JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Druga Ujedinjena Kocka istine u Novom Sadu

Druga Ujedinjena Kocka istine u Novom Sadu

Demonstranti protiv užasa stočarske industrije

Jedinstveni aktivistički događaj organizacije za zaštitu prava životinja "Bezimeni za bezglasne", pod nazivom "Kocka istine", okupio je aktiviste za prava životinja iz različitih krajeva Srbije kako bi ukazali na nehuman tretman životinja u praksi fabričkog uzgoja i javnost pozvali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih.

U pitanju je miran javni nastup sličan umetničkom performansu održan 3. septembra 2022. godine u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. Akcija je podrazumevala prikazivanje filmova koje javnost nema priliku da vidi na malim ekanima, kako bi se što više sugrađana upoznalo sa torturom koju životinje proživljavaju u prehrambenim industrijama. Osim informacija dobijenih tim putem, zainteresovani su imati priliku da razgovaraju s predstavnicima nevladinih organizacija i da se kroz konstruktivnu diskusiju upoznaju sa stilom života koji isključuje iskorišćavanje i zlostavljanje životinja.

Osnovana početkom 2016. godine, "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, koja se putem uličnih akcija bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita. Ovakve akcije su se pokazale kao moćna forma aktivizma kojom se ideja veganstva, kao nenasilni stil života koji se temelji na prijateljskom odnosu prema prirodi i životinjama, prenosi na jasan i nedvosmislen način.

– Mnoge osobe se slažu sa idejom veganstva, ali je ne razumeju dovoljno. Mi smo tu da pomognemo ljudima da se povežu i pređu na takav stil života – smatra Pol Bešir, suosnivač organizacije koja ima oslobodilački, tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Do sada je održano preko 12.000 uniformnih demonstracija ovog tipa širom sveta, uključujući akcije koje traju i po 24 sata. U Njujorku je takva akcija 2019. godine trajala čak sedam dana. Trenutno u akcijama učestvuje više od hiljadu gradova. Ujedinjena "Kocka istine", koja se u svetu do sada održavala pod imenom Unity Cube, po prvi put je upriličena kod nas 2019. godine u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna.

Ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na užase stočarske industrije, ukazuju na moralni odnos prema okolini i pozivaju na propitivanje odnosa prema drugima, kako bismo zajednički mogli da napravimo promenu i aktivno učestvujemo u kreiranju humanijeg društva. Ukoliko smo svesni realnosti koja nas okružuje i u njoj participiramo, lakše ćemo moći da menjamo prakse u kojima pate kako ljudske tako i ne-ljudske životinje. S te strane posmatrano, moglo bi se reći da se "Bezimeni za bezglasne" bave ne samo životinjskim već ujedno i ljudskim pravima.

Više o oganizaciji možete saznati na zvaničnom veb-sajtu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

Kako su izgledale prethodne "Kocke istine", možete videti OVDE.


  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless


Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Gledajući na ljude kao na superiorne drugim životinjama, specisti daju veću težinu ljudskim interesima nego jednako vitalnim ili vitalnijim interesima ne-ljudi.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga