JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Ujedinjenom Kockom do istine

Ujedinjenom Kockom do istine

Aktivisti pozvali na saosećajanje i nenasilni odnos prema drugima

- Da li je moguće da ovo rade životinjama i u Srbiji? – pitao je jedan prolaznik aktiviste za prava životinja, videvši dokumentarni, skriveni snimak ophođenja prema životinjama korišćenim za ishranu, tokom performansa "Kocka istine" održanom početkom maja u centru Novog Sada.

Za razliku od prethodnih događaja tog tipa, koji se redovno održavaju bar jednom mesečno, ovog puta je u pitanju bio jedinstveni aktivistički događaj pod nazivom "Ujedinjena Kocka istine", koji je okupio aktiviste za prava životinja iz više krajeva Srbije i regiona, miran javni nastup koji je široj javnosti prikazao način ophođenja ljudi prema drugim životinjskim vrstama, onima koje se koriste za hranu, eksperimente i zabavu, i pozvao na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih.

Akcija se sastojala iz prikazivanje filmova koje javnost nema priliku da vidi putem TVV ekrana ili u bioskopima, kako bi se što više sugrađana upoznalo sa tretmnom koji životinje imaju na raznim mestima na kojima se eksploatišu i preispitalo savremen, otuđeni odnos čovek-životinja. Zainteresovani su takođe imali priliku da razgovaraju s predstavnicima lokalnih, nacionalnih i regionalnih grupa organizacije "Bezimeni za bezglasne" o moralnom odnosu čovek-životinja i da se kroz konstruktivnu diskusiju upoznaju sa stilom života koji isključuje iskorišćavanje i zlostavljanje ne-ljudskih životinja. Razgovor licem u lice, kako su iskustva svedočila, pokazao se kao najmoćnija forma aktivizma kojom se ideja veganstva, kao nenasilni stil života koji se temelji na prijateljskom odnosu prema prirodi i životinjama, prenosi na jasan i nedvosmislen način.

Videvši snimke, mnogi prolaznici su komentarisali iste i pitali aktiviste gde su zapisi nastali, iskazavši iznenađenje saznavši da je industrijski tretman životinja gotovo isti svuda u svetu, a da je neposredan odnos između čoveka i životinja, kakvog ima još ponegde na selu, zapravo retkost. Neki od njih su, sa druge strane, o tome više znali, mahom oni koji su se izjašnjavali kao vegetarjanci ili vegani, ljubitelji životinja i zaštitnici njihovih prava, a koji su to postali, kako su kazali, upravo pomoću sličnih filmova koje su svojevremeno gledali.

- Divno je to sto radite i zahvalna sam vam na promeni mog života. Prisustvovala sam jednom vašem preformansu pre par godina i tada sam odlučila da više ne jedem meso. Naklon do poda - saopštila je Kristina, Novosađanka koja danas živi u Nemačkoj, videvši prenos akcije uživo na Fejsbuku, čime je potvrdila to da ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na strahote poljoprivredne industrije, pozivaju na aktivno participiranje u društvenim promenama i kreiranju humanijeg društva.

Osnovana početkom 2016. godine, "Bezimeni za bezglasne" (Anonymous for the Voiceless) je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, koja se putem uličnih akcija bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita. Organizacija ima oslobodilački, tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste i poštovanje osnovnih, prirodnih prava drugih.

Do sada je održano nekoliko desetina hiljada uniformnih demonstracija ovog tipa širom sveta, uključujući akcije koje traju i po 24 sata. U Njujorku je takva akcija trajala čak sedam dana. Osim "Kocki istine" koje podrazumevaju okupljanje lokalnih aktivista za promociju prava životinja, održavaju se i performansi koji okupljaju borce za prava životinja iz regiona, ali i šire – Međunarodni dan Kocke (International Cube Day) i Ujedinjena Kocka (Unity Cube). Ova poslednja je kod nas prvi put upriličena 2019. godine u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna.

Više o oganizaciji i akcijama koje su dosad održane možete saznati na zvaničnom veb-sajtu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

Kako su izgledale prethodne "Kocke istine", možete videti OVDE.

 • Tekst: Maja Vučković
 • Foto: Anonymous for the Voiceless

 • Dobro došli na moj veb-sajt!

  Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
  Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

  Korpa

  Korpa je prazna
  Korpa je prazna
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

  e-Obaveštenja

  Registruj se sad!
  Odjava

  Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...
  Nevažeća e-mail adresa

  Galerija

  Citati

  Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

  Dalje
  https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
  Molimo sačekajte ...

  Najpopularniji članak

  ESEJ: OM - Muzika sfera

  Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

  OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

  Partneri i akreditacije

         

        

         

  vidza zoga