JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

NOVO: Joga za pravičnost - besplatan program

NOVO: Joga za pravičnost - besplatan program

Fit Land, mart – jun 2023.

U sklopu svojih specijalnih edukativnih i rekreativnih programa koje nudi sportsko udruženje "Fit Land", a u skladu sa dosadašnjom praksom povremenih održavanja besplatnih časova joge, pokrenuli smo novi serijal treninga, program joge namenjen pripadnicima marginaliziovanih grupa.

U saradnji s Joga alijansom, od početka marta do kraja maja biće implementiran program pod nazivom "Podučavanje za pravičnost" koji će realizovati besplatne časove joge za osobe s invaliditetom i pripapadnike određenih zajednica.

Časovi se održavaju u sali udruženja  Fit Land – sport za sve, koja se nalazi u novosadskom tržnom centru "Bistrica", Bulevar Slobodana Jovanovića 15, radnim danima i vikendom, a traju skladno potrebama samih vežbača. Praktikuju se različiti stilovi joge i tehnike prilagođene svakom pojedincu, kako bi se za optimalan period postigli najbolji rezultati.

S obzirom na specifičan i individualan pristup, vežba se u malim grupama, a postoji mogućnosti i za održavanje individualnih časova. U sali za vežbanje je obezbeđena sva potreba oprema, tako da je na vežbanje potrebno doći samo u udobnoj garderobi.

Ukoliko želite da vežbate jogu besplatno i pridružite novoofpormljenoj grupi, u skladu sa ovim Programom, možete da se prijavite putem imejla info@maja-vuckovic.com ili formulara koji se nalazio OVDE, kao i telefonom na broj 064/615-83-32.

Mogu se prijaviti:

- osobe s invaliditetom
- socijalno i ekonomski marginalizovane osobe (samohrani roditelji, dugotrajno nezaposleni, mladi bez roditeljskog staranja)
- izbeglice
- pripadnici romske nacionalne manjine
- pojedinci koji su pretrpeli traumu.

Program "Podučavanje za pravičnost" (Teaching for Equity) se realizuje uz vođstvo i finansijsku podršku američke Fondacije joga alijanse (YAF) u saradnji s "Ivy Child International" i "Synergy Yoga" koji, uz podršku vodećih instruktora joge, implementiraju projekat podučavanja za pravičnost. Njim je obuhvaćeno 34 učitelja joge iz različitih krajeva sveta koji su Program prilagodili lokalnoj sredini i potrebama marginalizovanih zajednica koje su uključene u isti.

Program nastoji da podrži niz inicijativa koje promovišu pravdu i širenje mogućnosti određenih zajednica u Srbiji čija su prava ugrožena. Cilj programa je inkluzivnost na pravičnoj osnovi, odnosno uključivanje osoba s invaliditetom i marginalizovanih grupa u šire sfere društvenog života.

Podučavanje za pravičnost odnosi se na priznavanje niza razlika koje svi pojedinci sobom nose i omogućavanje tim razlikama da nas transformišu, i to tako da se svim iskustvima i načinima postojanja postupa na pošten i pravičan način. Posebne potrebe osoba, kao i različit socio-ekonomski status, uzimaju se u obzir u okvirima inkluzivnosti i pravičnog pristupa, te se i sami resursi raspoređuju neravnomerno, u cilju kompenzacije nedostataka koje pojedinac ima.

"Pravičnost ne znači da svaki pojedinac treba da dobije isto što i drugi. Biti pravičan označava sistem u kom svako može da dobije ono što mu je potrebno." – Rik Riordan, Crvena piramida (Rick Riordan, The Red Pyramid)

Kao što je joga adaptivna i inkluzivna, takvo je i podučavanje joge, kojeg karakterišu višeslojne i suptilne različitosti. Iako ima mnoštvo tehnika samorazvoja koje su prilagodljive svakoj osobi i konstituciji tela, joga je više od telesnog vežbanja. Ona pre svega predstavlja svesnost pokreta i disanja, kao i bivanje u sadašnjem trenutku. Osim što omogućava razvijanju telesnih mogućnosti i osećaj udobnosti u svom telu, pomaže u razvijanju većeg osećaja sigurnosti i stanju bolje povezanosti sa sobom i okolinom.

Vežbanje u okviru programa "Podučavanje za pravičnost" vodi Maja Vučković, sertifikovana instruktorka Tradicionalne joge, S-VYASA joga univerziteta, Fakulteta za sport i turizam – TIMS i Vidya Yoga škole. Registrovana instruktorka joge kod Joga alijanse, akreditovana nominacijama: RYT 500 (registrovani instruktor joge), E-RYT 200 (iskusni registrovani instruktor joge) i YACEP (pružalac kontinuirane edukacije), s profesionalnom licencom i dozvolom za rad Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Joga Alijansa

  Dobro došli na moj veb-sajt!

  Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
  Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

  Korpa

  Korpa je prazna
  Korpa je prazna
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

  e-Obaveštenja

  Registruj se sad!
  Odjava

  Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...
  Nevažeća e-mail adresa

  Galerija

  Citati

  Svako od nas je odgovoran kako za svoj život tako i za opstanak svih ostalih; naš izbor ima duboke posledice na sve što se dešava.

  Dalje
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...

  Najpopularniji članak

  ESEJ: OM - Muzika sfera

  Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

  Partneri i akreditacije

         

        

         

  vidza zoga