitanju patnji životinja odnosno sprečavanje istih, kao i na uprave koje prate volju svojih građana te paze na ugled Novog Sada - navodi se u pismu i podseća na to da ribe spadaju u osećajna bića koja trpe bol, što potvrđuju brojna naučna istraživanja.

Pismo slične sadržine istim povodom je poslato i Gradskoj upravi za inspekcijske poslove kao i Gradskoj upravi za komunalne poslove Novog Sada.

O problemima prouzrokovanim eksploatacijom riba i tome kako možemo pomoći ovim bićima koja zaslužuju naše divljenje i zahvalnost, možete saznati OVDE.

Maja Vučković

Dobrodošli na moj sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
http://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Potrebno bi bilo više od deset miliona godina života na Zemlji kako bi se povratio isti onaj broj vrsta koji je postojao pre izumiranja koje je uzrokovao čovek.

Dalje
http://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Anketa

Koji način ishrane primenjujete?
Click on an option to vote.