LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Unity Cube of Truth in Novi Sad

Unity Cube of Truth in Novi Sad

A Common Voice for the Voiceless

– Da li ste nekada čuli za lanac ishrane? – pitala je prolaznica jednog aktivistu grupe Bezimeni za bezglasne na trosatnoj akciji "Kocka istine", ujedinjenoj demonstraciju za prava životinja, održanoj 4. septembra u Novom Sadu, čime je započeta jedana od brojnih uličnih polemika održanih tog dana o tretmanu životinja u industijama mesa, mleka i jaja. Nakon različitih argumenata obe strane, razgovor je finalizovan osmehom, a prolaznica se složila s činjenicom da je odnos prema životinjama u tim industrijama daleko od prirodnog i poželjnog, kao i način ishrane savremenog čoveka, te da to hitno treba menjati. 

Ova, ujedinjena akcija domaće grupe organizacije Anonymous for the Voiceless (AV), koja se u svetu do sada održavala pod imenom Unity Cube, po prvi put je upriličena kod nas 2019. godine u Knez Mihailovoj u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna. S obzirom na to da se novosadska održala u jeku pandemije, četrdesetak učesnika koji su se okupili kako bi skrenuli pažnju na užase fabričkog uzgoja životinja i javnost pozvali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih, čini se kao zavidan broj na skupu ovog tipa. Broj prolaznika, koji su zastajali da vide o čemu se radi, bio je daleko veći, što i jeste jedna od ideja Ujedinjenih Kocki, koje se organizuju s ciljem da se glas onih koji svoj glas nemaju čuje jače i dalje.

"Kocka istine" je miran javni nastup sličan umetničkom performansu. Odeveni u crne uniforme sa čuvenim maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, 16 aktivista je formiralo kocku svojim telima i držalo u rukama ekrane i transparente s natpisom "Istina" te, uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, prolaznicima predstavilo objektivan tretman životnja koje se koriste u razne svrhe i to putem dokumentarnih, mahom skrivenih snimaka iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje i lišavaju života. Osim prikazivanja autentičnih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja.

Videvši zapise, mnogi prolaznici su komentarisali, pitali aktiviste gde su snimci sačinjeni i ostajali u čudu saznavši da je isti tretman životinja svuda u svetu, pa i kod nas, a da je odnos između čoveka i životinja kakvog ima još ponegde na selu, zapravo retkost. Neki od njih su, sa druge strane, o tome više znali, mahom oni koji su se izjašnjavali kao vegetarjanci ili vegani, ljubitelji životinja i zaštitnici njihovih prava, a koji su to postali, kako su kazali, upravo pomoću filmova koje su svojevremeno gledali.

Ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na zločine u poljoprivrednoj industriji, pozivaju na osvešćenje svih, kako bismo mogli da napravimo promenu i aktivno učestvujemo u kreiranju humanijeg društva. Jer što je više osoba svesno mračne strane realnosti koja ih okružuje i u njoj aktivno (ne)učestvuje, to će se lakše menjati prakse poput industrijskog uzgoja u kojima pate kako ljudske tako i ne-ljudske životinje. S te strane posmatrano, moglo bi se reći da se AV bavi ne samo životinjskim već ujedno i ljudskim pravima.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita, i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom veb-sajtu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

Kako su izgledale prethodne "Kocke istine", održane u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, možete videti OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

I believe that the exploitation of animals will disappear in the future and that our descendants will wonder why their ancestors did not understand the simple fact that animals are free beings, not property.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga