LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

NEW: Yoga for Equity - A Free Program

NEW: Yoga for Equity - A Free Program

Fit Land, mart – jun 2023.

U sklopu svojih specijalnih edukativnih i rekreativnih programa koje nudi sportsko udruženje "Fit Land", a u skladu sa dosadašnjom praksom povremenih održavanja besplatnih časova joge, pokrenuli smo novi serijal treninga, program joge namenjen pripadnicima marginaliziovanih grupa.

U saradnji s Joga alijansom, od početka marta do kraja maja biće implementiran program pod nazivom "Podučavanje za pravičnost" koji će realizovati besplatne časove joge za osobe s invaliditetom i pripapadnike određenih zajednica.

Časovi se održavaju u sali udruženja  Fit Land – sport za sve, koja se nalazi u novosadskom tržnom centru "Bistrica", Bulevar Slobodana Jovanovića 15, radnim danima i vikendom, a traju skladno potrebama samih vežbača. Praktikuju se različiti stilovi joge i tehnike prilagođene svakom pojedincu, kako bi se za optimalan period postigli najbolji rezultati.

S obzirom na specifičan i individualan pristup, vežba se u malim grupama, a postoji mogućnosti i za održavanje individualnih časova. U sali za vežbanje je obezbeđena sva potreba oprema, tako da je na vežbanje potrebno doći samo u udobnoj garderobi.

Ukoliko želite da vežbate jogu besplatno i pridružite novoofpormljenoj grupi, u skladu sa ovim Programom, možete da se prijavite putem imejla info@maja-vuckovic.com ili formulara koji se nalazio OVDE, kao i telefonom na broj 064/615-83-32.

Mogu se prijaviti:

- osobe s invaliditetom
- socijalno i ekonomski marginalizovane osobe (samohrani roditelji, dugotrajno nezaposleni, mladi bez roditeljskog staranja)
- izbeglice
- pripadnici romske nacionalne manjine
- pojedinci koji su pretrpeli traumu.

Program "Podučavanje za pravičnost" (Teaching for Equity) se realizuje uz vođstvo i finansijsku podršku američke Fondacije joga alijanse (YAF) u saradnji s "Ivy Child International" i "Synergy Yoga" koji, uz podršku vodećih instruktora joge, implementiraju projekat podučavanja za pravičnost. Njim je obuhvaćeno 34 učitelja joge iz različitih krajeva sveta koji su Program prilagodili lokalnoj sredini i potrebama marginalizovanih zajednica koje su uključene u isti.

Program nastoji da podrži niz inicijativa koje promovišu pravdu i širenje mogućnosti određenih zajednica u Srbiji čija su prava ugrožena. Cilj programa je inkluzivnost na pravičnoj osnovi, odnosno uključivanje osoba s invaliditetom i marginalizovanih grupa u šire sfere društvenog života.

Podučavanje za pravičnost odnosi se na priznavanje niza razlika koje svi pojedinci sobom nose i omogućavanje tim razlikama da nas transformišu, i to tako da se svim iskustvima i načinima postojanja postupa na pošten i pravičan način. Posebne potrebe osoba, kao i različit socio-ekonomski status, uzimaju se u obzir u okvirima inkluzivnosti i pravičnog pristupa, te se i sami resursi raspoređuju neravnomerno, u cilju kompenzacije nedostataka koje pojedinac ima.

"Pravičnost ne znači da svaki pojedinac treba da dobije isto što i drugi. Biti pravičan označava sistem u kom svako može da dobije ono što mu je potrebno." – Rik Riordan, Crvena piramida (Rick Riordan, The Red Pyramid)

Kao što je joga adaptivna i inkluzivna, takvo je i podučavanje joge, kojeg karakterišu višeslojne i suptilne različitosti. Iako ima mnoštvo tehnika samorazvoja koje su prilagodljive svakoj osobi i konstituciji tela, joga je više od telesnog vežbanja. Ona pre svega predstavlja svesnost pokreta i disanja, kao i bivanje u sadašnjem trenutku. Osim što omogućava razvijanju telesnih mogućnosti i osećaj udobnosti u svom telu, pomaže u razvijanju većeg osećaja sigurnosti i stanju bolje povezanosti sa sobom i okolinom.

Vežbanje u okviru programa "Podučavanje za pravičnost" vodi Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod Joga alijanse, akreditovana nominacijama: RYT 500 (registrovani instruktor joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani instruktor joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Joga Alijansa

  Welcome to My Website!

  Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
  I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
  Namaste, Maja
   

  Basket

  Cart is empty
  Cart is empty
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

  Newsletter

  Register now!
  Un-subscribe

  If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...
  Invalid e-mail address

  Gallery

  Quotes

  Each of us is responsible for our own life and the survival of all others; our choice has profound implications for everything that is happening.

  Next
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...

  The most popular article

  ESSAY: OM - Music of the Spheres

  Vibration that connects with the Universe

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

  Partners and Accreditations

         

        

         

  vidza zoga