LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Unity Cube of Truth in Novi Sad

Unity Cube of Truth in Novi Sad

A Common Voice for the Voiceless

– Da li ste nekada čuli za lanac ishrane? – pitala je prolaznica jednog aktivistu grupe Bezimeni za bezglasne na trosatnoj akciji "Kocka istine", ujedinjenoj demonstraciju za prava životinja, održanoj 4. septembra 2021. godine u Novom Sadu, čime je započeta jedana od brojnih uličnih polemika održanih tog dana o tretmanu životinja u industijama mesa, mleka i jaja. Nakon različitih argumenata obe strane, razgovor je finalizovan osmehom, a prolaznica se složila s činjenicom da je odnos prema životinjama u tim industrijama daleko od prirodnog i poželjnog, kao i način ishrane savremenog čoveka, te da to hitno treba menjati. 

Ova, ujedinjena akcija domaće grupe organizacije Anonymous for the Voiceless (AV), koja se u svetu do sada održavala pod imenom Unity Cube, po prvi put je upriličena kod nas 2019. godine u Knez Mihailovoj u Beogradu, kada je okupila više od 60 aktivista iz zemlje i inostranstva, čime je dotadašnja nacionalna "Kocka istine" postala internacionalna. S obzirom na to da se novosadska održala u jeku pandemije, četrdesetak učesnika koji su se okupili kako bi skrenuli pažnju na užase fabričkog uzgoja životinja i javnost pozvali na saosećajan život koji ne uključuje patnju drugih, čini se kao zavidan broj na skupu ovog tipa. Broj prolaznika, koji su zastajali da vide o čemu se radi, bio je daleko veći, što i jeste jedna od ideja Ujedinjenih Kocki, koje se organizuju s ciljem da se glas onih koji svoj glas nemaju čuje jače i dalje.

"Kocka istine" je miran javni nastup sličan umetničkom performansu. Odeveni u crne uniforme sa čuvenim maskama Anonimusa, simbolom globalnog bunta i otpora protiv nepravednih režima, 16 aktivista je formiralo kocku svojim telima i držalo u rukama ekrane i transparente s natpisom "Istina" te, uz pratnju muzičkih numera svetski poznatih vegana, zagovornika zaštite životinjskih prava, prolaznicima predstavilo objektivan tretman životnja koje se koriste u razne svrhe i to putem dokumentarnih, mahom skrivenih snimaka iz industrija mesa, laboratorija i sa farmi na kojima se one gaje i lišavaju života. Osim prikazivanja autentičnih snimaka koje nemamo priliku da vidimo na malim ekranima, aktivisti su takođe razgovarali sa prolaznicima i diskutovali na temu moralnog odnosa čovek-životinja.

Videvši zapise, mnogi prolaznici su komentarisali, pitali aktiviste gde su snimci sačinjeni i ostajali u čudu saznavši da je isti tretman životinja svuda u svetu, pa i kod nas, a da je odnos između čoveka i životinja kakvog ima još ponegde na selu, zapravo retkost. Neki od njih su, sa druge strane, o tome više znali, mahom oni koji su se izjašnjavali kao vegetarjanci ili vegani, ljubitelji životinja i zaštitnici njihovih prava, a koji su to postali, kako su kazali, upravo pomoću filmova koje su svojevremeno gledali.

Ovakvi događaji, osim što bacaju svetlo na zločine u poljoprivrednoj industriji, pozivaju na osvešćenje svih, kako bismo mogli da napravimo promenu i aktivno učestvujemo u kreiranju humanijeg društva. Jer što je više osoba svesno mračne strane realnosti koja ih okružuje i u njoj aktivno (ne)učestvuje, to će se lakše menjati prakse poput industrijskog uzgoja u kojima pate kako ljudske tako i ne-ljudske životinje. S te strane posmatrano, moglo bi se reći da se AV bavi ne samo životinjskim već ujedno i ljudskim pravima.

"Bezimeni za bezglasne" je međunarodna organizacija za promociju prava i oslobođenje životinja, osnovana početkom 2016. godine, koja se bavi podizanjem svesti šire javnosti o nepotrebnom iskorišćavanju životinja zbog profita, i to putem uličnog aktivizma u kojem informiše zainteresovane o držanju životinja u industrijama mesa, mleka, jaja, zabave, odeće i obuće. Organizacija ima oslobodilački tzv. abolicionistički pristup pravima životinja, odnosno zalaže se za potpuni prestanak uticaja čoveka na ostale životinjske vrste.

Više o organizaciji možete saznati na zvaničnom veb-sajtu OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

Kako su izgledale prethodne "Kocke istine", održane u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, možete videti OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
  3.  

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Non-violence (ahimsa) is the first step and the base of yoga, a part of the so-called yamas, universal moral principles.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga