JezikPretragaContactFacebookYouTubeLinked In
English Serbian Latin

Prvi veganski festival u BiH

Prvi veganski festival u BiH

Sarajevo, Hotel Hils

- Pravilna vegetarijanska i veganska ishrana je pogodna za sve stadijume života i sve osobe, za bebe, trudnice, odrasle i decu. Svi oni mogu da budu na celovirtoj biljnoj ishrani - kazala je dr Jovana Mašić na predavanju pod nazivom "Moć biljne ishrane" održanom na prvom VivaBiH Festu u Sarajevu. Tom prilikom se moglo čuti o brojnim dobrobitima biljne ishrane, ali i o istraživanjima koja pokazuju da se mnoge hronične bolesti mogu ne samo sprečiti već i izlečiti biljnom ishranom.

Ovaj jedinstveni festival, prvi u Bosni i Hercegocvini tog tipa, upriličen u hotelu "Hills" na Ilidži 5. i 6. novembra 2022. godine u organizaciji udruženja VivaBiH, ponudio je veliki broj aktivnosti, edukativnog i zabavnog sadržaja. Festivalu je ugostio stručnjake iz oblasti prava životinja i veganstva iz Srbije i Hrvatske, te izlagače iz više gradova Bosne i Hercegovine. Kako veganski pokret izaziva sve veći interes širom sveta, tako veganski festivali i sajmovi postaju sve popularniji i u regionu, pa ne čudi što je nakon sličnih, zagrebačkog ZegeVege i beogradskog BegeVege, pokrenut i Sarajevski. Ovogodišnji VivaBiH Fest, koji se održao pod sloganom "Budi vegan BA!", predstavio je zanimljive sadržaje i mogućnosti veganskog načina života.

Gosti su imali  priliku da se upoznaju  s različitim aspektima i temama veganstva kroz tri panel-diskusije, tri predavanja i dve radionice. Edukacije i panel diskusije su obrađivale teme etike, zdravlja, sporta, zaštite okoline i propagande životinjskih industrija, a u njima su učestvovali najistaknutiji lokalni i regionalni aktivisti za prava životinja i promociju veganskog načina života.

Osim izlaganja doktorke Mašić, moglo se čuti predavanje pod nazivom "Blještve reklame okrutnosti" aktivistkinje i grafičke dizajnerice Vildane Hrnjić iz udruženja VivaBiH o tome koliko je jaka propaganda industrije životinjskih proizvoda i koliko je ona ukorenjena u naš život, kao i predavnje istoričarke umetnosti Jelene Disić iz beogradskog udruženja Vege zajedica, nazvano "Šta smo naučili do sada?", koje je povuklo paralelu između odnosa društva prema ljudskim i ne-ljudskim životinjama.

U prvoj panel-diskusiji pod nazivom "Da li veganstvo može ugasiti goruće probleme okruženja", koja je problematizovala vezu veganstva i životne sredine, posetioci su mogli da saznaju kako naš odabir po pitanju hrane utiče na prirodu te kako veganstvo pomaže našoj životnoj sredini. U diskusiji su u učestvovale: Milica Adamović, ekološka aktivistkinja iz Beograda, Nikolina Plenar Jeličić, aktivistkinja i volonterka hrvatskog udruženja za promovisanje prava životinja i veganstva "Prijatelji životinja" i moja malenkost (Maja Vučković, dugogodišnja aktivistkinja, filozofkinja i nastavnica zaštite životinja i životnje sredine iz Novog Sada). U nastavku možete pogledati snimak panela.

Druga panel-diskusija nazvana "Da li je moralno da životinje iskorišćavamo?" u kojoj su učesnici podelili svoje lične razloge zbog kojih su prešli na veganstvo, odnosila se na etički aspekt ovakvog stila života. U razgovoru su učestvovali: Luka Oman, osnivač i predsednik pomenutog udruženja "Prijatelji životinja", Jelena Disić, osnivačica "Vege zajednice" iz Beograda, Hrvoje Harač, aktivista i volonter udruženja "Pobjede" iz Osijeka i Ajdin Arnautović, izvršni direktor VivaBiH.

