JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Izgradnja saosećajnog političkog pokreta

Izgradnja saosećajnog političkog pokreta

Jubilarna deseta Svetska konferencija za politiku životinja

U organizaciji međunarodne Fondacije za politiku životinja  (Animal Politics Foundation – APF) i holandske Stranke za životinje (Partij voor Dieren), prve političke partije za životinje na svetu, od 15. do 17. decembra 2023. godine u Hagu je održana jubilarna deseta Svetska konferencija za politiku životinja pod nazivom "Izgradnja saosećajnog političkog pokreta" na kojoj sam učestvovala kao predstavnica prve političke inicijative za prava životinja u Srbiji.

Političari, advokati, portparoli i aktivisti iz 28 država došli su u pravnu prestonicu sveta da razmene svoja znanja i iskustva, ali i da nauče kako da se najefikasnije zalažu za interese životinja u politici. Konferencija je okupila više od osamdeset stručnjaka s Bliskog istoka, iz severne i istočne Afrike, Evrope i Okeanije koji su razgovarali o različitim ekološkim problemima i pitanjima prava životinja. Oni su sagledali mogućnosti kako da zajedničkim snagama i kroz politička rešenja naprave pozitivne promene, kako na lokalnom nivou, tako i šire.

Ova konferencija je pokazala šta možemo da naučimo iz različitih inicijativa i kako da se udružimo da bismo ubrzali pozitivne promene koje nisu fokusirane na kratkoročne interese ljudi, već na čitavu planetu i sve koji na njoj žive. Zanimljivo je da se Konferenciji svake godine priključuju novi učesnici iz drugih zemalja, što je jasan pokazatelj da međunarodni pokret za prava životinja raste i jača, smatraju organizatori.

Konferencija je počela u petak grupnim obilaskom holandskog parlamenta, gde su novoizabrana poslanica Ines Kostić i bivša poslanica Eva van Eš objasnile holandski politički sistem i način vođenja politike Partije za životinje. Učesnicima je bilo omogućeno i da pogledaju plenarnu salu Predstavničkog doma u kojoj se svake sedmice održavaju važne debate, a koja inače nije otvorena za javnost.

Tokom vikenda su održane obuke o organizovanju kampanji, prikupljanju sredstava i učešću na političkim izborima. Pored toga, upriličena su predavanja na razne teme, među kojima je ono nemačke politikološkinje Ali S.M. Abad o zastupljenosti životinja u političkim procesima i belgijskog autora knjige "Kako stvoriti veganski svet" Tobijasa Linerta o tome kako, uprkos izazovima, zadržati nadu u aktivizam za prava životinja.

– Ne-ljudske životinje su isključene iz političkog predstavljanja i artikulacije animalističke problematike, kao i iz formalnog političkog donošenja odluka nezavisno od naklonosti javnosti prema pitanjima životinja – kazala je Abad u svom predavanju naslovljenom "Debata unutar političke teorije – šta to znači da politički predstavljamo životinje" i pokušala da pruži odgovore na pitanja kako zastupati životinje iz perspektive političke teorije i koje institucije trebamo podržati kako bismo osigurali interese ne-ljudskih životinja.

Za vegane, aktiviste i druge osobe kojima je veoma stalo do životinja, živeti u ovom svetu nije uvek lako, a napredak za životinje nije tako brz kakav bismo želeli da bude, primetio je Linert. U svom izlaganju "Aktivizam za životinje između očaja i nade"govorio je o prepoznavanju i identifikaciji očaja koji ponekad možemo da osetimo kao zagovornici prava životinja, ali je istovremeno istakao i mnogo razloga za nadu u budućnost aktivizma. Njegovo predavanje o oprečnim stranama veganskog pokreta ostavio je sve prisutne emocionalno nadahnute i motivisane pa se ispostavilo da vreme rezervisano za diskusiju nije bilo dovoljno za brojne povratne informacije, komentare i pitanja učesnika.

Brus Pun, predsednik australijske političke stranke za životinje Animal Justice Party, tom prilikom je održao sjajnu radionicu o rešavanju izazova koji su u vezi s politikom životinja i to uz pomoć predstavnika postojećih stranki za životinje koje je Konferencija okupila. Treba napomenuti da je holandska Stranka za životinje 2006. godine bila prva politička partija za životinje u svetu koja je osvojila mesta u državnom Parlamentu. Međunarodni politički pokret za prava životinja, prirodu i životnu sredinu očigledno raste iz dana u dan jer sve više zemalja stavlja aktivizam za prava životinja na svoju političku mapu, što pokazuje i podatak da sličnih aktivnih političkih partija, poput holandske Stranke za životinje, danas ima preko dvadeset širom sveta, pa ne čudi što je potreba za ovakvom vrstom konferencija evidentna.

Pored treninga i govora, na haškom skupu zastupnika političke animalistike bilo je mnogo prostora za umrežavanje i jačanje zajednice. Tokom koktel-diskusija, nekoliko učesnika je imalo svoj sto za kojim su mogli da razgovaraju s ostalima o radu svoje organizacije. Posebna pažnja bila je upućena udruženjima koja deluju u Palestini. Između ostalih, bili su predstavljeni Vegani za Palestinu (Vegans for Palestine), organizacija posvećena okupljanju vegana širom sveta u cilju rešavanja palestinske problematike deljenjem informacija na društvenim mrežama, kao i Baladi Palestine Animal Rescue Team, udruženje koje funkcioniše kao sklonište za životinje koje pruža medicinsku negu palestinskim životinjama lutalicama, olakšava usvajanje napuštenih ljubimaca i podiže svest o pravima životinja. Druge organizacije koje su dobile dodatnu pažnju su Luv4All Uganda, UAnimals Ukraine i Global Animal Lav Association

Skup je finalizovan zajedničkim potpisivanjem Ugovora Plant Based Treaty, međunarodne inicijative koja promoviše zdraviju i održiviju biljnu ishranu. O svojim pobudama i ciljevima govorili su inicijatori ove ideje, koji su dali praktične primere realizacije projekta i skrenuli pažnju na velike organizacije i gradove koji su već potpisali inicijativu, a potom dali prostor učesnicima Konferencije za razmenu njihovih inspiracija i težnji koje podstiču dalju međusobnu saradnju i izgradnju saosećajnog političkog diskursa.

Više informacija o holanskoj Stranci za životinje i Fondaciji za politiku životinja možete pronaći OVDE.

Snimke određenih sadržaja Konferencije možete pogledati na zvaničnoj FB stranici Stranke za životinje OVDE i Jutjub kanalu iste OVDE.


 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Animal Politics Foundation
 • Dobro došli na moj veb-sajt!

  Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
  Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

  Korpa

  Korpa je prazna
  Korpa je prazna
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

  e-Obaveštenja

  Registruj se sad!
  Odjava

  Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...
  Nevažeća e-mail adresa

  Galerija

  Citati

  Ako želimo ozbiljno da shvatimo životinje kao bližnje, s kojima neminovno koegzistiramo, moramo im dati njihova prava koja će ih priznati kao osobe, a ne kao objekte.

  Dalje
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...

  Najpopularniji članak

  ESEJ: OM - Muzika sfera

  Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

  Partneri i akreditacije

         

        

         

  vidza zoga