JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležen jubilarni, deseti Međunarodni dan joge

Obeležen jubilarni, deseti Međunarodni dan joge

22. jun, Kalemegdanska tvrđava

– Joga je stil života i tradicionalna indijska nauka koja povezuje individualnu svest s kosmičkom. Ona nam pruža holistički pristup celokuponom zdravlju i blagostanju, sabranost misli i svesnost o akcijama kao bismo živeli u harmoniji sa sobom, drugima i majkom prirodom – kazala je Njena ekselencija Šubdaršini Tripati, ambasadorka Indije u Srbiji, tokom obeležavanja desetog, jubilarnog Međunarodnog dana joge (IDY) koji je pod sloganom "Joga za sebe i zajednicu" upriličen na platou ispred spomenika Pobednik na Kalemegdanu, u subotu 22. juna 2024. godine.

Ona je tom prilikom podsetila na to da savremen stil života stvara mnogo tenzija i stresa u svakodnevnom životu te pozvala da vežbanje joge iskoristimo za unapređenje svog fizičkog i mentalnog zdravlja, ali i za širenje prijateljstva širom sveta.

"Neka svi buidu srećni, neka svi budu zdravi", poručila je Tripati.

Grupni čas u kojem je, osim predstavnika Ambasade, učestvovao veliki broj instruktora joge i drugih joga entuzijasta, održan je u skladu s Opštim joga protokolom, na osnovu kojeg je svaki javni čas održan tim povodom bio identičan. Vežbanje asana vodila je, kao i prethodnih godina, Ivana Lončar, instruktorka Vidya Yoga škole, a među praktikantima su bili i visoki državni zvaničnici.

U proslavi su učestvovale i fondacije IŠA i Mohanđi, odnosno Himajska škola tradicionalne joge, čiji su predstavnici bili zaduženi za vođenu pranajamu i meditaciju. Kao i ranijih godina, Ambasada je posetiocima manifestacije poklonila majice s logom Međunarodnog dana joge, koji oslikava harmoniju i mir, suštinu joge, a posle izvođenja joga vežbi obezbedila osveženje za sve učesnike.

Nakon dobrodošlice koju je uputila ambasadorka Indije, skupu se obratila dr Gordana Marković Petrović, specijalista socijalne medicine i lekar Mahariši ajurvede, koja je tom prilikom održala kratko predavanje o zdravstvenim dobrobitima joge. Ajurveda i joga se smatraju "sestrama" vedske nauke pa je, u skladu s tim, državna ustanova koja licencira instruktore joge i koja organizuje IDY, Ministrastvo za jogu i ajurvedu Indije (AYUSH).

– Brojne klinike širom sveta i brojna medicinska udruženja danas preporučju terapiju jogom, kao jednu od prvih metoda za unapređenje zdravlja, zato što se paktikovanjem joge, dubokim disanjem i sporim pokretima ubrzava i unapređuje metabolizam i na taj način se, na nivou celog organizma, unapređuje zdravlje. Takođe, joga nam donosi duboku relaksaciju, dubinski odmor i omogućava da se na najdubljem novpou povežemo sa sobom – rekla je dr Marković i napomenula da je joga prema domaćem Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o bližim uslovima i načinu obavljanja metoda i postupaka komplementarne medicine joga zvanično svrstana u metode koje unapređuju i čuvaju zdravlje, metode unapoređenja zdravlja i rehabilitacije.

Vlada Srbije je podržala rezoluciju Indije u Ujedinjenim nacijama, donetu 11. decembra 2014. godine, da se 21. jun proglasi Međunarodnim danom joge. Tu rezoluciju UN o jogi je predložila Indija, a podržao ju je rekordan broj država članica, čak 175, među kojima je i Srbija. Time je joga kao holistički pristup fizičkom blagostanju, mentalnom miru i emocionalnoj ravnoteži dobila zvanično priznanje. Širom sveta milioni ljudi su prigrlili jogu da bi poboljšali zdravlje, podigli energiju i istražili svoj unutrašnji potencijal. Sportska udruženja i centri joge širom sveta tim povodom organizuju besplatna vežbanja joge, kako bi svi imali priliku da dožive mnoge dobrobiti koje ona donosi.

Više detalja o proslavi Međunarodnog dana joge u Srbiji možete dobiti na sajtu Ambasade Indije u Srbiji OVDE i na njihovoj Fejsbuk stranici OVDE.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto i video: Ambasada Indije u Beogradu
 • Dobro došli na moj veb-sajt!

  Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
  Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

  Korpa

  Korpa je prazna
  Korpa je prazna
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

  e-Obaveštenja

  Registruj se sad!
  Odjava

  Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...
  Nevažeća e-mail adresa

  Galerija

  Citati

  Potrebno bi bilo više od deset miliona godina života na Zemlji kako bi se povratio isti onaj broj vrsta koji je postojao pre izumiranja koje je uzrokovao čovek.

  Dalje
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...

  Najpopularniji članak

  ESEJ: OM - Muzika sfera

  Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

  Partneri i akreditacije

         

        

         

  vidza zoga