LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

What are Yantras?

What are Yantras?

Jantra (yantra, sanskr. यन्त्र). je geometrijski dijagram, simbol mikro i makro kosmosa, koji je ucrtan na različitim materijalima (metalu, kamenu, drvetu, staklu, platnu, papiru i sl.) i koji služi za upravljanje energijama prostora postavljanjem na određena mesta. Drevna vastu nauka nastala na tlu današnje Indije pre oko 5000 godina, preteča feng šuija, smatra da su suptilni i moćni uticaji prirode sastavni deo našeg neposrednog okruženja i da zbog toga objekte treba graditi prema određenim zakonitostima. Ukoliko nismo u mogućnosti da sledimo te zakonitosti, odnosno da promenimo raspored prostorija i nameštaja u našem okruženju, u vastuu se primenjuju mere korekcije korišćenjem takozvanih jantri, koje štite prostor.

Nepovoljni aspekt određenog nedostataka započinje na suptilnoj ravni i zato su upravo takve, suptilne mere ispravljanja nepovoljnosti veoma delotvorne. Jantre komuniciraju sa životnom energijom (pranom) našeg doma te na taj način stvaraju osetne promene. Zato ih je dobro postaviti na odgovarajuća mesta odakle će najefikasnije uticati na oblikovanje prostornih energija.

Primena jantri je višestruka. Možemo ih okačiti da vise na zidu sobe poput umetničkog rada, odakle mogu sve vreme dejstvovati na čitav prostor. Jantre se takođe koriste za ostvarivanje povoljnog efekta odnosno za uravnoteženje energija koje ulaze preko vrata i prozora u stambeni prostor. Drugi način upotrebe jantri sastoji se u tome da ih postavimo na sva ključna energetska mesta - zid, pod ili plafon. Jantra najbolje deluje ukoliko se postavi na ključne tačke prostora. Takođe ih možemo postaviti ispod kreveta, odakle namenski utiču na telo i telesne funkcije odnosno na postizanje ravnoteže suptilnih energija u telu. Dakle, pojedinim jantrama možemo uticati na pojedine organe ili na uklanjanje postojećih bolesti.

Kao što recitovanje mantre ili molitve oslobađa određene suptilne energije, tako i jantra može pomoći pri dostizanju istog pa se osim za ispravljanje vastu nepravilnosti jantre takođe koriste u duhovnoj praksi, kao predmet meditacije, u svrhu uzdizanja svesti. Spoljašnji prostor našeg okruženja je usko povezan s unutrašnjim prostorom naše svesti, smatra ova indijska umetnost podizanja doma, pa se zbog toga jantrama pridružuju mantre, da bi se povećala njihova energentska moć.

Pogodne su za jogičku tehniku trataka o kojoj nešto više možete saznati OVDE.

POSTAVLJANJE JANTRI

Generalno, jantre se usmeravaju prema strani sveta koju treba zaštititi, ali postoje konkretna pravila za njihovo postavljanje.

Prema vastu učenju, jantre treba postaviti na sever/severoistok prostorije, kako bi licem bile okrenute prema jugu/jugoistoku. Ovo pravilo ne važi za sve jantre. Jedna od najdelotvornijih i najčešće korišćenih janti, Šri jantra (Shree Yantra) bi trebalo da se postavi na istok kuće kako bi gledala na zapad. Kuber jantru treba postaviti na sever kako bi gledala na jug ili na istok kako bi gledala na zapad.

Dve ili više jantri se mogu postavljati zajedno, ali oprezno. Kuber jantra se se uvek postavlja na krajnje levu poziciju u grupi jantri. Shree jantra mora biti u samom centru grupe; ako je pored Kuber jantre, onda se shree jantra postavlja s njene desne strane (kada posmatramo stojeći ispred njih). Ganapati ili Ganesha jantra uvek mora biti postavljena na krajnje desnu stranu bilo koje grupe jantri.

Ne treba ih stavljati u kupatilo ili toalet. Ukoliko upravo tu postoji potreba za njima, u tom slučaju se lepe sa spoljašnje strane prozora ili iznad vrata. Prilikom stavljanja na prozore, vastu stučnjaci savetuju da se sa postavljanjem jantri eksperimentiše i to tako što ćete ih pozicionirati na raznim mestima prozora i proveravati njihov energetski učinak. Ako ih stavljate na pod, prekrijte ih tepihom ili stazom tako da ne gazite direktno po njima. U tom slučaju ih usmerite prema istoku (isto važi i za njihovo postavljanje na plafon).

Ukoliko jantre upotrebljavate ciljano za podupiranje terapije prilikom lečenja određenih bolesti i rešavanje specifičnih problema, postavljajte ih direktno ispod madraca na kojem spavate tako da budu tačno usmerene na određene čakre (energetske centre u telu) ili organe. Ova metoda je veoma efikasna budući da jantre na taj način deluju svakodnevno tokom većeg dela dana.

Koristite ih prilikom meditacije i vizualizacije ili ih jednostavno posmatrajte pre spavanja.

 GEOMETRIJSKI ELEMENTI

Jantre su načinjene od složenih geometrijskih elemenata, koji zajedno čine jednu celinu (kvadrati, kružnice, trouglovi itd.). Izvanredna energetska moć jantri zavisi od njihove tačnosti u geometriji. Ta kompleksna geometrija je ključ njene delotvornosti.

 •  Geometrijski element
 •  Značenje
 •  Krug
 • Energija elementa vode
 •  Kvadrat
 • Energija elementa zemlje
 •  Trougao
 • Energija elementa vatre
 •  Dijagonalne linije
 • Energija elementa vazdruha
 • Vodoravna linija
 • Energija elementa vode
 •  Uspravna linija
 • Energija elementa vatre
 •  Tačka
 • Energija elementa etera

BOJE

Jantra može imati više boja ili samo jednu boju. Iako jantre imaju moć i kada su jednobojne, energetski učinak i čistoća jantre se povećavaju korišćenjem boja. Spektar boja predstavlja spektar suptilnih energija. Boje jantri su boje različitih planeta i smerova, one se koriste da bi se energija određene planete ili smera manifestovale u jantri.

SIMBOLI

Simboli su bitan deo jantri, s obzirom da oni simbolišu suptilnu moć određene planete, bića ili objekata. Jedan od najčešćih simbola je lotos (ili njegove latice), koji predstavlja oslobođenje od stega spoljašnjeg i apsolutnu snagu sopstva, upravo ono što jantrama želimo da postignemo.

MANTRE

Mantra je moćna zvučna vibracija, koja ima pozitivni materijalni i duhovni učinak. Mantre se pridružuju jantrima, da bih se povećala njihova energentska moć. Za izradu jantre bira se poseban povoljni trenutak (muhurta). Dok se jantra izrađuje, mogu da se izgovaraju određene mantre, kako bi se jantrama pridodala još veća moć. 

VRSTE JANTRI

Prema Tantraraja-tantri, postoji 960 janti. Jantre koje se najčešće koriste su: Shri yantra, najslavnija među njima, zatim Kurma yantra, Matangi yantra, Ramachandra yantra, Bhuvaneshwari yantra, Ganesh yantra, Narasimha yantra, Buddha yantra, Durga yantra, Bagalamukhi yantra, Vamana yantra, Narasimha yantra, Vasudev yantra, Vastu yantra, Maha Vastu Purusha yantra, Matsya yantra, Parashuramayantra, Varaha yantra itd.

* NAPOMENA: Jantre nisu amuleti i nemaju navedena delovanja same po sebi već samo potenciju toga, "seme", poput biđa mantri. Da bi se određeno dejstvo ispoljilo, potrebno je odabrati pogodnu jantru i postaviti je prema određenim zakonitostima, ali pre svega raditi na sebi i realizaciji uz pomoć nje kao instrumenta i drugih jogičkih tehnika samorazvoja kako bi se željeni cilj dostigao.    

Autor: Maja Vučković

Yantras I usually make
Next article
Yantras I usually make

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Respect for basic rights and non- specistic action should be our everyday life if we really want to work humanely, because we can not achieve it by word or thought, but only by acts.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga