LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

United Cube to the Truth

United Cube to the Truth

Activists called for compassion and non-violent attitude towards others

- Da li je moguće da ovo rade životinjama i u Srbiji? – pitao je jedan prolaznik aktiviste za prava životinja, videvši dokumentarni, skriveni snimak ophođenja prema životinjama korišćenim za ishranu, tokom performansa "Kocka istine" održanom početkom maja u centru Novog Sada.

Za razliku od prethodnih događaja tog tipa, koji se redovno održavaju bar jednom mesečno, ovog puta je u pitanju bio jedinstveni aktivistički događaj pod nazivom "Ujedinjena Kocka istine", koji je okupio aktiviste za prava životinja iz više krajeva Srbije i regiona, miran javni nastup koji je široj javnosti prikazao način ophođenja ljudi prema drugim životinjskim vrstama, onima koje se koriste za hranu, eksperimente i zabavu, i pozvao na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih.

Akcija se sastojala iz prikazivanje filmova koje javnost nema priliku da vidi putem TVV ekrana ili u bioskopima, kako bi se što više sugrađana upoznalo sa tretmnom koji životinje imaju na raznim mestima na kojima se eksploatišu i preispitalo savremen, otuđeni odnos čovek-životinja. Zainteresovani su takođe imali priliku da razgovaraju s predstavnicima lokalnih, nacionalnih i regionalnih grupa organizacije "Bezimeni za bezglasne" o moralnom odnosu čovek-životinja i da se kroz konstruktivnu diskusiju upoznaju sa stilom života koji isključuje iskorišćavanje i zlostavljanje ne-ljudskih životinja. Razgovor licem u lice, kako su iskustva svedočila, pokazao se kao najmoćnija forma aktivizma kojom se ideja veganstva, kao nenasilni stil života koji se temelji na prijateljskom odnosu prema prirodi i životinjama, prenosi na jasan i nedvosmislen način.

Videvši snimke, mnogi prolaznici su komentarisali iste i pitali aktiviste gde su zapisi nastali, iskazavši iznenađenje saznavši da je industrijski tretman životinja gotovo isti svuda u svetu, a da je neposredan odnos između čoveka i životinja, kakvog ima još ponegde na selu, zapravo retkost. Neki od njih su, sa druge strane, o tome više znali, mahom oni koji su se izjašnjavali kao vegetarjanci ili vegani, ljubitelji životinja i zaštitnici njihovih prava, a koji su to postali, kako su kazali, upravo pomoću sličnih filmova koje su svojevremeno gledali.

- Divno je to sto radite i zahvalna sam vam na promeni mog života. Prisustvovala sam jednom vašem preformansu pre par godina i tada sam odlučila da više ne jedem meso. Naklon do poda - saopštila je Kristina, Novosađanka koja danas živi u Nemačkoj, videvši prenos akcije uživo na Fejsbuku, čime je potvrdila to da ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na strahote poljoprivredne industrije, pozivaju na aktivno participiranje u društvenim promenama i kreiranju humanijeg društva.

Osnovana početkom 2016. godine, "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, koja se putem uličnih akcija bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita. Organizacija ima oslobodilački, tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste i poštovanje osnovnih, prirodnih prava drugih.

Do sada je održano nekoliko desetina hiljada uniformnih demonstracija ovog tipa širom sveta, uključujući akcije koje traju i po 24 sata. U Njujorku je takva akcija trajala čak sedam dana. Osim "Kocki istine" koje podrazumevaju okupljanje lokalnih aktivista za promociju prava životinja, održavaju se i performansi koji okupljaju borce za prava životinja iz regiona, ali i šire – Međunarodni dan Kocke (International Cube Day) i Ujedinjena Kocka (Unity Cube). Ova poslednja je kod nas prvi put upriličena 2019. godine u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna.

Više o oganizaciji i akcijama koje su dosad održane možete saznati na zvaničnom veb-sajtu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

Kako su izgledale prethodne "Kocke istine", možete videti OVDE.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Anonymous for the Voiceless

 • Welcome to My Website!

  Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
  I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
  Namaste, Maja
   

  Basket

  Cart is empty
  Cart is empty
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

  Newsletter

  Register now!
  Un-subscribe

  If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...
  Invalid e-mail address

  Gallery

  Quotes

  Non-violence (ahimsa) is the first step and the base of yoga, a part of the so-called yamas, universal moral principles.

  Next
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
  Please wait...

  The most popular article

  ESSAY: OM - Music of the Spheres

  Vibration that connects with the Universe

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

  Partners and Accreditations

         

        

         

  vidza zoga