LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Celebrated International Cube Day

Celebrated International Cube Day

Defending animal rights around the world

– Ukoliko prestanemo da jedemo meso, da li će se prestati i s ovakavim tretmanom životinja?  – pitala je prolaznica aktiviste videvši dokumentarne snimke tretmana životinja korišćenih za ishranu na performansu "Kocka istine", održanom 7. novembra 2021. godine u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu kojim je, u organizaciji domaćih aktivista međunarodne organizacije Bezimeni za bezglasne, obeležen Međunarodni dan Kocke (MDK).Na taj način simbolično je proslavljeno održavanje najmasovnijeg događaja za promociju prava životinja u vidu godišnjice performansa "Kocka istine", koji je prvi put upriličen od strane matične organizacije (Anonymous for the Voiceless) 5. novembra 2016. godine, kada je 200 gradova širom sveta istovremeno imalo ovakav performans.

U pitanju je akcija u kojoj zagovornici prava životinja, odeveni u crne uniforme sa maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, formiraju kocku svojim telima i drže u rukama transparente s natpisom "Istina", kao i ekrane na kojim su predstavljaju snimke iz industrija (mesa, mleka, jaja, kože, krzna, zabave), laboratorija, s farmi i drugih mesta na kojima se životinje eksploatišu.

Uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, aktivisti su takođe razgovaraju s prolaznicima i diskutuju na temu odnosa čovek-životinja, odnosno o etičkim, ekološkim, zdravstvenim i ekonomskim problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla. Razgovor licem u lice, za razliku od posrednog, putem tastature i društvenih mreža, pokazao se kao najmoćnija forma aktivizma kojom se ideja veganstva, kao nenasilni stil života koji se temelji na prijateljskom odnosu prema prirodi i životinjama, prenosi na jasan i nedvosmislen način.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita i koja deluje putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u različitim industrijama. Organizacija ima oslobodilački, tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Od njenog osnivanja do danas, broj Kocki je rapidno rastao. Svakih nekoliko meseci se novi grad priključuje "Anonimusima" kako bi aktivisti za prava životiinja sugrađanima ukazivali na bezbrojne žrtve intenzivne poljoprivrede koja dominira širom sveta i pozivali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih, odnosno osvešćivanje globalnog odnosa čovek-životinja i sagledavanje načina na koji on može da bude promenjen u obostranu korist. U tom kontekstu, na ovoj Kocki se diskutovalo i o tome da li biljna ishrana i poštovanje prava životinja može da predupredi buduće pandemije i ujedno utiče na lično i na javno zdravlje.

Kod nas, akcija povodom MDK održana je u srpskoj i u vojvođanskoj prestonici. Beograd je prvi put formirao Kocku 2017. godine i ubrzo postao prepoznat po tome od strane šire javnosti. Novi Sad mu se pridružio već naredne godine, a nakon toga Kockama se priključilo i nekoliko drugih gradova iz Srbije i regiona.

Kako je izgledalo obeležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o obeležavanju Dana u drugim delovima sveta možete pogledati na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Animal rights activists are actually abolitionists. They do not require larger and more spacious cages, but empty cages.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga