JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Obeležena petogodišnjica Kocke

Obeležena petogodišnjica Kocke

16-18 april, širom sveta

Tokom proteklog vikenda obeležena je petogodišnja "Kocke istine" u organizaciji lokalnih ogranaka međunarodne aktivističke organizacije za prava životinja Bezimeni za bezglasne (Anonymous for the Voiceless). U pitanju je najveća globalna kampanja za prava životinja koja je simultano održana širom sveta od 16. do 18. aprila 2021. godine.

U Srbiji je upriličeno nekoliko događaja tim povodom. Novosadsko obeležavanje započeto je 16. aprila dvoiposatnim performansom koji je počeo od 16 sati u Zmaj Jovinoj ulici, a nastavio se dan kasnije u isto vreme i na istom mestu, dok je beogradska "Kocka istine" bila jednodnevna, formirana 17. aprila od 16 sati u Knez Mihailovoj ulici i takođe je trajala pet sati.

"Kocka istine" kao statična izvedba je miran skup sličan umetničkoj predstavi koji upućuje na tretman bića sa kojima koegzistiramo, a koji nemamo priliku da vidimo putem medija ili drugih javnih izvora. Aktivisti koji formiraju kocku svojim telima drže u rukama ekrane na kojima se prikazuju snimci intenzivne poljoprivrede koja dominira širom sveta, dok svoja lica ostavljaju pokrivena maskama Anonimusa, simbolom otpora protiv nepravednih režima. Drugi deo aktivista drži dvojezične transparente s natpisom "Istina", a ostali razgovaraju sa prolaznicima o etičkim problemima koji su u vezi sa konzumacijom proizvoda životinjskog porekla.

Pored Međunarodnog dana kocke koji je obeležen 7. novembra protekle godine, kada je 200 gradova na ovaj način branilo prava životinja, drugi veliki događaj tog tipa održan je dve godine pre toga, kada su četiri grada na četiri različita kontinenta istog dana bila domaćini "Kocke istine": Melburn (Australija), Toronto (Kanada), London (Velika Britanija) i Metro Manila (Filipini). Sudeći po reakcijama prolaznika i sagovornika, kao i samih aktivista, uspeh je bio veći nego očekivani. Stotine aktivista je putovalo u grad domaćin u svojoj državi i pružilo podršku omasovljenju ovog događaja. Kao i na petogodišnjci Kocke, svako je poglavlje realizovalo akciju u drugačijem maniru. Neki su gradovi imali više strateški smeštenih Kockica koje su istovremeno delovale na različitim područjima gradova, dok su drugi imali po jednu "masivnu" Kocku.  

Kako je izgledalo obeležavanje Međunarodnog dana Kocke u Novom Sadu možete pogledati na fotografijama koje slede.

Više o petogodišnjici Kocke u drugim delovima sveta nalazi se na zvaničnom sajtu organizacije OVDE i Fejsbuk stranici OVDE.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: Anonymous for the Voiceless
     

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Aktivisti za prava životinja zapravo su abolicionisti. Oni ne zahtevaju veće i prostranije kaveze, već prazne kaveze.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga