JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Konferencija CASB: Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo

Konferencija CASB: Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo

Beograd, Hotel M

"Efekti meditacije na stres menadžment, psihofizičko blagostanje i kvalitet života" naziv je mog istraživačkog rada koji sam prezentovatla na prvoj međunarodnoj konferenciji o zdravstvenom turizmu i ugostiteljstvu (CASB) koja je održana 24. i 25. februara u Beogradu, u organizaciji Akademije strukovnih studija Beograd.

Rad možete pročitati u originalu, na engleskom jeziku, u zborniku radova koji prati konferenciju i koji je postavljen na veb-sajt "CASB: Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo" OVDE.

Danas je značajan deo turizma usmeren na medicinska putovanja sa ciljem postizanja fizičkog i mentalnog blagostanja, odnosno na korišćenje različitih turističkih, ugostiteljskih i velnes sadržaja van mesta stalnog boravka. Kako bi se naglasio značaj ovakvih potreba modernog društva, konferencija je okupila istaknute stručnjake i teoretičare iz obasti medicine, hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma.

Konferencije "Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo (CASB)" se održala u cilju razmene i unapređenja znanja i veština, kao i pružanja doprinosa razvoju saradnje zdravstva, turizma i ugostiteljstva, a u skladu sa svetskim trendovima. Na njoj su se takođe predstavili i studenti akademskih i strukovnih studija turizma i hotelijerstva beogradskih visoko obrazovnih ustanova, koji su u ovogodišnjim takmičenjima osvojili čak 23 medalje.

Svečano otvaranje upriličeno je 24. februara od 10 časova u hotelu "M", kada se skupu obratio pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević, posle čega su predavanja po pozivu imali prof. Du Lanksiao s kineskog Koledža za turizam Đeđang (TCZJ), prof. dr Von Šop Sin iz Koreje s Nacionalnog univeriziteta Čungbuk i prof. dr Marija Zdravković s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Oni su tom prilikom govorili o novoj zdravstvenojh potražnji, javnom zdravlju i ugostiteljstu, kao i o značaju zdravstvenog turizma u rehabilitaciji.

Tokom popodneva održane su radne sesije u okviru kojih su radove izložiti stručnjaci klasične i komplementarne medicine. Njihova istraživanja obuhvatala su teme koje su u vezi sa mentalnim zdravljem, značajem vežbanja i fitnesa za zdravlje, prevencijom bolesti i lečenjem prirodnim putem, očuvanjem zdravlja u zrelim godinama, upravljanjem prirodnim resursima, promocijom javnih kupatila i spa centara, potencijalom organske i funkcionalne hrane itd. Snimak mog učešća u  pomenutoj sesiji, možete pogledati u nastavku: 


Nakon radne sesije usledile su prezentacije medicinske opreme i tehnologija u kardiologiji, fizikalnoj i estetskoj medicini, a zatim radionice o povezivanju zdravstvenih usluga i turizma. Zanimljivost ove sesije bilo je predavnaje dr Ane Gifing s beogradske Akademija strukovnih studija o ishrani za dug i zdrav život, kao i predavanje o šumskoj terapiji Amosa Kliforda, osnivača američkog Udruženja za terapiju prirode i šume.

U večernjim satima održane su poster prezentacije na različite teme, prvenstveno one koje se tiču svojstava hrane i prehrambene industrije u kontekstu razvoja turizma. Prvi dan CASB-a finalizovan je okruglim stolom koji je vrhunske strčnjake okupio oko teme "Korišćenje prirodnih resursa u cilju unapređenja kvaliteta obrazovnog i vaspitnog procesa kao i promocije zdravlja i turizma."

Drugi dan CASB-a održavanp je nekoliko radionica, a zatim je upriličeno bilo turističko vođenje i obilazak Beograda za goste iz inostranstva, nakon čega je usledilo sumiranje rezultata i evaluacija prve konferencije "Zdravstveni turizam i ugostiteljstvo (CASB)".

Akademija je ovogodišnju CASB konferenciju organizujovala u saradnji sa Departmanom za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Fakultetom medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i strateškim partnerstvom sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističke organizacije Srbije (TOS) i Koledža za turizam Đeđang (TCZJ), Hangdžou, Kina.Opširnije informacije o konferenciji mogu se pronaći na zvaničnom veb-sajtu događaja OVDE.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: CASB

  Dobro došli na moj veb-sajt!

  Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
  Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

  Korpa

  Korpa je prazna
  Korpa je prazna
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

  e-Obaveštenja

  Registruj se sad!
  Odjava

  Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...
  Nevažeća e-mail adresa

  Galerija

  Citati

  Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

  Dalje
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...

  Najpopularniji članak

  ESEJ: OM - Muzika sfera

  Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

  Partneri i akreditacije

         

        

         

  vidza zoga