LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

NEW: Yoga for Equity - A Free Program

NEW: Yoga for Equity - A Free Program

Fit Land, mart – jun 2023.

U sklopu svojih specijalnih edukativnih i rekreativnih programa koje nudi sportsko udruženje "Fit Land", a u skladu sa dosadašnjom praksom povremenih održavanja besplatnih časova joge, pokrenuli smo novi serijal treninga, program joge namenjen pripadnicima marginaliziovanih grupa.

U saradnji s Joga alijansom, od početka marta do kraja maja biće implementiran program pod nazivom "Podučavanje za pravičnost" koji će realizovati besplatne časove joge za osobe s invaliditetom i pripapadnike određenih zajednica.

Časovi se održavaju u sali udruženja  Fit Land – sport za sve, koja se nalazi u novosadskom tržnom centru "Bistrica", Bulevar Slobodana Jovanovića 15, radnim danima i vikendom, a traju skladno potrebama samih vežbača. Praktikuju se različiti stilovi joge i tehnike prilagođene svakom pojedincu, kako bi se za optimalan period postigli najbolji rezultati.

S obzirom na specifičan i individualan pristup, vežba se u malim grupama, a postoji mogućnosti i za održavanje individualnih časova. U sali za vežbanje je obezbeđena sva potreba oprema, tako da je na vežbanje potrebno doći samo u udobnoj garderobi.

Ukoliko želite da vežbate jogu besplatno i pridružite novoofpormljenoj grupi, u skladu sa ovim Programom, možete da se prijavite putem imejla info@maja-vuckovic.com ili formulara koji se nalazio OVDE, kao i telefonom na broj 064/615-83-32.

Mogu se prijaviti:

- osobe s invaliditetom
- socijalno i ekonomski marginalizovane osobe (samohrani roditelji, dugotrajno nezaposleni, mladi bez roditeljskog staranja)
- izbeglice
- pripadnici romske nacionalne manjine
- pojedinci koji su pretrpeli traumu.

Program "Podučavanje za pravičnost" (Teaching for Equity) se realizuje uz vođstvo i finansijsku podršku američke Fondacije joga alijanse (YAF) u saradnji s "Ivy Child International" i "Synergy Yoga" koji, uz podršku vodećih instruktora joge, implementiraju projekat podučavanja za pravičnost. Njim je obuhvaćeno 34 učitelja joge iz različitih krajeva sveta koji su Program prilagodili lokalnoj sredini i potrebama marginalizovanih zajednica koje su uključene u isti.

Program nastoji da podrži niz inicijativa koje promovišu pravdu i širenje mogućnosti određenih zajednica u Srbiji čija su prava ugrožena. Cilj programa je inkluzivnost na pravičnoj osnovi, odnosno uključivanje osoba s invaliditetom i marginalizovanih grupa u šire sfere društvenog života.

Podučavanje za pravičnost odnosi se na priznavanje niza razlika koje svi pojedinci sobom nose i omogućavanje tim razlikama da nas transformišu, i to tako da se svim iskustvima i načinima postojanja postupa na pošten i pravičan način. Posebne potrebe osoba, kao i različit socio-ekonomski status, uzimaju se u obzir u okvirima inkluzivnosti i pravičnog pristupa, te se i sami resursi raspoređuju neravnomerno, u cilju kompenzacije nedostataka koje pojedinac ima.

"Pravičnost ne znači da svaki pojedinac treba da dobije isto što i drugi. Biti pravičan označava sistem u kom svako može da dobije ono što mu je potrebno." – Rik Riordan, Crvena piramida (Rick Riordan, The Red Pyramid)

Kao što je joga adaptivna i inkluzivna, takvo je i podučavanje joge, kojeg karakterišu višeslojne i suptilne različitosti. Iako ima mnoštvo tehnika samorazvoja koje su prilagodljive svakoj osobi i konstituciji tela, joga je više od telesnog vežbanja. Ona pre svega predstavlja svesnost pokreta i disanja, kao i bivanje u sadašnjem trenutku. Osim što omogućava razvijanju telesnih mogućnosti i osećaj udobnosti u svom telu, pomaže u razvijanju većeg osećaja sigurnosti i stanju bolje povezanosti sa sobom i okolinom.

Vežbanje u okviru programa "Podučavanje za pravičnost" vodi Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod Joga alijanse, akreditovana nominacijama: RYT 500 (registrovani instruktor joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani instruktor joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Joga Alijansa

  Welcome to My Website!

  Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
  I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
  Namaste, Maja
   

  Basket

  Cart is empty
  Cart is empty
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

  Newsletter

  Register now!
  Un-subscribe

  If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...
  Invalid e-mail address

  Gallery

  Quotes

  Clear expression is the first step towards the proper communication and desirable action that comes from. If the language is blurred and unsuitable, the actions will be the same.

  Next
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...

  The most popular article

  ESSAY: OM - Music of the Spheres

  Vibration that connects with the Universe

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

  Partners and Accreditations

         

        

         

  vidza zoga