Treća panel-dsikusija, održana drugog dana festivala, "Da li se trebamo ugledati na Popaja?" govorila je o uticajima celovite biljne ishrane na zdravlje i poboljšanje sportskih performasi. U toku ove panel-diskusije mogle su se čuti mnoge korisne informacije o biljnoj ishrani i njenin prednostima, ali i lične priče i iskustva panelista. U njoj su učestvovali učestvovali: Mislav Skrepnik, bodibilder i fitnes trener ispred inicijative "Snaga bilja", Marko Samardžija i Ivana Martinec, lični treneri i nutricionisti biljne ishrane iz "Summarum Fitness" i Ena Tešić, nuctricionistkinja iz Banja Luke.

Osim predavanja i panel-diskusija, održane su i dve radionice, jedna veganskog aktivizma o zastupanju životinja i životne sredine, na kojoj su svi koji su želeli mogli da izrade aktivističke poruke za okolinu na majicama stencil tehnikom, što je posebno bilo zanimljivo mlađim učesnicima, dok se druga radionica odnosila na jednostavne i zanimljive načine izrade obroka koje je lako poneti u školu ili na posao kako bi se izbegla kupovina nezdrave hrane.

Na festivalu su se okupili mnogi lokalni biljni i veganski restorani i prodavci, kako bi svima poslužili zdravu i ukusnu vegansku hranu, kao i održivu biljnu hranu bez okrutnosti, a svoje specijalitet su predstavili u holu hotela. Među njima su bili: Bistro Zdravo, Falafel Restoran, 4 sobe gospođe Safije, Govinda vegetarijanski catering, Hotel Great Wall-Restoran Kineski zid, Selmalicious Kitchen i "Chocology".

U izložbenom delu festivala moglo se dobiti mnoštvo zanimljivih informacija o veganstvu u Bosni i Hercegovini. Moja knjiga "Dar ethosa: eseji o pravima životinja" tom prilikom je promovisana u etičkom kutku, gde su takođe mogle da se nabave majice, cegeri i akcesoari sa natpisima koji promovišu takav stil života. U muzičkom delu programa su se predstavila DJ Elma Mešić, poznata kao Tasja, koja je pripremila muzički miks i otplesala svaku numeru zajedno s publikom i s plesačicom iz "Angels Dance Company" koja je posebno privlačila pažnju svojim šarolikim kostimima, savršeno uklopljenim u festivalski imidž.

Do narednog festiala VivaBiH, upoznajte se sa zdravijim, saosećajnijim i održivijim načinom života putem VivaBiH stranice na Fejsbuku, kao i veb-sajta organizacije.

  1. Tekst: Maja Vučković
  2. Foto: VivaBiH

Dobro došli na moj veb-sajt!

Ovde ćete naći tekstove o bioetici, estetici, ekofilozofiji, aktivizmu za prava i zaštitu životinja, zatim alatke za zdraviji i spokojniji stil života, kao što su joga i veganstvo, ali i upotrebne i ukrasne predmete koje izrađujem, a koji su deo radionice AHIMSA YOGA & ART.
Nadam se da ćete ovde pronaći mnogo više od toga, pre svega motivaciju za svoje aktivnosti i lični razvoj. 
  1. Namaste, Maja

Korpa

Korpa je prazna
Korpa je prazna
https://maja-vuckovic.com/inner.php/shop/

e-Obaveštenja

Registruj se sad!
Odjava

Ako želite da se odjavite sa liste, upišite kod za odjavu koji ste dobili kad ste kliknili na odjavu.

https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...
Nevažeća e-mail adresa

Galerija

Citati

Ako su svi organizmi jedno u fizičkom kontinuumu, onda moramo takođe biti i na moralnom kontinuumu.

Dalje
https://maja-vuckovic.com/inner.php/ajax
Molimo sačekajte ...

Najpopularniji članak

ESEJ: OM - Muzika sfera

Vibracija koja povezuje sa Univerzumom

OM ili AUM je drevna sanskritska reč koju su prvi put spoznali (čuli i osetili) vedski mudraci ri... Više

Partneri i akreditacije

       

      

       

vidza zoga