LanguageSearchContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Celebrated Five Years of Cube

Celebrated Five Years of Cube

16-18 April, Worldwide

Tokom proteklog vikenda obeležena je petogodišnja "Kocke istine" u organizaciji lokalnih ogranaka međunarodne aktivističke organizacije za prava životinja Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless). U pitanju je najveća globalna kampanja za prava životinja koja je simultano održana širom sveta od 16. do 18. aprila 2021. godine.

U Srbiji je upriličeno nekoliko događaja tim povodom. Novosadsko obeležavanje započeto je 16. aprila dvoiposatnim performansom koji je počeo od 16 sati u Zmaj Jovinoj ulici, a nastavio se dan kasnije u isto vreme i na istom mestu, dok je beogradska "Kocka istine" bila jednodnevna, formirana 17. aprila od 16 sati u Knez Mihailovoj ulici i takođe je trajala pet sati.

"Kocka istine" kao statična izvedba je miran skup sličan umetničkoj predstavi koji upućuje na tretman bića sa kojima koegzistiramo, a koji nemamo priliku da vidimo putem medija ili drugih javnih izvora. Aktivisti koji formiraju kocku svojim telima drže u rukama ekrane na kojima se prikazuju snimci intenzivne poljoprivrede koja dominira širom sveta, dok svoja lica ostavljaju pokrivena maskama Anonimusa, simbolom otpora protiv nepravednih režima. Drugi deo aktivista drži dvojezične transparente s natpisom "Istina", a ostali razgovaraju sa prolaznicima o etičkim problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla.

Pored Međunarodnog dana kocke koji je obeležen 7. novembra protekle godine, kada je 200 gradova na ovaj način branilo prava životinja, drugi veliki događaj tog tipa održan je dve godine pre toga, kada su četiri grada na četiri različita kontinenta istog dana bila domaćini "Kocke istine": Melburn (Australija), Toronto (Kanada), London (Velika Britanija) i Metro Manila (Filipini). Sudeći po reakcijama prolaznika i sagovornika, kao i samih aktivista, uspeh je bio veći nego očekivani. Stotine aktivista je putovalo u grad domaćin u svojoj državi i pružilo podršku omasovljenju ovog događaja. Kao i na petogodišnjci Kocke, svako je poglavlje realizovalo akciju u drugačijem maniru. Neki su gradovi imali više strateški smeštenih Kockica koje su istovremeno delovale na različitim područjima gradova, dok su drugi imali po jednu "masivnu" Kocku.  

Kako je izgledalo obeležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o petogodišnjici Kocke u drugim delovima sveta nalazi se na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
     

Welcome to My Website!

Here you will find a variety of articles on bioethics, aesthetics, ecophilosophy, activism for animal rights and protection, as well as tips for healthy and peaceful life - yoga, veganism etc. Also artistic and decorative items I create, a part of the workshop AHIMSA YOGA & ART
I hope you will find much more than that, an motivation for your activities and personal development in the first place.
Namaste, Maja
 

Basket

Cart is empty
Cart is empty
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/shop/

Newsletter

Register now!
Un-subscribe

If you want to stop receiving newsletters write here the Removal Code shown in newsletter you reveived by us and click Un-subscribe.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...
Invalid e-mail address

Gallery

Quotes

Respect for basic rights and non- specistic action should be our everyday life if we really want to work humanely, because we can not achieve it by word or thought, but only by acts.

Next
https://maja-vuckovic.com/inner.php/en/ajax
Please wait...

The most popular article

ESSAY: OM - Music of the Spheres

Vibration that connects with the Universe

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... More

Partners and Accreditations

       

      

       

vidza zoga